Ziraat Katılım Genel Müdür Yardımcısı Osman Karakütük "Kira sertifikası ihracımıza gelen yüksek talep, Ziraat Katılım’ın güçlü sermaye yapısına, aktif kalitesine ve ülkemiz ekonomisine duyulan güvenin artarak devam ettiğini göstermektedir” dedi.
#Ziraat Katılım2017 yılını 1.2 milyar ciro ile kapattıklarını ve bir önceki yıla göre iki kat büyüdüklerini söyleyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Hain darbe girişimi sonrası oluşan endişeye rağmen azmimizi, geleceğe güvenimizi kaybetmedik. Aksine gayretimizi arttırdık, 2 kat büyüdük. 2018 ciro hedefimiz ise 1.7 milyar lira. Şirketin portföy büyüklüğü de 11 milyar liraya ulaştı” dedi.
#Sur YapıGYODER, erişilebilir kiralık konut sorununa çözüm bulmak için, kamu-özel iş birliğinde geliştirdiği ‘GYODER Yeni Konut Modeli’ni tanıttı. Arsa maliyetini ortadan kaldıran model ile uzun dönemli kiracılık mümkün olacak. Kamusal kiraya veren yapısı ile uygun fiyatlı kiralık konutlar üretilecek. Hızlanması gereken kentsel dönüşümün de önü açılacak.
#GYODEREkonomide alınan yeni tedbirleri duyuran Hazine ve Maliye Bakanlığı, başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemdeki bazı ekonomi başlıklarında Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde atılacak yeni adımı açıkladı. Buna göre; gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) çıkarılıyor ve talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022'den itibaren başlıyor. Uzmanlar ise yeni ekonomik adımları değerlendirdi. Uzmanlar 15 Haziran'dan sonra GES'e yönelimin artacağını belirtti.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıUzmanlar, kira sertifikası (sukuk) uluslararası para piyasalarında ve Türk ekonomisinin kalkınmasında önemli aktör haline geldiğini belirterek, kira sertifikası ihracının gerek işletmeler gerekse bireysel kullanıcılar tarafından büyük ilgi gördüğünü ve katılım bankacılığı endeksleri için vazgeçilmez hale geldiğini belirtiyor. “Son 8 yılda ise yurtiçinde ihraç edilen toplam sukuk ihraç hacmi 82.1 milyar TL’yi geçti.”
#GazetehaberleriAltın tahvili, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın son açıklamasının ardından gündem konusu oldu. Daha önce devlet bankaları tarafından uygulamaya konulan, şimdi ise 5 farklı banka üzerinden de yatırıma açılacağı duyurulan altına dayalı kira sertifikası, yatırımcıların sorguladığı konu olmaya başladı. Peki, altın tahvili nedir ve altına dayalı kira sertifikası ne demektir? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Altın TahviliUluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi ev sahipliğinde düzenlenen 9. Boğaziçi Zirvesi, 80 ülkeden iş adamı, siyasetçi ve fikir önderini İstanbul'da bir araya getirdi.
#9. Boğaziçi ZirvesiYastık altında bulunan 100 milyar dolarlık altını ekonomiye kazandırmak için ilk adım atıldı. Ziraat Bankası aracılığıyla yapılan, getiri ile güvence garantisi sağlayan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracına ilk gün yoğun talep geldi.
#Altın Tahvili- Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan: - "İslam Kalkınma Bankası, ihraç etmiş olduğu 10 milyar dolarlık sukukları Borsa İstanbul'da kote edecek. Yani Londra'da ihracı gerçekleştirilmiş bu faizsiz borçlanma araçları Borsa İstanbul'da alınıp satılacak. Bu, ülkemiz için çok önemli bir gelişme" - "2014 yılı başından beri halka arzlar çok hareketli gitmiyordu. Sadece küçük halka arzlar oluyordu fakat özellikle bu yılın son çeyreğinde halka arzlar konusunda çok ciddi bir hareketlenme görüyoruz" - "Borçlanma araçları piyasasına bakarsak oradaki halka arzların çok hızlı gittiğini görüyoruz. Yani hisse senetlerinden farklı olarak borçlanma araçlarında yani özel sektör tahvillerinde ve sukuklarda büyük bir ivmelenme var"
Türkiye'nin, uluslararası ham elmas ticaretinin kontrol altında tutulabilmesi amacıyla Güney Afrika Cumhuriyeti'nin öncülüğünde başlatılan 46 ülkenin üye olduğu Kimberley Süreci Sertifika Sistemi üyeliğine kabul edilmesi ile İstanbul Altın Borsası (İAB), elmas ve pırlanta gibi kıymetli taşlar piyasasının oluşturulması çalışmalarına başladı.
Körfez ülkelerindeki İslami sermayeyi çekmesi düşünülen ‘Sukuk-u İcara’ yöntemini devreye sokacak yasa tasarısı hazırlandı. Buna göre, kamu kuruluşları ve varlıkları ‘geri alma’ taahhüdüyle satılacak. Satılan kuruluşlar kendilerini kiralayacak. Buna dayalı borçlanma senetleri ihraç edilecek.