Güncelleme Tarihi:
Hazine ve Maliye Bakanlığı, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracına başladı. 10 Eylül’de başlayan ve Ziraat Bankası ve Ziraat Katılım aracılığı ile yürütülen uygulama ekim ayının sonuna kadar sürecek. Hazine geçen yılın eylül ayında da benzer bir uygulama yapmış ve 2.5 ton altın karşılığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç edilmişti.
Bugüne kadar yapılan ihraçlarla bankacılık sektörü aracılığıyla toplanan 85 ton altının 30 tona yakını katılım bankaları üzerinden toplandı. Haziran 2018 rakamlarına göre, bankacılık sektörü toplamda 33 milyar TL değerinde altın toplarken, katılım bankaları 6.5 milyar TL değerinde altını bankacılık sistemine dahil etti.
TALEP YOĞUN
Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, yastı altı altınların ekonomiye kazandırılması adına atılan adımlar sonucu müşterilerden çok yoğun talep aldıklarını söyledi. Göktaş, dileyen müşterilerin altın depo hesaplarında tutulan altınları katılma hesaplarında değerlendirerek getiri elde edebileceklerini belirterek, “Ayrıca geçen aylarda duyurduğumuz ‘kişiden kişiye altın gönderme’ konforu sağlayan Altın Transfer Sistemi’ne entegre olmamız, Vakıf Katılım olarak altın bankacılığına verdiğimiz önemin de bir göstergesidir” dedi. Altın yatırımı yapan müşterilerin Altın EFT Sistemi’ne ilgisinin yoğun olduğuna değinen Göktaş, “Vatandaşlarımız altını öncelikli tasarruf ve yatırım aracı olarak görüyor. Altınlarını bize getirip katılma hesaplarına yatıran müşterilerimiz piyasa koşulları doğrultusunda ayrıca bir getiri elde ediyorlar” dedi.
Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca 10 Eylül 2018 tarihinden itibaren 7 ayrı ihraç programı gerçekleştirildiğini belirterek, aracı tek katılım bankası olarak Ziraat Katılım ve Ziraat Bankası şubelerinde altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri yapıldığını kaydetti. Özdemir, “Ziraat Katılım olarak müşterilerimize gram altın alım satım işlemlerinin gerçekleştirebileceği özel cari altın depo hesabı hizmetini sunuyoruz. Aynı zamanda çalınma veya kaybolma riski olmadan tasarrufların altın olarak değerlendirilmesini sağlayan ve kar payı elde edilen Altın Katılma Hesabı ile yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırarak ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz” dedi.
DALGALI ORTAMI SEVER
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, altının geçmişten bu yana dalgalı ortamı sevdiğini hatırlatarak, “Ekonomide belirsizlik ve tedirginlik ne derece artarsa altına olan talep de o denli artıyor. Dünyada yaşanan ekonomik, siyasi ve sosyal dalgalanmalar, ekonomi eksenli ticaret savaşları gündemleri ve bazı jeopolitik risk durumları altına talep oluşturuyor. Söz konusu sürecin bankacılığa olan yansımasına bakıldığında, bu yıl küresel ve yerel ölçekte yaşanan gelişmeler müşterilerin daha fazla altına yönelmesine sebep olmuştur” dedi.
Uyan, altına olan ilgi önümüzdeki dönemde de devam edeceğini vurguladı. Ufuk Uyan, banka olarak 2018’in ikinci çeyrek verilerine göre altın bankacılığında, katılım bankaları arasında yüzde 57’lik paya sahip olduklarını, tüm bankalar arasında ise yüzde 12’lik payla üçüncü sırada yer aldıklarını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sene başından bu yana yaklaşık 2 ton ziynet altını ülke ekonomisine kazandırdık. Bugüne kadar ekonomimize kazandırdığımız altın miktarı 16 tonu buluyor. Son projemiz ise Altın Araç oldu. Aracımız Türkiye’yi dolaşarak altın bankacılığı hakkında soruları yanıtlıyor.”
HEM TASARRUF HEM GETİRİ SAĞLIYOR
Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, Türkiye’de yastık altı altın miktarının en az 2 bin 200 ton ve ekonomik değerinin yaklaşık 100 milyar dolar olduğunu belirterek, şunları söyledi: “2017 itibarıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, altına dayalı tahvil ve kira sertifikası ihraçları ile finansal sistemin dışında atıl olarak duran bu değerin ekonomiye kazandırılması için çalışma yapıyor. Bu kapsamda vatandaşlarımız hem altın tasarruflarından getiri elde ederken, hem de altınlarının fiziki güvenliğini sağlamış oluyor. 2017 yılında gerçekleştirilen tahvil ve sertifika uygulamasına 12 bin 800 vatandaştan gelen talep sonucu yaklaşık 2.5 ton altın karşılığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç edilmiştir. Bu anlamda vatandaşlarımızın konu ile alakalı ilgi ve teveccühünün arttığını ifade edebiliriz.”
ALTINA TALEP DEVAM EDECEK
Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, altına gösterilen talebi, tasarruf sahiplerinin rasyonel bir tercihi olarak gördüğünü belirterek, “Altın takas aracı olarak da kullanıldığından dünyanın her yerinde değerini koruyor. Bu sebeple küresel risklerin yüksek olduğu dönemlerde altın, eldeki değeri korumak için daha yoğun bir şekilde tercih edilmektedir” dedi. Göktaş, önümüzdeki dönemde altına olan talep hakkında da şunları söyledi: “Türkiye’deki ekonomik gelişmelerin yanı sıra dünyada da ciddi bir belirsizlik ortamı söz konusu. Bu nedenle zaman zaman aşırı değerlenmeler de yaşasa, döviz yerine altının da tercih edilebildiğini görüyoruz. Bu doğrultuda küresel piyasalarda güven tesis edilene kadar altına olan talebin devam edeceğini düşünüyoruz.”
BİRİKİM İÇİN ÇEYREK, YATIRIM İÇİN GRAM
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, yeni bir araştırma yaptırdıklarını ve buna göre, altın biriktirenlerin büyük kısmının halen altınlarını yastık altında tuttuklarını belirterek, şu bilgileri paylaştı: “45 ve üzeri yaş grubunda bu eğilimin daha fazla olduğunu gördük. Birikim tercihini altından yana kullananların en fazla dikkat çektikleri konu altının değer kaybetmiyor olması. Halkımız yastık altı birikimi için çeyrek altını, yatırım aracı olarak ise gram altını tercih ediyor. Kadınlar erkeklere nazaran daha fazla altın birikimi yapıyor. Çeyrek altın hesabı, zihin yormayan, pratik, kadınların birikim alışkanlıklarına daha uygun bir ürün olduğu için kadınlar tarafından daha fazla tercih ediliyor.”
KİRA SERTİFİKASI İHRACI ARTIYOR
Katılım bankalarında kira sertifikası ihraçları arttı. Albaraka Türk, 12 Haziran 2018 tarihinde Bereket Varlık Kiralama aracılığıyla 200 milyon TL tutarındaki kira sertifikası ihracını başarıyla gerçekleştirdi. 178 gün vadeli ve 150 milyon TL olarak planlanan ihraca yoğun talep gelmesi nedeniyle ihraç 200 milyon TL olarak gerçekleşti. Kuveyt Türk, bu yılın ilk 7 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 140’lık bir artışla 2,7 milyar TL tutarında sukuk ihracı yaparak Türkiye’nin en yüksek tutarlı sukuk ihraç hacmine ulaştı. Bankanın yıl sonuna kadar toplamda 4 milyar TL’lik sukuk ihraç hedefi bulunuyor. Vakıf Katılım, iştiraki Vakıf Varlık Kiralama aracılığı ile 500 milyon TL tutarında, 126 gün vadeli, tahsisli satış yöntemiyle kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Vakıf Katılım son 1 yıl içerisinde 17 tertip ihraç ile toplamda yaklaşık 3.2 milyar TL’lik kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Türkiye Finans, iştiraki TF Varlık Kiralama ile 175 gün vadeli, ek satış ile 130 milyon TL’ye kadar artırılabilecek 90 milyon TL değerindeki kira sertifikası 26 Haziran 2018’de yurt içi piyasaya sunuldu. Halka arz yöntemiyle ihracı gerçekleştirilen 130 milyon TL tutarındaki kira sertifikasının satışının tamamlandı. Ziraat Katılım, 2018’in ikinci çeyreğinde dört adet kira sertifikası ihracını tamamladı. Ziraat Menkul Değerler aracılığı ile gerçekleştirilen bu ihraçlardan 650 milyon TL fonlama temin edilirken, kira sertifikası ihraçlarının tamamına nitelikli yatırımcılardan ihraç tutarının üzerinde yoğun talep geldi. Ziraat Katılımın toplam kira sertifikası ihracı 2.9 milyar TL’ye ulaştı.