Güncelleme Tarihi:
Sertifika ihracına ilişkin detayların paylaşıldığı toplantıda konuşan Deutsche Securites Genel Müdürü Albert Krespin, Deutsche Bank'ın Almanya başta olmak üzere diğer piyasalarda da makine gibi çalıştığını söyledi.
Varantlarla başlayan maceranın artarak devam edeceğini belirten Krespin Türkiye'nin son 10 yılda ciddi bir dönüşüm yaşadığına işaret ederek, Fitch'in not artırımının da bu dönüşümün bir sonucu olduğu yorumunda bulundu.
Krespin, Türkiye özelinde hisse senetleri ile ilgili çok olumlu gelişmeler öngördüğünü aktararak, hisse senetleri üzerinden yapılandırılmış araçları piyasaya koymak amacında olduklarını bildirdi.
Dayanak varlığı Garanti Bankası ve İMKB-30 endeksi olan iskontolu sertifikalar'ın 9 Kasım'da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB)'nda işlem görmeye başlayacağı bilgisini veren Krespin, Deutsche Bank db-X markets'in, iskontolu sertifika ihracıyla orta ve uzun vadeli yatırım piyasasına girdiğine işaret etti.
Deutsche Securites Genel Müdürü, Türkiye'de ilk kez Deutsche Bank db-X markets tarafından ihraç edilecek iskontolu sertifikaların, yatay veya düşük trendli piyasalarda dayanak varlığa yatırımla karşılaştırıldığında daha iyi getiri potansiyeli taşıdığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Kısa vadeli yatırım araçları olan varantların ardından uzun vadeli yatırıma dönük iskontolu sertifikaların sermaye piyasasında önemli bir boşluğu dolduracağını düşünüyorum. db-X markets, Türkiye'nin yapılandırılmış araçlar piyasasının oluşumunda ve gelişiminde önemli sorumluluklar üstleniyor. db-X markets, yapılandırılmış araçlar piyasasındaki ürün gamını farklı özelliklere sahip yeni ürünlerle genişletmeye devam ediyor. İskontolu sertifikaların çıkış zamanlaması, ekonominin mevcut gidişatı ve piyasanın şartları göz önünde bulundurularak planlandı. Gelişmekte olan ekonomiler arasında ön sıralarda yer alan ve küresel kriz döneminde sergilediği performansla dikkatleri üzerine çeken Türkiye, mevcut yatırım ürünlerinin sayısının ve çeşitliliğinin artırılması anlamında önemli bir potansiyele sahiptir.”
“İskontolu sertifika yatay seyirli piyasada kazandırabiliyor”
İskontolu sertifikaların, yatırımcılara endeks ve hisse performansı üzerinden iskontolu, yani indirimli bir bedelle yatırım yapabilme olanağı tanıdığını belirten Krespin, bu yatırım aracının özellikle piyasalarda yukarı yönlü bir grafiğin beklenmediği dönemlerde işlev kazanacağının da altını çizdi.
Krespin, “Deutsche Bank 2010 yılının sonundan bu yana 526 yeni varant ihracı gerçekleştirdi. Deutsche Bank sahip olduğu uluslararası tecrübeyi ve uzmanlığı Türkiye'ye taşımaktan büyük memnuniyet duyuyor” ifadelerini kullandı.
“İskontolu sertifika yatırımcı sayısını artıracak”
Toplantıya katılan db-X markets Orta Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Roger Koep ise Türkiye'de varantlarla Ağustos 2010'da gerçekleştirdikleri yeniliğin ardından iskontolu sertifikalar sayesinde Türkiye'de bir ilke daha imza attıklarını, db-X markets'ın, bu ürün ile yatırımcının uzun vadeli değerlendirmeler yapıp karar verebilmesine olanak tanıdığını belirtti.
Uluslararası birçok önemli piyasada bu yatırım araçlarıyla ciddi başarılar elde ettiklerini belirten Koep, şunları ifade etti:
“Yatırım ürünleri açısından en büyük pazarlardan olan Almanya'da 2011 sonuna dek 350 binden fazla çeşitte ürün piyasaya sunuldu. Aynı dönemde bu pazarın toplam işlem hacmi ise 193 milyar avroyu aştı. Türkiye'nin dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer alması ve son yıllarda göstermiş olduğu büyüme performansı sebebiyle önemli bir pazar büyüklüğüne kavuşacağına inancımız tam. Bu nedenle yapılandırılmış yatırım ürünlerimizi Türkiye'deki yatırımcıların hizmetine sunmaya devam edeceğiz. Uzun vadeli yatırım aracı olan iskontolu sertifikalar Türkiye'de yatırım alışkanlıklarının yeniden şekillenmesine ve yatırım yapan kitlenin artmasına da katkı sağlayacak.”