Kentin gizli kalmış köşelerini, tarihi yapılarını ve doğal zenginliklerini keşfetmek için eylül mükemmel bir ay. En güzel deniz manzaralarından parklara, sonbahar renklerine bürünmüş ormanlardan en gözde caddelere kadar çoğu İstanbul’dan dört şehrin en iyi yürüyüş rotalarını jürimize sorduk.
#YürüyüşAnayasa Mahkemesi’nin (AYM) geçen yıl cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olduğunu belirterek iptal ettiği ‘kadını evlendikten sonra eşinin soyadını taşımak zorunda bırakan’ madde, 9. Yargı Paketi ile yeniden eski haliyle düzenlendi. Yargı paketi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi ve önümüzdeki günlerde görüşülmek üzere TBMM Genel Kurulu’na sevk edildi. Bundan sonrasında neler olacağına baktık.
#Kadınİklim krizinin etkileri çoktan denizlerimize yansıdı. Ecem Kodak bu gerçeği çocuklarımıza anlatıp gelecek kuşaklara farkındalık kazandırmayı kendine misyon edinmiş, görsel yönetmenimiz Serhat Gürpınar’ın resimleri eşliğinde bir kitap yazmış. Hikâyenin kahramanları lüferler, kalkanlar, ahtapotlar ve hatta fitoplanktonlar olmuş. Bilimsel gerçekler pek parlak değil belki ama bu kitap çocuklara umut veriyor. Çünkü ne yapmaları gerektiğini anlatıyor.
#Ecem KodakGalataport’un hizmet vermeye başlamasıyla bölge tekrar hareketlenmiş, İstanbullular kültür-sanat, yeme-içme ve eğlence için rotasını Karaköy’e çevirmişti. Kısa süre önce de Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi İstanbul Modern buradaki yeni binasında kapılarını açtı. Çok önemli bir koleksiyona ev sahipliği yapan müze vesilesiyle semti ziyaret etmeyi planlayanlara yardımcı olacak bir rehber hazırladık. ‘Cool’ mekânlardan lezzetli restoranlara, butiklere ve tarihi yapılara uzandık...
#KaraköyKahramanmaraş depremlerinin ardından beklenen İstanbul depremine hazırlanmamız gerektiğini söylüyor tüm uzmanlar. Şehri deprem gerçeğiyle tekrar yüzleştiren bir süreç yaşanıyor. Siyaset, sivil toplum örgütleri harekete geçti. Herkes kendince depreme hazırlanmaya çalışıyor. Biz de Hürriyet Ekler ekibi olarak kendi toplanma alanlarımızı bulduk, inceledik ve bir afet anında oraya nasıl ulaşacağımızı test ettik.
#Toplanma AlanıBu kış, kaç yıldır olmadığı kadar kirli çoğu şehrimizin havası. Pencereyi açıp, buz gibi havayı içine çekip dinç bir güne başlamak isteyenler hafta sonları kentlerin nispeten temiz havalı semtlerinde ya da şehir dışındaki yürüyüş bölgelerinde nefesleniyor artık. Kış yürüyüşünün huzuru ve enerjisi bambaşka. Temiz havası ve büyüleyici manzarasıyla yürüyüşün tadını çıkarabileceğiniz rotaları uzman jürimize sorduk. Kolay patikalar da var, karlı yollar da…
#SeyahatDaha çocukluktan başlayan bir tutku çizgi roman okumak. Geçmişte ders kitaplarının arasına koyup gizlice okuyanlar, evinin penceresine sıra sıra dizip değiş tokuş yapanlar vardır aramızda. Yarın Dünya Çizgi Roman Günü. Biz de bu vesileyle uzman jürimize bu topraklarda doğan kahramanlarıyla en iyi yerli çizgi romanları sorduk.
#Dünya Çizgi Roman Günüİstanbul’dan Ankara’ya, Eskişehir’den Antalya’ya... Jürimizin önerileriyle bu şehirlerimizin sonbahar yürüyüş yollarını keşfe çıktık. Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bu rotaları takip ederken zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.
#En Güzel Yürüyüş RotalarıArtan telefon ve bilgisayar kullanımımız kâğıt ve kalemle yazı yazmayı neredeyse nostaljik bir eyleme dönüştürdü. Halen mürekkebin kâğıt üzerinde bıraktığı izlerden mutluluk duyanlar için en güzel dolmakalemleri sıraladık. Elbette bu kalemler söz konusu olduğunda bütçenin sonu yok ama yeni başlayanlar ve meraklıları için uygun fiyatlı olduğu kadar güzel dolmakalemleri jürimizle seçtik.
#DolmakalemNişantaşı, İstanbul’un en hareketli noktalarından biri. Gecesi ayrı güzel, gündüzü ayrı… Işıltılı caddeleri, rengârenk vitrinleriyle tam bir metropol semti. Üstelik her köşesinde farklı bir lezzet durağı var. Lahmacunun da, böreğin de, kruvasanın da en iyisi burada. Bilenlere sorduk, bir semt rehberi hazırladık.
#NişantaşıÇizgi roman sevenler için en güzel aktivite, çizgi roman dükkânlarına girip sayfaları karıştırmak, yeni gelenleri incelemektir... 25 Eylül Çizgi Roman Günü vesilesiyle bu hafta jürimize Türkiye’nin en sevilen dükkânlarını sorduk. Pek çoğunun internet üzerinden satışı da var.
#Çizgi RomanSesli kitaplar artık günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasında... Trafikte, yürüyüşte, alışverişte hatta ev işi yaparken bile kulağımızda dünya klasikleri ya da kişisel gelişim kitapları oluyor. Jürimiz sesli kitapların dünyasını keşfetmek isteyenler için tavsiyeler verdi.
#Gazetehaberleri‘Noa, Monark Kelebekler ve Her Şey’, sadece çocuklar değil yetişkinler için de bıçak sırtı bir konu olan ‘ölüm’ temasını işlerken, bunu çocukların anlayabileceği tondan yapıyor. Sepin İnceer’in şairane anlatımını besleyen Serhat Gürpınar imzalı usta işi çizimler kitabın ruhuyla uyum içinde. Kitap, ölüme tanıklık eden, etmese bile onu sezen, ölümle ilgili sorular sormaya başlayan tüm çocuklara ve yetişkinlere cevapları bulmaya çalışırlarken arkadaşlık ediyor.
#Sepin İnceerYazar-eğitmen Sepin İnceer’in yeni çocuk kitabı ‘Noa, Monark Kelebekleri ve Her Şey’ çıktı. Görsel yönetmenimiz Serhat Gürpınar’ın resimlediği kitap, yaşam döngüsünü konu alıyor. Hayatın gerçeklerinin çocuklardan saklanmaması gerektiğini düşünen İnceer: “İnsan olmaya dair şeyleri duymayı hak ediyorlar.”
#Gazetehaberleri‘Sazlı Cazlı Sözlük’ün dördüncü cildi ‘Yaprak Döker Bir Yanımız’da 80’li yıllar Türkiye’sinde hayatın akışını müzik, popüler kültür üzerinden anlatan Derya Bengi, “Hayali özgürlük yılları. Tıpkı hayali ihracat gibi. Askeri rejimle Özal iktidarı arasındaki devamlılık ilişkisini görmezden gelemeyiz. Türkiye’de bireyin 80’lerde keşfedildiği söylenir ama siyasetin yasaklandığı bir ortamda birey kavramı yerini kolayca bencilliğe, köşe dönücülüğe, gemisini yürüten kaptancılığa ya da en iyimser deyimle yalnızlaşmaya terk eder” diyor.
#80'Li Yıllarda TürkiyeMelek Kentmen’in; dedesi Hulusi Kentmen’i anlattığı kitap raflarda... Efsanevi oyuncunun hayatına dair bilinmeyenleri gün yüzüne çıkaran kitabı konuşmak için torun Kentmen’le buluştuk: “Her şeyin göze hitap edenini severdi. Küsmesi meşhurdu. Hayatta bildiği ve çok önemsediği tek şey çalışmaktı.”
#Zihni GöktayÇoğumuz için tatil bitmiş olabilir. Ama bazıları için daha yeni başlıyor. Mesela yıllık iznini önümüzdeki hafta kullanacak olan Serhat Gürpınar’a soracak olsanız, “Deniz suyu hiçbir mevsimde olmadığı kadar güzel ve temiz, sıcaklık insanı bunaltmıyor, kalabalıklar ülkelerine/şehirlerine çekildi, servis daha kaliteli, fiyatlar daha makul...” Adresi mi? Antalya, Çıralı... Araştırdık, şehri bilenlere/sevenlere danıştık; yaz-kış kalanlarla, uzmanlarla konuştuk; haklı çıktı.
#AntalyaBu diyardan bir Galip Tekin geçti... Ve ardında; eşi benzeri olmayan fantastik bir evren, sağlam dostluklar, sıkı takipçiler ve açtığı yolda yürüyen binlerce genç bıraktı. Perşembe günü aramızdan ayrılan usta çizer Galip Tekin’i çalışma arkadaşları anlattı...
#Galip Tekin VedaDünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık geçen hafta aramızdan ayrıldı. İnalcık’ı ölümünden yaklaşık bir yıl önce evinde ziyaret etmiş, 100’üncü doğum gününü kutlamıştık. İşte 13 Eylül 2015’te Hürriyet Pazar’da yayımlanan röportajdan bir bölüm...
#Halil İnancık