Türkiye, yasa dışı yollarla yurtdışına çıkarılan, yaklaşık 50 yıldır iadesi için çalışma yapılan Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli 2 bronz heykel başı ve anıtsal boyutlarda 1 bronz kadın heykelinin yanı sıra 1 mücevher parçası ve Osmanlı dönemine ait 2 hançerin de aralarında olduğu 14 arkeolojik ve etnografik eseri daha ana vatanına kazandırdı.
#Kültür Varlığı1963 yılında henüz lise ikinci sınıf öğrencisiyken gördüğüm Bursa bir rüyaydı. Ahalisinin zarafeti, ucuz otellerin bile sakız gibi temizliği yemeklerin çeşnisi, ister gündüz ister akşam vakti olsun yeşillik, yeşillik, yeşillik... O yeşilliğin içinde şehrin panoraması başka renk ve asaletti. Ecdadın niye burayı başkent, payitaht olarak seçtiği, fethi için Osman Gazi’nin neden bu kadar heyecanlandığını anlamamak mümkün değildi. Bu kadar önemli bir vilayetin bugün dahi aynı öneme sahip olmasına rağmen sanayi ve tarım çevreleri açısından hâlâ ciddiye alınmaması bir faciadır.
#BursaSon 30 yılda 2 bin eserin çalındığı ortaya çıkan Londra’daki British Museum’a Kültür Bakanlığı mektup yazdı. Mektupta Anadolu’dan kaçırılan eserlerin akıbeti soruldu ve “Anlaşıldı ki siz iyi koruyamıyorsunuz, bizim eserlerimizi iade edin” dendi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıKÜLTÜR Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün, önceki yıllarda Türkiye'den kaçırılmış tarihi eserlerin iadesi konusunda yürüttüğü çalışmalar kapsamında ABD'den iadesi sağlanan Roma İmparatoru Septimus Severus'un gerçek boyutlardaki bronz heykelinin Danimarka'da sergilenen baş kısmının iadesi için de çalışmalar sürüyor.
#AntalyaTÜRKİYE'den kaçırılan Bubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus Heykeli, Perge kökenli 2 heykel başı, Çatalhöyük kökenli ana tanrıça gibi bazıları M.Ö. 6'ncı bin yıla tarihlenen toplam 12 eser, ABD'den iadesi sonrası Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve ABD Büyükelçisi Jeffry Flake'in katılımıyla düzenlenen törenle Antalya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.
#Mehmet Nuri ErsoyABD’ye kaçırılan 12 tarihi eser Türkiye’ye getiriliyor. Eserler arasında MS 193’ten MS 211’e kadar Roma’yı yöneten Afrika kökenli imparator Septimus Severus’un bronz heykeli de bulunuyor. Eserler arasında Afrika kökenli imparatoru olan ve MS 193’ten MS 211’e kadar Roma’yı yöneten Septimus Severus’un bronz büstü de bulunuyor.
#ABDÜlkemizin dört bir yanında binlerce yıllık bir geçmişe her an tanık olmak mümkün. Tarihi köprülerimiz de bu zenginliğin en önemli unsurlarından. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken köprüler hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden birbirinden etkileyici 10 köprüyü önerdiler...
#RotaTekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki Perinthos Antik Kenti'nde bulunan, Trakya'nın en büyük tiyatrosunun gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları sürdürülüyor. Kazı başkanı olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem, ortaya çıkarılan tiyatronun Trakya'nın en büyüğü olduğunu belirterek, "Onu şu anda tam olarak kestirebilmek mümkün değil ancak ölçülerini söyleyeyim; 90 metreye 130 metre, oldukça büyük bir tiyatro ve Trakya'nın antik kentleri arasında ortada olan, bilinen en büyük tiyatro" dedi.
#TekirdağBurç yorumları merak uyandırıcı yorumlardır. Gündelik burç yorumlarının ne olduğunu merak eden kişiler yoğun bir araştırma sürecine girerek hangi burca ait olduklarını merak etmektedirler. 4 Şubat doğumlular da hangi burç olduklarını ve burçlarının yükselenin ne olduğunu sorgulamaktadırlar. Son günlerde 4 Şubat ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, 4 Şubat hangi burçtur? 4 Şubatta doğan kişiler hangi burçtur? 4 Şubat tarihinde neler olmuştur? 4 Şubatta doğan futbolcular ve Türk ünlüler kimlerdir? İşte 4 Şubat ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
#4 Şubat Hangi Burç Ve Burcu Ne?Cendere Köprüsü, Adıyaman üzerinde bulunan ve tarihi açıdan çok büyük bir önem niteliği taşıyan bir köprü niteliğindedir. Roma Köprüsü olarak da bilinmekte olan bu köprü, aynı zamanda iki çayı da birbirine bağlayan köprü olarak bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimariİlk ben üç aylıkken gitmişiz yazlığa, Marmaraereğlisi sahillerine. Yazlık dediğime bakmayın, tam bir çadır hayatı. Kamara Dere denilen mevkide babamın dayısının kocaman tarlasına kurulurdu çadırlar. Biz gerçi daha şanslıydık, portatif evlerimiz vardı, her yaz kurulur, sezon sonu da sökülürdü. İmkânı olanlar villada otururdu.
#Saffet Emre Tonguç