Kepek, hiper keratinleşme yani aşırı keratin oluşumu adı verilen bir durumdur. Bunun anlamı kafa derisi hücrelerinin çok hızlı yaşlanması ve keratinleşmenin çok hızlı gerçekleşmesidir. Genellikle cilt hücreleri düzenli olarak yaşlanır ve düşer ya da fırça ile temizlenir; fakat aynı anda çok fazla hücre yaşlanırsa, bunlar birbirine yapışmış pullar ya da parçacıklar oluşturur. Fırçalamakla veya şampuanla yıkanarak temizlenemezler.
#Kepek Neden OlurMesleğe ilk başladığım günden beri tek bir mottom olmuştur. Oda “Yasaksız diyet en sürdürülebilir diyettir”. Çünkü bir insana yasak dediğinizde kişi kendini kapana kısılmış gibi hisseder ve bir süre sonra o yasağı mutlaka deler. Ancak maalesef hem kilo vermek için hem de sağlık için bazı yiyecekleri beslenmemizden çıkarmamız gerekiyor.
#BeslenmeDuymayan, bilmeyen kalmadı, evet: Şeker, zehirden farksız! Diyelim ki çaydan kahveden şekeri kestik, tatlıyı azalttık, şeker deposu kutu içecekleri zinhar evimize sokmadık. Peki yeterli mi? Hayır; şeker, hele de işlenmişi, ekmeğinden makarnasına, pilavından meyve suyuna elinizi attığınız her yerde! 'Beyaz zehri' hayatınızdan tamamen çıkarmak nasıl bir deneyim olurdu peki?
#Şekersiz BeslenmekGıda ürünlerinin ambalajının ön yüzündeki sağlık iddiaları da bizi o ürünü satın almaya teşvik ediyor. Ancak bazı ürünlerde kullanılan sağlık iddiaları yanıltıcı olabiliyor. Peki bir ürünün üzerinde içeriği ile ilgili 'doğal, şekersiz, light' gibi iddialarda bulunması onun sağlıklı olduğunu garanti eder mi? İşte burada gıda etiketi okuma alışkanlığı devreye giriyor. Ürünün ambalajında vurgulanan sağlık iddiasının gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolu arkasındaki bilgi etiketini okumaktan geçiyor.
#SağlıkHemen her gün gıda alışverişi yapıyoruz ama kaçımız aldığımız ürünlerin ambalajını okuyoruz? Sepete attığımız ürünlerin gramajları yanlış, son tüketim tarihleri geçmiş olabiliyor. Üstelik açıkta kontrolsüz satılan birçok gıda, içeriğinde yer aldığı iddia edilen malzemeleri barındırmayabiliyor. İşte bu nedenle ürünlerin etiket bilgilerini okumak oldukça önemli. Peki etikette yazanlar neyi ifade ediyor? Alışveriş yaparken nelere dikkat etmeliyiz? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile konuştuk.
#SağlıkTaş evlerinin bahçesindeki Bodrum mandalinası ile narenciyelerin israf olduğunu görerek harekete geçerler. İlk başta yere dökülen meyvelerden elde ettikleri meyve sularını çevrelerine dağıtırlar. Mine Atalar, hayat arkadaşı Bora Tanık’la birlikte meyve sularına çeşitli sebzeler, bitkisel tozlar ve tohumlar ekler. Ve çiğ meyve-sebze suyu üreticiliğiyle Bodrum’da ‘Raw Love You’ markası doğar. Yolculuğuna lokal bir marka olarak başlayan Raw Love You, 5’inci yılında ise İstanbul’da da şubeleşmeye gider. Hedefte ise sağlıklı içecekleri daha geniş kitlelere ulaştırmak ve yurtdışına açılmak var.
#1Sinir sisteminde yer alan beyin doğru karar vermemizi, hatırlamamızı ve düşünmemizi sağlayan organdır. Beyin sağlığını korumak için hem uyku düzenine hem de düzenli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmelidir. İşte, beyne iyi gelen bitkileri, meyveleri, kuruyemişleri ve içecekleri derledik.
#BeyinSağlıklı bir cilde sahip olmak isteyenlerin dikkat ettiği en önemli husus beslenme alışkanlıkları olmaktadır. Bu nedenle bu kişiler yediği ve içtiği her şeye özen göstermektedir. Ergenlik yıllarında cilt sorunları ile daha sık karşılaşılmaktadır. Bu sorunlardan biri de sivilce olmaktadır. Peki, kola sivilce yapar mı? Şekersiz ve şekerli kola içmek sivilce çıkarır mı? İşte, kola içmenin sivilceye neden olup olmadığı hakkında merak edilenleri derledik.
Antioksidan, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan bu küçücük kırmızı tanecikler birçok hastalığa derman olduğu biliniyordu. Ancak kızılcık ile ilgili yapılan son çalışmanın sonuçları daha da çarpıcı...
#Kalp SağlığıKardiyoloji uzmanı Dr. Uğur Hepçivici, hastaların merak ettiği konulardan birinin de kalp hastası olup olmadığı, kalp hastası ise ne zaman kriz geçireceği ya da kriz geçirme ihtimalinin yüksek olup olmadığı olduğunu belirterek, bu konuda merak edilen soruları yanıtladı.
#İzmirBugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriPandemi sürecinde evde geçirilen vakitte yemek yeme alışkanlıkları değişti ve birçok kişi hamur işlerine, abur cuburlara, tatlılara yöneldi. Tüm bu yemekler ise fazla kilo olarak geri döndü. Pandemi kilolarından hızlıca kurtulmak isteyenler son zamanlarda 'şok diyetlere' başvuruyor. Nedir bu şok diyetler? Nasıl yapılır ve en önemlisi ise şok diyet yapmak doğru mu? Gelin beraber bakalım.
#Şok DiyetŞef ve yemek yazarı Aydan Üstkanat tariflerini sosyal medyada düzenli biçimde paylaşıyor ama bu reçetelerin orada ne kadar kalıcı olduğundan emin olamıyor. “Her biri yaşadıklarım, hayatımın bir dönemi” diye tarif ettiği yemek kitapları kaleme alması işte tam bu yüzden. Son kitabı ‘Yap Ye Paylaş’, gastronomi kitaplarının Oscar’ı sayılan Gourmand Cookbook Awards’ta ‘Best of the Best’ ödülüne uzandı. Üstkanat’la ödülü vesilesiyle konuştuk...
#GazetehaberleriSıcak havalarda maske kullanmak da zor, doya doya dolaşmak da… Virüs tehlikesi ilk günkü korkunçluğuyla hepimizi tehdit ederken, yaz aylarının gelmesiyle sivrisinek ve böcek tehlikesi başladı. Peki, ama bu süreçte kullandığımız ürünler, kimyasallar nelere sebep oluyor, ne yapacağız? Dr. Ümit Aktaş ile konuştuk.
#SinekRafine şekersiz tarifler son dönemde sağlıklı beslenmek isteyenlerin favorilerinin başında geliyor. Özellikle keklerde şeker kullanmak istemeyenler için hurma ve muz çok uygun malzemeler. Siz de nefis bir şekersiz kek yapmak isterseniz hurmalı kakaolu kek tarifimizi mutlaka denemelisiniz. Afiyet olsun...
#Hurmalı Kakaolu Kek TarifiSAHURDA tüketilen besinler gün boyunca hem tok kalmayı hem de su dengesini sağladığı için çok önemli. Diyetisyen Hatice Kübra Bayer “Sahurda ve iftarda mutlaka et, balık, yoğurt, yumurta gibi protein kaynaklarına ve tam tahıllar, bulgur, kurubaklagiller gibi kompleks karbonhidratlara yer verilmelidir. Su tüketimine özen gösterilmeli. Şeker içeriği yüksek hazır meşrubatlar yerine şekersiz komposto, hoşaf tüketilmelidir” dedi.
#Diyetisyen Hatice Kübra Bayer