Güncelleme Tarihi:
Sağlık Bakanlığı, 11 ilde açtığı Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi'nde her yıl 82 bin kadına kanser ile ilgili bilgi verecek, erken tanı ve tedavi sağlayacak.
Sağlık Bakanlığı, kanserle mücadele için 11 ilde kurduğu Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi'nin açılışını Ankara Hilton Oteli'nde yaptı. Açılışa Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer katıldı.
Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Murat Tuncer, kanserin yüzde 35'nin yanlış beslenme, yüzde 30'unun tütün, yüzde 10'unun enfeksiyon ve sağlıksız cinsel ilişki kaynaklı olduğunu bildirirken, meme, serviks (rahim ağızı), mide gibi kanser türlerinin erken tanı ile tedavi edilebileceğine dikkat çekti. Sigara içmeme, dengeli beslenme, alkolu sınırlama, aşırı kilo almama, egzersiz yapma ve güneşte fazla kalmayarak kanserin önlenebileceğini kaydeden Tuncer, iyileşmeyen yaralar, şekli değişen benler, kitle, sürekli öksürük, kalıcı ses kalınlaşması, tuvalet alışkalığında değişiklik gibi durumlarda mutlaka bir tarama merkezine başvurulmasını önerdi. Önümüzdeki 25 yılda kanserin yüzde 350 artış göstereceğinin tahmin edildiğini bildiren Tuncer, kanserin kalp hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında ikinci sırada olduğunu söyledi. Tuncer, resmi rakamlara göre 2000 yılında 67 bin kanserli vaka tespit edildiğini, bunların 47 bininin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Tuncer, kadınlarda birinci sırada görülen kanser türünün meme, erkeklerde akciğer olduğunu söyledi.
Tuncer, Edirne, İstanbul, Balıkesir, Ankara, Antalya, Adana, Antep, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Sivas'ta açılan merkezlerin her birinin 7 bin 500 kadına ulaşılacağını, 3 binini taramadan geçireceğini söylerken, her yıl toplam 82 bin kadına doğrudan yarar sağlanacağını ifade etti.
Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, AB'nin kanserle mücadeleyi gündeminde bulundurduğunu söylerken, kanserin AB ülkelerinde 4 vatandaştan birinin ölüm nedeni olduğunu, her yıl 1 milyon kişinin bu nedenle yaşamını yitirdiğini kaydetti. Kretschmer, özel tarama yöntemleri uygulanarak kanserin erken dönemde tespit edildiğini Avrupa'da özellikle meme, kolorektal (bağırsak) ve servikal kanser ölümlerinin azaldığını belirtirken, "AB'de yüzde 10 oranında olan bu azalma, 1987'den bu yana 15 yıl içinde 92 bin hayatın kurtarıldığı anlamına geliyor" dedi. Projeye 1.9 milyon Euro destek sağladıklarını vurgulayan Kretschmer, Türkiye'de sigara salgının kontrol altına alınması için birtakım önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık cazibe merkezi olan 11 yerde tarama merkezleri kurduklarını belirtirken, bunun ileriki dönemde yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini kaydetti. Türkiye'nin erken tanı konusunda yetersiz olduğuna dikkat çeken Akdağ, sözkonusu projenin özellikle kadınlar için sevindirici olduğunu kaydetti.