Güncelleme Tarihi:
Her yıl ortalama rekoltesi 140 bin ton olan Ege’nin en karakteristik tarım ürünlerinden satsuma mandalinasının bu yılki kesim tarihi 10 Ekim 2013, ihraç tarihi ise 14 Ekim 2013 olarak belirlendi. Turunçgil Standardı’nın “olgunluk ve hasat” maddesi uyarınca kesim ve ihraç tarihinin belirlenmesi, Ekonomi Bakanlığı Batı Anadolu Bölge Müdürlüğü’nün başkanlığında İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü ve İzmir Gıda, tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Oluşturulan heyet bölgedeki çeşitli bahçelerde incelemeler yaptı, numuneleri analiz etti ve satsuma mandalinasının yeterli olgunluğa, şeker ve usare miktarına ulaştığını belirledi.
Şifa kaynağı
Satsuma mandalina Rusya, Ukrayna ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 40’ı aşkın ülkeye ihraç ediliyor. Kalitesi ve lezzetiyle sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da bolca tüketilen satsuma mandalinası aynı zamanda kış aylarının vazgeçilmez şifa kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Her yıl 150 milyon doları aşan bir ihracat gelirine sahip olan satsuma mandalinası Narlıdere, Seferihisar, Güzelbahçe, Ürkmez, Gümüldür, Özdere, Ahmetbeyli, Selçuk, Söke ve Davutlar gibi pek çok ilçe ve beldenin de tarımsal alanda önemli bir geçim kaynağı olma özelliğini koruyor.