Yılbaşı akşamını ailemle evde geçirmeyi tercih ediyorum. Birlikte, hazırlaması çok zor olmayan ama bize zevk veren yemekler yapıyoruz. Salatayla başlıyoruz, hamurişi tercihimiz genelde makarna oluyor. Ana yemek seçimimizse bizim uydurduğumuz, hepimizin sevdiği pastırmalı bonfile.
#YılbaşıTartışmaya hiç gerek yok. Sayıları toplayıp çıkarmaya, halkın kafasını daha fazla karıştırmaya da hiç gerek yok. Farz edelim vaka sayısı daha fazla veya daha az. Bu hastalara şifa mı olacak, ölümleri önleyecek mi? Şeffafmış, değilmiş, herkes yaşayıp bizzat görüyor. Dünya COVID-19 salgınına yol açan SARS-COV-19 virüsünün pençesinde. İşini kaybedenlerin, elinde avucundaki birikimi eriyip gidenlerin sayısı az değil. Esnaf, hizmet sektörü zor günler yaşıyor. Günlük yevmiyeyle geçinenler de zor durumda ister istemez. Bugüne kadar 10 bini aşkın kişi de bu virüs yüzünden hayatını kaybetti. Bu toplamalar, çıkarmalar, grafikler derde deva olmaz. Bunun çaresi ‘aşı’. Asıl soru, biz aşıyı niye yapamıyoruz veya niye geç başladık? Umarız yavaş da olsa bu alanda bir ilk olur. Hayırlı olsun diyoruz.
#YazarTürkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden sonbahar aylarının vazgeçilmezi, C vitamini deposu, grip ve soğuk algınlığına karşı doğal ilaç konumundaki satsuma mandalinası bu yıl 15 gün erken olgunlaştı. Mandalinada 2018/19 ihracat sezonunun 8 Ekim 2018 Pazartesi günü başlayacağı belirtildi.
#Mandalinaİzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in 30 ilçesini tek tek inceleyerek "İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları" raporunu hazırladıklarını belirterek, "Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı üstünlükleri ve sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi hem de kentimizi çok daha ileriye taşır" dedi.
#İzmirMevsim güzeli mandalinayı tüm kek tariflerinde kullanabilir, makarondan şekerlemeye onunla yeni lezzetler yaratabilir ya da erimiş çikolataya batırarak pratik bir kahve atıştırmalığına dönüştürebiliriz. Pırasa, kereviz ve yerelması gibi zeytinyağlıya çok yakıştırdığım kış sebzelerine de muhakkak katıyorum.
#GastronomiBodrum çok önemli bir gastronomik değerini kaybetmek üzere. Eşsiz lezzetteki mandalinasının üretimine devam edilebilmesi için talep görmesi ve korunması gerekiyor. Bu kapsamda başlatılan Bodrum Mandalin Hareketi’ni restoranımız Efendy’nin menüsüne eklediğimiz bir tatlıyla biz de destekliyoruz.
#BodrumSosunu pişirip cheesecake üzerine dökebilir, peltesini hazırlayıp rulo pasta arasına sürebiliriz. Kekleri mandalinalı kremayla süslemeyi de çok seviyorum. Ama bu hafif mayhoş meyveyi sadece tatlılarda kullanmıyorum. Zeytinyağlı kerevize ve fırınlanmış pırasaya çok yakıştırdığım mandalinayla salata ve Uzakdoğu usulü bir tavuk yemeği yapmak da şahane oluyor.
#CheesecakeO mis gibi kokan narenciye ailesinin nadide üyesi mandalinayı sadece meyve olarak yediğimizi düşünmediniz elbette, değil mi? Rengine mi tadına mı daha çok hayranım bilmiyorum çünkü turuncu her şey gibi bana göre çok çekici. Zeytinyağlı kereviz yemeğine ya da Asya usulü tavuğa çok yakışıyor; cheesecake’te ve reçelde de çok havalı duruyor.
#MandalinaÇOK önemli bir haber geçti, Seferihisar Belediyesi! “...Türk Patent Enstitüsü, bölgede yetişen satsuma cinsi mandalinayı ‘Seferihisar Mandalinası’ adıyla coğrafi işaret vererek tescilliyor... / ...Seferihisar Belediyesi, 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapmıştı. Enstitü’den gönderilen raporda Seferihisar Mandalinası tanımı ve ayırt edici özellikler olarak şu ifadeler yer alıyor:
#İzmir