Güncelleme Tarihi:
1- ERZİNCANLI ALİ BABA İSTANBUL
Süleymaniye Camii’nin karşısında 1924’ten beri İstanbullulara hizmet veriyor. Kıraç ve Zülfü Livaneli mekânın müdavimi. Erzincan’da yetişen ünlü dermason fasulyesini bakır kazanda pişirip, kömür ateşinde dinlendiriyorlar.
2- LALE LOKANTASI / RİZE
42 yıldır Çayeli’nin meşhur kuru fasulyesini aynı tatla hazırlıyorlar. İspir veya Kelkit fasulyesi bol tereyağı ve kuşbaşı etle dört saat kısık ateşte pişerek sofraya geliyor. Sütlacı da mutlaka tadın.
3- HÜSREV / RİZE
İstanbul ve Ankara’da da şubeleri var ama burası lezzetin ilk çıkış noktası. İspir şeker fasulyesi kullanıyorlar. İşin sırrı tereyağıyla beraber iki saat boyunca bakır tencerede ve fırında pişmesi.
4- FASULİ LOKANTASI / İSTANBUL
Tophane; (0212) 243 65 83
İspir fasulyesinden yapılan etli kurunun müdavimleri arasında Cem Yılmaz ve Kenan İmirzalıoğlu bulunuyor. Gelmişken Doğu Karadeniz mutfağının diğer lezzetlerini de yiyebilirsiniz.
5- ÇÖMLEK ÇAMLICA / İSTANBUL
Çamlıca Tepesi’nde İstanbul manzarasına karşı veya 360 derece dönen platformda kuru fasulye yemeye ne dersiniz? Bol tereyağı, yağsız löp et ve İspir fasulyesini güveçte ağır ağır pişiriyorlar.
6- BOĞAZİÇİ /ANKARA
1956’dan beri açık olan mekân tam bir esnaf lokantası. Ankara Çamlıdere’den gelen fasulyeler hem etli hem de etsiz olarak hazırlanıyor. Erdal İpekeşen, “Yılların birikimi yemeğin lezzetine lezzet katıyor” diyor.
7- ADİL MÜFTÜOĞLU / İZMİR
İzmir’in en ünlüsü. Öğle saatlerinde yer bulmak zor ama beklemeye değer. Hele bir de kömür kuzinesinde pişen güveçte etli kuru ve pilav yenecekse... Kuru bitmeden siparişinizi verin.
8- KAZIM AĞA / KONYA
Konya Çumra’da tamamen doğal ve yerli tohumdan gelen fasulyeleri kullanıyorlar. Mönüdeki etsiz, ancak etli isterseniz 10 lira daha vermeniz gerekiyor.
9- TARİHİ KISIKLI / İSTANBUL
1920’de Agop Bey tarafından tatlıcı olarak kurulan mekân, 1938’de kuru fasulyeci olmuş. Fasulye gaz yapmaması için özel bir işlemden geçirilip, taş fırında ve toprak güveçte pişiriliyor.
10- KARDEŞLER LOKANTASI / İSTANBUL
Erzincan dermason fasulyeyle yapılan etli kuru fasulyesi ve et döneri meşhur. Ersin Süzer, “İstanbul’da en iyi ev yemeği burada bulunuyor” diyor.