Ramazan Bayramı’nın olmazsa olmazı tatlılar… Bir ay boyunca uzun açlık sürelerinin ardından mideye ani yüklenmelerin önemsenmediği bayram günlerinde tatlılar da şekerli-şerbetli denilmeden, porsiyonuna dikkat edilmeden dilediğince tüketilebiliyor. Hele bir de pandemi sürecinin yol açtığı stres, endişe ve kaygı tatlı tüketiminde hepten ipin ucunun kaçmasına yol açabiliyor. Ancak dikkat! Beslenme ve Diyet Uzmanı Roksi Menase, pandeminin gölgesinde bayramda tatlı tüketiminin 8 önemli kuralını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu, bir de evde hazırlayabileceğiniz pratik ve sağlıklı tatlı tarifi verdi.
#Beslenmeİngilizcesi Latinceden gelen ‘persimmon’ yani 'tanrıların gıdası' anlamına gelir. Trabzon hurması, cennet meyvesi, cennet hurması gibi isimlerde de kullanılmaktadır. İçerisinde kuersetin, kaempfreol ve fisetin adlı fitobesinler yer alır. Bu besinler prostat kanserini doğal olarak tedavi etme potansiyeline sahiptir.
#Cennet HurmasıRamazan sofralarının olmazsa olmazlarından biri de elbette tatlılardır. İftardan sonra kapanışı midenizi yormayacak tatlılardan yana yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz! İşte iftar sofralarınızı bir kat daha güzelleştirecek birbirinden hafif ve leziz 3 şekersiz tatlı tarifi...
#Mucize LezzetlerŞeker neredeyse hemen hemen her hastalığın dostu denilebilir. Hastalıkların tetikleyicisi adeta. Özellikle kanser, diyabet yani şeker hastalığı, obezite, kalp ve diş hastalıkları üzerinde yapılmış çalışmalarda şeker için ‘hastalığın azdırıcısı’ deniliyor. Yani hastalıkların çıkışında ve büyümesinde çok büyük bir etkisi var.
#HürriyetHürriyet Pazar’da Ayşen’in (Gür) haberiydi: Kadınsız bir dünyaya hazırlanın! Dünya nüfusunun beşte birini oluşturan Çin’de, 100 kız çocuğa karşılık 117 erkek doğuyormuş da ondan... Bu habere ilk tepki, beklenebileceği gibi romantik yazar Can Dündar’dan geldi. “Kadınsız bir dünya mı? Allah vermesin!” Aşkın ve ihanetin vazgeçilmez genel yayın yönetmeni Mehmet Yılmaz da herhalde yakında yazar bu konuda. Ben, na-romantik bir yazar olarak, diyorum ki...
Bayrama sayılı günler kala evlerde bayram telaşı başladı. Ziyarete gelen misafirler için çikolata, şeker ya da tatlı alışverişlerinin başladığı bugünlerde uzmanlar taklit ve tağşişe dikkat çekerek vatandaşları uyarıyor. Peki bayramda şekerleme, tatlı, çikolata ve lokum gibi gikramlıkları alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık ile konuştuk.
#Şeker BayramıŞeker Bayramı yaklaşıyor. Adından da anlaşılacağı gibi tatlıların, çikolataların ve bol ikramın ön planda olduğu bir bayram, Ramazan Bayramı. Ancak bayram coşkusu içinde fazla tatlı tüketmek, kilo artışına ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki bayramın keyfini kaçırmadan tatlı yiyerek de dengeyi sağlamak mümkün mü?
#Yelda BaşaranDünyanın en büyük bağımsız kanser araştırma kurumu Cancer Research UK önderliğindeki ‘Şekersiz Şubat’ta bir ay boyunca şekeri bırakma hedefleniyor. Biz de uzmanlara rafine şekeri hayatımızdan çıkarmanın yollarını sorduk. “Tatlı krizlerini azaltmak için güne peynir, yumurta, meyve, ceviz gibi besinlerle başlayın” diyen uzmanlar özellikle hazır soslar, meyve suları, turşular gibi işlenmiş gıdalara karşı uyarıyor. Sık sık tatlı krizine girenlereyse öğün sayılarını arttırmalarını tavsiye ediyor.
#ŞekerSabah erken saatlerde başlayan yoğun bir gün, öğleden sonra enerjinizi düşüren yorgunluk ya da spor öncesi ihtiyaç duyulan ekstra güç... Günün her anında sizi hem tok tutacak hem de keyifle yiyeceğiniz atıştırmalıklara ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak bu atıştırmalıkların yalnızca lezzetli değil, aynı zamanda dengeli ve sağlıklı olması şart!
#SağlıkKarpuzun serinletici etkisi, şeftalinin yumuşak dokusu, kirazın tatlı-ekşi dengesi ve üzümün ferahlatıcı tadı… Güneşin sımsıcak enerjisiyle birlikte sofralarımıza renk katan taptaze meyvelerin mevsimindeyiz. Yaz meyvelerinin faydalarını maksimum düzeyde alabilmek için ne miktarda ve nasıl yemeniz gerektiğini serinletici tariflerle yazdım.
#MeyveSevilerek tüketilen, soğuk ve sıcak günlerde içi ısıtan, çok pratik Hazırladık. Pestil, bildiğiniz gibi meyvelerin ezilme ve kaynatma aşamalarından sonra elde edilen özlerinden yapılan bir yiyecek. Aslında tam olarak nedir biliyor musunuz? Geleneksel atıştırmalık. Bu atıştırmalıkları da lezzetine doyulmaz bir tatlıya çeviren pestil Yemesi eğlenceli, tadı enfes ve besin değeri yüksek bir atıştırmalık bulmakta zorlanıyorsanız, henüz pestil ile tanışmamışsınız demektir. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde halen yoğun olarak yapılmaktadır. Meyvelerin lezzetini ve besleyici özelliklerini taşıyan pestillerin kâğıt gibi ince yapısı, yemek alışkanlıklarınıza yenilik katacaktır. Peki, evde pestil nasıl yapılır, nasıl kurutulur? İşte ev yapımı erik pestili, karpuz pestili ve daha pek çok pestil tarifi...
#PestilSevgili Hürriyet Okurları… Aşırı şeker tüketimi, kan şekerinde düzensizlik başta olmak üzere vücutta tahribata sebep olabilecek pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarabiliyor. Doktor Almıla Suna Nizamoğlu, bu hafta bizlere ‘şeker’ ve ‘şeker tüketimi’ hakkında önemli bilgiler verdi.
#Almıla Suna NizamoğluAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeBayram ziyaretlerinde “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” atasözünden yola çıkılarak misafirlere özenle pişirilen, kahvenin yanında genellikle ‘tatlı yiyelim tatlı konuşalım’ diyerek de şekerli ikramlıklar sunarız.Peki bayramda neden Türk kahvesinin yanında hep şeker ikram ediyoruz? Kahvemizi yudumlarken şeker yerine geçebilecek başka daha sağlıklı alternatifler neler olabilir? İşte bu soruların yanıtı bu haftaki bayram özel yazımızda. Herkese şimdiden sağlıklı ve mutlu bayramlar dileğiyle...
#Yelda BaşaranMeyvelerin kraliçesi çilek, pasta süsü olmayı bırakalı çok oldu. Önce salatalarda kullandık, şimdi kahvaltılarda avokadoyla beraber ekmekleri şenlendiriyor. Farklılık arayanlara çilekli tarifler yazdım, gelenekselden şaşmayanlara şekersiz çilek reçelini anlattım...
#Çilek