TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Eğitimden sağlığa, sanattan spora kadar iyileştirilmesi gereken her alanda devlet ve toplum el ele verip engellerin giderilmesiyle ilgili çaba sarf etmeliyiz. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü bu yaklaşımla idrak ediyor, zihinlerimizdeki engelleri kaldırma konusunda bir başlangıç olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
#TBMMDünyanın en kuzeyinde; altı lavlarla kaynayan, üstü şaşırtıcı, insana kendini yalnız hissettiren; hayatımda gördüğüm en ‘tuhaf’ ülkedeyiz. Çekici bir tuhaflık bu... Bugünlerde Reykjavik’in dibindeki Fagradalsfjall Yanardağı’ndan lavlar fışkırırken çarpıcı güzellikteki buzul lagünleri ve heykelvari kayalıklarla kaplı İzlanda’yı gezdik.
#İzlandaGeçen yıl mart başında son yurtdışı seyahatimi Slovenya’ya yapmıştım. Seyahatten döndük ve evlere kapandık. O son seyahat güzel bir anı olarak kaldı derken, bir yıl sonra, adeta bir döngüyü tamamlar gibi ilk yurtdışı uçuş kartımda yazan ülke yine Slovenya’ydı. Yugoslavya’nın bölünmesiyle ortaya çıkan altı ülkenin en zengini olan Slovenya’yı biraz daha yakından tanıyalım. Eminim, okudukça görmek için sabırsızlanacaksınız...
#SlovenyaPandemiyle birlikte ‘bir şeyler kaçırmaktan keyif alma’ eğilimi arttı. Artık benim gibi internette bir şeyleri kaçırınca üzülmek yerine sevinen insanlar var. Bu akıma da JoMO deniyor. Benim JoMO’mun zirvesiyse Clubhouse uygulamasıyla oldu. Nasıl mı?
#JomoSt. Petersburg’da yaşayan ve çeşitli ülkelerde apartmanları gezerek şehir mimarisi gözlemleri yapan Ekaterina Galkina, İstanbul’a gelmeseydi belki de bilmeyecektik: ‘Şişli’de bir apartıman’ın lobisini ünlü ressamımız Hamit Görele’nin dört eseri süslüyordu. Ziyaret ettik. Eski apartman sakininden binanın çürük olduğunu ancak sanatsal değeri yüzünden yıkılamadığını öğrendik. Sayesinde tarihi bir gerçekle tanıştığımız Galkina’yla da İstanbul deneyimini konuştuk.
#PicassoSur çok özel bir yer. Tarihi mimarisinden geriye neredeyse hiç sivil örnek kalmamış olsa da sit alanı ve koruma altında. Mevcut binalar yıkılırsa pek çoğunun yeniden yapılamayacağını herkes biliyor. Yeni yapılacak binalar konusu elbette sosyoekonomik sonuçları açısından da çok tartışmalı olacak. Bizi galiba hendek savaşlarından sonra kamulaştırma savaşları bekliyor.
#DiyarbakırProf. Dr. Cemal Kafadar dünyanın sayılı Osmanlı tarihçileri arasında gösterilen bir isim. Kafadar uzun yıllardır, dünyanın en iyi üniversitelerinin başında gelen Harvard’da Osmanlı tarihi dersleri veriyor. Bir dönem Harvard’ın Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’ni de yönetti. Bütün seneyi Cambridge-İstanbul arasında mekik dokuyarak geçiriyor. Geçen yıl Harvard’ın yaz okulunu Sabancı Üniversitesi ile birlikte İstanbul’a taşıyan projede de onun imzası vardı. Bu yıl ise Harvard’da meslektaşı Sibel Bozdoğan ile birlikte ‘İstanbul’ isimli bir ders veriyor. Kent mekanları üzerinden İstanbul’un tarihini anlattıkları derse hem mimari hem tarih öğrencilerinden yoğun ilgi var. Türkiye’nin kendi içindeki kutuplaşmalara endekslendiği şu dönemde dünyanın öteki ucundaki gençlerin neden İstanbul çalışmaya hevesli olduğunu anlattı. Kafadar’ın muhafazakar iktidarlarla Osmanlı mirası arasındaki ilişkiyi irdeleyen tespitleri düşündürücü.
#Osmanlı TarihiALMANYA’nın Münih kentinde belediye ile eyalet hükümetini karşı karşıya getiren çifte minareli cami için mahkeme hazırlıkları tamamlandı. Münih Belediyesi Plan ve İmar Dairesi Müdürü Wolfgang Roggel, Yukarı Bavyera Valiliğinin ön inşaat iznini iptal kararına karşı gerekçenin hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde mahkemeye sunulacağını açıkladı.
Avusturya, ‘kültür envanteri’ni 30 yılda tamamlamış. İngiltere hálá devam ediyor. Böyle bir envanter gelecek kuşaklar için de önemli. Düşünün ki, yıllar önce böyle kapsamlı bir çalışma elimizin altında olsaydı, birçok kültürel miras tahrip olmaktan kurtulacaktı.