Türkiye’de yeme-içme sektöründe özellikle son 20 yılda büyük gelişmeler yaşandı. Genç şeflerin geleneksel lezzetlere getirdiği modern yorumlar, Anadolu ve Trakya mutfağını bambaşka bir seviyeye taşıdı. Bu alanda yakın dönemin en çok öne çıkan isimlerinden biri de Şef Şemsa Denizsel ve Kantin.
#KantinKaraköy, İstanbul'un son dönemde yükselen yıldızlarından. Çok sayıda yeni mekânla gece hayatının en önemli merkezlerinden biri haline gelen Karaköy'de dikkat çeken adreslerden biri de Alaçatı’daki Mancar ve L’Escargot restoranlarından tanıdığımız Yılmaz Öztürk'ün imzasını taşıyan Mürver Restaurant.
#MürverTürkiye’de ilk kez gizli müfettişlik sistemi kurularak, etik kurallar çerçevesinde restoranların değerlendirildiği ve en iyilerin belirlendiği “İncili Gastronomi Rehberi” artık internette. inciligastronomirehberi.hurriyet.com.tr adresinden ulaşılabilen rehber, yemek için yaşayanların hayatını kolaylaştıracak.
#İncili Gastronomi RehberiGerçekten öyle. Dev bir hizmet. ‘İncili Gastronomi Rehberi’. Yıldık ya nereye gideceğiz, nerede yiyeceğiz, ne yiyeceğiz diye düşünmekten! Hayatın en büyük zevklerinden biri yemek... Ama karar vermek zor. Hatta öldürücü. Sonunda evden çıkamaz hale bile gelebiliyorsun. Ama artık elimizde gerçekten sağlam, güvenilir, torpilsiz bir referans rehber var. Aç ‘İncili Gastronomi Rehberi’ni, seç ne yiyeceğini, gör en iyi lokantaları... Kolay, pratik ve karar verme anında hayat kurtaran bir rehber. Aylardır uğraşılıyor.Kaptan pilot, gastronomi-kültür yazarı Müge Akgün önderliğinde, Karaca ve Hürriyet işbirliğiyle, çok sıkı bir ekip ve deli bir emekle ortaya çıktı. Müge dört kilo verdi, iğne deliğinden geçecek hale geldi, daha ne olsun! Sadece İstanbul mu var? Hayır; Bodrum, Çeşme ve Alaçatı da dahil.600’ün üzerinde restoran değerlendirildi, 280 tanesi rehbere girdi, inci sahibi oldu, 283 tane de lezzet noktası belirlendi, gerisi elendi.Mikla, dört incili bir şampiyon. Dört inciye layık görülen başka bir restoran yok, 29 tane de üç inci alan var. Gerisi kitapta, bir zahmet bakıverin. Ama şunu unutmayın, torpil, kıyak, iltimas kesinlikle yok! Bence her eve lazım, cidden lazım, yılbaşı hediyesi bile olabilecek kalitede.
#İncili Gastronomi RehberiBelki ne siz ne de restoran sahibi farkında. Ama yan masanızdaki kişi bir gastronomi müfettişi olabilir... Yaklaşık altı aydır, altı kişilik çekirdek koordinasyon ekibi, 18 kişilik onur kurulu ve ismi açıklanmayan 130’a yakın gizli müfettiş harıl harıl bir gastronomi rehberi için çalışıyor. Restoranlar denetleniyor, denetimlere puanlar veriliyor, verilen puanlar hesaplanıyor. Hürriyet ve Karaca Group işbirliğiyle hazırlanan ve sonbaharda raflarda yerini alacak gastronomi rehberi için böyle büyük bir ekip oluşturuldu ama işin asıl sorumluluğu, gurme ve yeme-içme kültürü yazarı Müge Akgün’ün sırtında. Şu sıralar bir gurmenin başına gelebilecek en kötü şeyi yaşıyor: İşin büyük sorumluluğunun verdiği stresten dolayı sabahları mide ağrısıyla uyanıyor. Dile kolay: O çok benzetmese de ortaya Türkiye’nin Michelin rehberi gibi bir şey çıkacak. Geri sayım başladı: Kim en iyi, kim fazla şişirilmiş; en iyisi için nereye gidilir; nereden, ne alınır... Ortaklaşa bir ağız tadıyla, akla kara ortaya çıkacak; ‘tuzlu’yla ‘tatlı’ ayrışacak; Hanya’yla Konya anlaşılacak. Müge Akgün, ekibi ve proje ortaklarıyla buluştuk; gastronomimiz için bu önemli girişimin öncesini, geldiği noktayı ve sonrasını konuştuk.
#Gastronomi RehberiÖzel davetlerde, arkadaş toplantılarında, en lezzetli buluşmalarda kendine yer bulan peynir tahtası, stil sahibi bir sofra hazırlamak isteyenlerin favorisidir. Konu yılbaşı olunca farklı peynir çeşitlerinin buluştuğu peynir tahtası, uzun sürecek sohbetlerle yeni yıl kutlamasına eşlik eder. Şef Müge Ergül hangi peynirlerin hangi eşlikçilerle kullanılabileceğinden nasıl kesilmesi ve sunulması gerektiğine kadar öneriler verdi.
#Metro MarketMasterChef'te ana kadroya kimin gireceği merak ediliyor. TV 8 ekranlarında yayınlanan MasterChef'te kıran kırana mücadeleler yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta yedeklerden ana kadroya giren isim Görkem olmuştu. Yeni sezon heyecanına devam eden fenomen yarışma programı MasterChef Türkiye'nin 3 Eylül'de ekranlara gelen son bölümünde yedek yarışmacılar ana kadroya katılabilmek için şeflerin karşısında bir kez daha hünerlerini gösterdi. Final turuna Erkan, Vural, Cenkay kaldı. Peki, MasterChef'te kim kazandı, ana kadroya kim girdi?
#MasterchefMasterChef’te yedeklerden ana kadroya giren yarışmacı dün gece belli oldu. 2022 sezonu heyecanına hız kesmeden devam eden MasterChef Türkiye'nin 27 Ağustos tarihli son bölümünde, yedek kadroda bulunan yarışmacı adayları ana kadroya girebilmek için Danilo, Mehmet ve Somer Şef'in verdikleri menüleri rakiplerinden daha iyi hazırlamaya çalıştı. Günün sonunda ikili etapta rakiplerinden daha başarılı tabak yapan bir isim MasterChef Türkiye'nin ana kadrosuna seçildi. Gecenin yemekleri ise Shepherd's pie (çoban payı) ve üzüm ile yaratıcı tabak oldu. Peki, MasterChef'te kim kazandı? İşte, ana kadroya yedeklerden katılan isim.
#MasterchefAğızda dağılan Erzincan tulumu, Türk kahvaltısının olmazsa olmazı ezine, yağı alınmış taze sütten üretilen, coğrafi işaretli peynirlerimizden civil ve daha niceleri... Peynirlerimiz, ülkemizin sahip olduğu kültürel belleğin bir parçası ve korunmaları gerekiyor.
#PeynirSonbahara adım atarken bağlarda da tatlı bir telaş yaşanıyor. Türkiye’nin birçok noktasında bağbozumları başladı. Rotamızı bağlara çevirip jürimize Türkiye’nin en güzel bağ evlerini sorduk; birbirinden lezzetli yemekleri, konforlu konaklama seçenekleriyle en güzel 10 tanesiyle listemizi oluşturduk. Toscana’yı aratmayan Urla bağlarından İstanbul’a yakın Trakya bağlarına seçeneğimiz çok.
#BağMasterChef 2021 yarışmacıları belli oluyor Final turu devam eden MasterChef Türkiye'nin 12 Ağustos Perşembe akşamı ekranlara gelen 36. bölümünde yarışmacılar şeflerin karşısında en iyi tabağı çıkarmak için zamanla yarıştı. Final turu ikinci grubunun son yarışmacısı seçimi için şefler yarışmacılardan zerdeli sütlaç ve ana ürün "demirhindi" olan yaratıcı yemek yapmasını istedi. Peki, MasterChef'te kim kazandı, 10. yarışmacı kim oldu?
#Masterchef'te Kim KazandıCumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarihinin en genç şefine emanet. Eskişehir’de başladığı müzik eğitimini Viyana’da sürdüren, Avusturya’da ve ABD’de önde gelen şef ve topluluklarla çalışan Deliorman, Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu’nda da yedi yıl şeflik yapmıştı. Üç senedir yardımcı şef olarak görev aldığı CSO’yu ‘evim’ diye tanımlayan Deliorman, başarılarla dolu müzik kariyerinin dönüm noktalarını ve CSO’ya dair projelerini anlattı...
#Cemi'i Can Deliorman