Paylaş
Adana Çiftçiler Birliği ile İzmir Tarım Grubu arasında geçtiğimiz Mart ayında başlayan işbirliği ve diyalog, karşılıklı ziyaretlerle pekişiyor.
Adana Çiftçiler Birliği (AÇB) 1930 yılında kurulmuş çok köklü bir örgüt. Çukurova Bölgesi’nin 700’den fazla çiftçi ve tarım sanayicisini içinde barındıran bir sivil toplum kuruluşu. İzmir Tarım Grubu da (İTG) İzmir bölgesinde tarım ve gıda sektörünün 32 temsilcisini bir araya getirmiş olan gönüllü toplum girişimi özelliğini taşıyor. Bu iki grup arasında işbirliği ve diyalog Mart ayında İTG’nin Adana ziyareti ile başladı. Geçtiğimiz günlerde ise AÇB Yönetim Kurulu’ndan 5 temsilci İzmir’e gelerek iade-i ziyarette bulundu. İzmir’de iki gün kalan AÇB heyeti özellikle kendi ilgi alanları çerçevesinde bir dizi görüşme gerçekleştirdi. AÇB Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Behçet Homurlu ve İTG Başkanı Mahmut Eskiyörük ile iki günlük ziyaretin sonuçlarını konuştuk.
? Süt sektörü çok gelişmiş
Behçet Homurlu, “Gördüğümüz konukseverlikten çok memnun kaldık. Yaptığımız toplantı ve görüşmeler sonucu İzmir’in tarım ve gıda sanayiinde ciddi bir potansiyele sahip olduğunu gözlemledik. Özellikle süt hayvancılığında İzmir büyük mesafe almış. Küçük Menderes Bölgesi’nde ziyaret ettiğimiz tesisler doğrusu bizi etkiledi. Modern ve yüksek verimli süt sığırcılığı işletmeleri örnek alınacak düzeye gelmiş. Tire bölgesinde önemli gelişmeler gördük. Bu vesileyle Tire Süt Kooperatifi’nin faaliyet ve projelerini inceleme fırsatı bulduk. Başkan Mahmut Eskiyörük ve arkadaşlarını kutluyorum, çok başarılı bir kırsal kalkınma modeli yaratmışlar. Bu arada Seferihisar’daki temaslarımızda bir diğer başarı örne-ğine tanık olduk. İzmir Koyun ve Keçi
Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Tü-
rer’den bölgede küçükbaş hayvancılı-ğın nasıl bir gelişme gösterdiği bilgisi-ni aldık. Gerçekten de Türkiye’de ilk defa keçi sütünün İzmir’de soğuk zincir içine alınmış olması dikkate değer bir çalışma olmuş” diyor.
? Lisanslı depoculuk
Homurlu, “Seferihisar bölgesi aynı zamanda önemli bir narenciye merkezi. Bunu yakından görme fırsatı bulduk. Özellikle satsuma mandalinası kaliteli. Zaten bu özelliğiyle Rusya pazarında Çukurova ürününden daha iyi fiyat buluyor. Program içinde İzmir Ticaret Borsası’nı da ziyaret ettik. Tabii bilindiği üzere burası tarihi özellik taşıyan bir yer. Borsa Başkan Yardımcısı ve ELİDAŞ (Ege Lisanslı Depoculuk AŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz ile uzun bir görüşme yaptık. Hem Borsa’nın faaliyetleri hakkında geniş bilgi aldık hem de özellikle pamuk üretim, ticaret ve sanayiinin Türk ekonomisi açısından sahip olduğu stratejik önemi konuştuk. Ne yazık ki bir zamanlar 3 - 3,5 milyon dönüm pamuk ekilen Çukurova’da bu rakam 600 - 700 bin dönümlere düşmüş durumda. Bunu büyük bir kayıp olarak görüyoruz. ELİDAŞ’a gelince, lisanslı depoculuğun gerek Türk ekonomisi gerekse tarım sektörümüz bakımından taşıdığı değeri biliyoruz. Bu yönüyle ELİDAŞ’ın çalışmalarını dikkatle izleyeceğiz” diye konuşuyor.
GELECEK İÇİN ÖNEMLİ
“Ülke ekonomisinin geleceğinde tarım ve gıda çok etkin bir rol oynayacak” diyen Behçet Homurlu, sözlerine şöyle devam ediyor: “İzmir Tarım Grubu üyeleri ile ortak toplantımızı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde yaptık. İl Müdürü Ahmet Güldal’a teşekkür ediyoruz. Çünkü yakın ilgi gördük ve çok yararlı bir bilgi alışverişi oldu. Biz Adana bölgesinin tarım ve tarımsal sanayii hakkında bilgi aktardık, Ahmet Bey’den de bölgeye ilişkin güncel bilgileri aldık. Öyle görünüyor ki İzmir büyük bir tarım ve gıda merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.” İTG Başkanı Mahmut Eskiyörük ise, “Sayın Homurlu ve değerli dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Onlar da bizi Adana’da en iyi şekilde ağırladılar. Kendilerini tanımış olmaktan büyük gurur duyu-
yoruz. Sektörde işbirliği ve dayanış-maya çok ihtiyacımız var. Bundan sonra işbirliğimiz artarak devam edecek” ifadesinde bulunuyor.
Paylaş