Güncelleme Tarihi:
Ordu’nun Akkuş ilçesinde yetişen, kilosu 2 TL’den satılan Akkuş Şeker Fasulyesi, yaklaşık 6 yıl önce Akkuş Ziraat Odası´nın girişimleri sonucu, Türk Patent Enstitüsü tarafından ‘coğrafi işaret’ olarak tescillendi. Tescil sonrası her geçen yıl artan fasulyenin fiyatı 20 TL’ye kadar çıktı. 2 bin üreticinin yaklaşık 300 ton fasulye ürettiklerini belirten Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, yurt içinden ve yurt dışından çok yoğun taleple karşılaştıklarını, sulama sorunu nedeniyle de talebi karşılayamadıklarını söyledi.
Fasulyenin fındığa göre daha çok kazandırdığını, fındık fiyatının 10 TL’nin altında seyretmesi nedeniyle ilçede üreticilerin alternatif ürünlere yöneldiğini de vurgulayan Kaya, Akkuş Şeker Fasulyesi’nin damak zevki, erken pişmesi, kabuksuz olması gibi birçok farklı özelliğinin bulunduğunu söyledi. Böbrek şeklini andıran, beyaz renkli, kendine has tadı, aroması ve kokusu olan fasulyenin organik üretimini yapacaklarını söyleyen Kaya şöyle devam etti: ”2 bin üreticimizden 600’ü organik üretim yapıyor. Organik fasulyeye Avrupa’dan 35 TL’den talep var. Organik olarak Avrupa’ya ilk fasulye ihracatımızı bu yıl yapacağız. İlk etapta 100 ton organik fasulye ihraç etmeyi planlıyoruz.”