Kuru fasulye, bakliyatlar arasında en sevileni olabilir. Piyaz gibi birçok farklı tarifte de kendisine yer bulan kuru fasulyenin tabii ki en popüler hali yemeği. Peki bazı lokantaların imza yemeği haline gelen kuru fasulyeyi iyi yapmanı püf noktaları neler, bunları biliyor musunuz? İşte yanında pilav ve turşu da olursa yiyene parmaklarını da yedirecek kadar lezzetli kuru fasulye yapmanın sırları…
#Kuru FasulyeOrdu, bulunduğu coğrafyanın tüm özelliklerini içinde barındıran eşsiz ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu bölgede balık yemekleri, fındık tüketimi, sebze ve meyve bolluğu gibi pek çok alanda yapılan kendine özgü farklı lezzetleri vardır. Ordu'da ne yenir ve neyi meşhur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ordu YemekleriKışın en güzel günlerini değerlendirmek için çıktığım yolculuk beni yüksek zirvelerle çevrili daracık bir vadiye kurulu Gümüşhane’ye kadar götürdü. Dağlara hayran biri olarak gördüğüm manzaralar, yıllardır ertelediğim bu ziyaret için adeta beni utandırmak istercesine gittikçe güzelleşiyordu. Değerli madenleriyle bir zamanlar hazineler dolduran Gümüşhane’nin asıl zenginliğinin doğasında, tarihinde ve kültüründe yattığını gördüm.
#SeyahatTürk mutfağına 18’inci yüzyıl sonrası giren fasulye, hem yetiştirdiğimiz İspir, Çandır ve Kelkit gibi çeşitleri hem de lezzetiyle hızla arayı kapatmış ve milli lezzetlerimiz arasına girmeyi başarmış. Atatürk’ün en sevdiği yemek olarak da bilinen kuru fasulyenin esnaf lokantalarındaki geleneksel halinin yeri ayrı ve onun da çoğu yemeğimizde olduğu gibi kendine has bir seremonisi var: Pilav, cacık, soğan, turşu... Tabii artık kuru fasulyenin de yeniden yorumlanmış lezzetli hallerini bulmak mümkün. Misal soğan turşusuyla sunulan, kebaplık kuzu kaburgadan pastırmayla pişeni gibi...
#KurufasulyeTereyağında pişmiş, salçalı bir kuru fasulye kış günlerinde sofralarımızın vazgeçilmezi. Sucuk, pastırma, dumanı tüten pirinç pilavı ve kütür kütür turşu çeşitleri de onun en güzel eşlikçileri. Jürimiz Türkiye’nin dört bir yanından, kuru fasulyesinin lezzetiyle öne çıkan mekânları seçti…
#KurufasulyeOrdu'nun Akkuş ilçesinde yetiştirilen tescilli 'Akkuş şeker fasulyesi'nde, iç piyasa yoğunluğu nedeniyle ihracat talebi karşılanamıyor. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, fasulyenin yoğun talep gördüğünü belirterek, "Yurt dışından da yüklü miktarda talep var. Bu talebi karşılayacak seviyede üretim olunca ihracata başlayacağız. Şu an iç piyasada fasulyemiz anında satılıyor" dedi.
#Kuru FasulyeTam 30 senedir restoranı Çiya Sofrası’nda yerel ve geleneksel yemekler sunuyor, onları uluslararası alanda tanıtmaya çalışıyor. Yıllara yayılan bu çabanın son ürünü ise bu coğrafyaya ait tam 550 tarife yer verdiği ‘The Turkish Cookbook’ oldu. Şef Musa Dağdeviren’le dünyaca ünlü yayınevi Phaidon etiketiyle yarın çıkacak İngilizce kitabını ve unutulmuş lezzetlere sahip çıkmanın önemini konuştuk.
#Çiya SofrasıTürk mutfağı denilince akla gelen ilk yemeklerden biri de hiç kuşkusuz kuru fasulye. Yanında enfes pirinç pilavı ve turşu ile tercih edilen kuru fasulye, her yaştan ve her kesimden insanın severek tükettiği bir bakliyat yemeği. Kuru fasulye pişirmeyi bilmeyen vatandaşlar ise, 'Etli kuru fasulye nasıl yapılır' ve 'Kuru fasulye nasıl pişirilir' gibi soruların yanıtını internette araştırıyor. Peki, kuru fasulye nasıl pişirilir? Etli kuru fasulye nasıl yapılır?
#Etli Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?Yüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 YemeğiORDU’nun Akkuş İlçesi’nde 6 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen organik ’Akkuş Şeker Fasulyesi’nin kilogramı 35 liradan satılıyor. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, organik fasulyeye yoğun talep olduğunu belirterek, "Bu yıl 20 ton civarında organik fasulye üretimi oldu. Almanya’dan bir firma 100 ton organik fasulye talep etti, talebi karşılayamadığımız için ihracat yapamadık. Almanya’nın talebini inşallah önümüzdeki sene karşılayacağız" dedi.
#Türk Patent EnstitüsüOtobanlar, madenler, HES'ler... Türkiye'de doğasına en çok zarar verilen yerlerin başında hiç kuşkusuz Doğu Karadeniz geliyor. Delici emici denilen küçücük bir kelebek konduğu çayın, fındığın, kivinin, meyve ve sebzenin özsuyunu emerek kurutuyor ve sayıları hızla artıyor. Bu; dünyanın en naif canlısı kelebekten nasıl bir katil yarattığımızın ibretlik hikayesi.
#Doğu KaradenizBu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz LezzetleriORDU İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, kentte üretilen kivinin toprak yapısı itibariyle, depoya dayanıklılığı ve aromasıyla Türkiye’de yetiştirilen diğer kivilerden çok farklı olduğunu belirtti. Yılmaz, "Ordu kivisinin marka olması için Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmesi için geçen yıl başlatılan çalışma kapsamında bilimsel çalışmalara başlayacağız. Ayrıca bu yıl kivide yüksek rekolte bekliyoruz" dedi.
#Kivi FiyatlarıORDU’nun Akkuş ilçesinde 6 yıl önce 2 TL’den satılan ve Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenen Akkuş Şeker Fasulyesi’nin fiyatı 20 TL’ye çıktı. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, bu yıl organik üretim yaparak Avrupa ülkelerine 35 TL’den 100 ton organik fasulye ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.
#OrduÇAYKUR'un şeker otu olarak da bilinen, diyabetli hastalara şeker tadı hissini veren Stevya adlı çalı türündeki bitkiden şeker üretmeye başlaması bu bitkiyi Anadolu topraklarıyla buluşturan Balıkesir'in Burhaniye ilçesindeki üreticiler tarafından memnuniyetle karşılanmış.