Sarımsak haberleri sayfasında Sarımsak hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6462 Sarımsak haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#SarımsakBazı besinler var ki birlikte tüketildiğinde daha faydalı olup, vücut için yararı katbekat artar. Yani beraber tüketildiğinde 1+1=5 olabilir. Bu durum besinlerin sinerjik etkisi olarak adlandırılıyor. Birlikte tüketildiğinde faydalarını ikiye katlayan bu besinleri Diyetisyen Gülçin Işık anlatıyor.
#Sinerji Yaratan BesinlerAğır kokusundan dolayı tüketiminden kaçınanlar çok olsa da sarımsak tam bir sağlık deposu… Ayrıca yemeklere müthiş bir lezzet veriyor. Sofralarımızın olmazsa olmazı sarımsağın sağlığa katkılarını Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım’dan dinledik.
#Sarımsağın FaydalarıYemeklerimize kattığı farklı lezzetlerin yanı sıra sarımsağın saymakla bitmeyen birçok sağlık faydası var. Örneğin probiyotik bir besin olduğu için bu özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde ve sindirim sisteminin iyileştirilmesinde rol oynar. Şimdilerde taze sarımsağın da mevsimi. Salatalarımıza doğrayarak bolca C vitamini ve lif alabiliriz.
#Ayça KayaSarımsağın yemeklerin lezzetini artırmadaki rolü büyüktür. Türk mutfağında oldukça fazla tüketilen sarımsağın, dış kabuğundan ayrılması bazen oyalayıcı ve sıkıcı olabilir. Bu yüzden, yemek yapmayı eğlenceli hale getiren ve size kolaylık sağlayacak 6 popüler tüyoyu paylaşıyoruz.
#SarımsakPilavlardan soslara türlü türlü yemek tarifinden kendine yer bulan sarımsak, tadı adeta artırıyor. Yemeklerin en önemli unsuru bu malzeme, yanlış şekilde saklandığında hemen çürüyebiliyor ya da küflenip çöp olabiliyor. Bu sebeple Sarımsağı uzun süre taptaze saklamak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. İşte kışlık kuru, soyulmamış, kabuklu ve soyulmuş sarımsağı saklamanın yolları...
#SarımsakSarımsak kendine özgü aromasıyle yemeklerin lezzetini bambaşka seviyeye çıkarıyor. Ancak soyarken keskin kokusu kolayca parmaklara ve ele geçer. Kabuklarını soyduktan sonra ele sinen sarımsak kokusu kolayca çıkmaz. Mutfağınızdaki birkaç malzeme sizi bu durumdan kurtaracak. İşte sarımsak kokusunu geçirmek için uygulayabileceğiniz yöntemler...
#SarımsakYorucu bir günün ardından akşam yemeğini hızlı bir şekilde yapmak isteriz. Ancak bazı malzemelerin hazırlaması biraz vakit alabiliyor. Sarımsak da bunlardan biri. Yemeklere lezzet katan ve bambaşka bir tat veren sarımsağın kabuğunu soymak el oyalayabiliyor. Fakat bunun kolay yolu var. İşte sarımsağı birkaç saniye hızlıca soymanın püf noktası...
#SarımsakKış aylarıyla birlikte öksürük ve nefes darlığı sorunları da artmaya başladı. Kişinin ciğer kapasitesi tamamen hava ile dolmadığı ya da yeteri kadar nefes alınmadığı zamanlarda, nefes darlığına iyi gelen bitkiler öne çıkar. Bu konuda doğrudan değerlendirilecek ya da özel karışım ile kullanılacak farklı yağlar ve bitkiler nefes almanızı özellikle yatarken kolaylaştırabilir. Peki, öksürüğe ne iyi gelir? İşte nefes darlığına iyi gelen bitkisel çözüm önerileri...
#ÖksürükBursa'da çocukluğundan beri sarımsak ve soğan yemeye doymayan 12 yaşındaki Eymen'i görenler gözlerine inanamıyor. Evde meyve tabağı yerine soğan ve sarımsak tabağıyla mutlu olan çocuk, futbol da oynuyor. Hiç hastalanmadığını ifade eden Eymen, kokuya karşı tedbir alsa da annesi bu durumdan şikayet ediyor.
#BursaRüyada sarımsak görmek, kişinin etrafından bulunan kötü niyete sahip insanlar şeklinde yorumlanır. Rüyasında sarımsak gören kişiler için tabirciler, düşman yorumu yaparlar. Sarımsak aynı zamanda kişinin şifa bulması anlamına da gelir. Rüyada sarımsak görmekle alakalı tabirleri yazımızda bulabilirsiniz.
#SarımsakGünümüzde besinler mevsiminde taze taze tüketilirken bazı durumlarda ise kurutularak tüketilmesi gerekiyor. Sarımsak da belli metotlar ile kurutulan bu besinler arasında sayılabilir. Sarımsak nasıl kurutulur ve saklanır? Evde taze baş, yaş ve yeşil sarımsak kurutma ipuçları nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#SarımsakAkyaka seyahatim hem bölgenin sakinliği hem de yediğim bitki temelli geleneksel lezzetlerle beni çok mutlu etti. Kızartmasından kokorecine çıntar mantarının çeşitli hallerini ilk kez burada tattım. Bu seyahatten aldığım ilhamla İstanbul’a döner dönmez lahanadan tilkişene bol otlu ve sebzeli nefis tabaklar hazırladım. Umarım siz de dener ve çok seversiniz.
#Egeİstanbul yeni sezon için hareketlenmeye başladı. Ben de bu hafta şehre dönen ya da mekân keşfine çıkmak isteyenler için iki yeni restoranı ve geç tanıyıp çok sevdiğim dört yıllık bir adresi anlatmak istedim. Yeniköy’deki Eski Âdet’in şehriye pilavları, şef İsmet Saz’ın İtalyan restoranı Stefano’nun makarnaları ve Arnavutköy’deki Dedee’nin hakiki ocakbaşı usulü mezeleri bence kaçmaz.
#BalSarımsak tansiyonu düşürür mü sorusunun yanıtı merak ediliyor. Sarımsak sağlık için oldukça faydalı. Bağışıklık güçlendiricidir. Antioksidan aktiviteye sahip birçok madde içerir. Prebiyotik özelliğe sahip, kalp sağlığı için de yararlı. Peki bu kadar faydanın yanında sarımsak tansiyonu düşürür mü, yükseltir mi? İşte sarımsak ve limonun tansiyona etkisi
#Sarımsak Tansiyonu Düşürür MüÇiğ olarak yenebildiği gibi yemekler ve tatlılarda da kullanılan, renkleriyle tablolara yakışan iki lezzetli meyve; ayva ve nar. Lezzetlerinin yanı sıra ikisi de şifa kaynağı. Üstelik mutfaklarımızdaki yerleri de çok özel. Ayvanın ve narın tadını çıkarmak isteyenler için hem göze hem damağa hitap eden yaratıcı tarifleri keşfetmenin şimdi tam zamanı. Türküde “Ayva benim, nar benim” diye birbirine eşlik eden bu meyvelerle yapılan yemeklerin tariflerinişin uzmanı şeflerden aldık.
#Yazgı PatarHer yıl 14 Şubat'ta kutlanan Sevgililer Günü, dünyanın dört bir yanında aşıkların birbirlerine olan sevgilerini dile getirdiği özel bir gündür. Bu romantik kutlamanın kökenleri, antik Roma'ya kadar uzanmaktadır. 14 Şubat Sevgililer Günü'ne değer katmak için en lezzetli tarifinin peşindeyiz. Bu kez Şef Rüzgar Sünbül'den kıvamı zahmet istemeyen pratik tarifiyle her davette yapmak isteyeceğiniz, şimdiden kendine hayran bırakan menüler sizlerle... Afiyet olsun!
#Fırınlanmış Bal Kabağı ÇorbasıUstaların maharetli elleriyle şekil bulan hamurlar, rengarenk malzemeler, taş fırından yükselen nefis kokular... Napoli’nin klasiklerinden yaratıcı yorumlara uzanan bir lezzet şöleni... Yarın Dünya Pizza Günü, biz de jürimize en iyi pizza adreslerini sorduk.
#Pınar TahirlerSevgili lezzetsever dostlarım... Bu hafta hem kuzu eti hem mantar hem de arpa şehriye sevenleri bir araya getirecek bir tarifle geldim: Mantarlı kuzu et tava. Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biri olarak kabul edilen ve Ankara tava olarak da adlandırılan bu tat, özellikle başkentte kendine has bir üne sahip. Tarihi Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanan bu tarif, o dönemlerde bayramlarda ve özel günlerde sıkça yapılırmış. Kuzu etinin mantar, yeşil biber, soğan ve sarımsak gibi sebzelerin harmanlanmasıyla hazırlanan bu yemek, saray mutfağının zengin yemek kültürünün bir parçası olarak günümüze kadar ulaşmış. Osmanlı mutfağından bize miras kalan bu lezzet, her ne kadar geleneksel tariflere sadık kalınarak yapılsa da sonzamanlarda modern mutfakların da ilgi odağı olmuş durumda.Öyle ki damak çatlatan bu lezzet, son yıllarda, birçok otel verestoranın menüsünde kendine yer bulmayı başardı bile.
#Kuzu EtiBir kök sebze olan kırmızı pancar aslında tam bir sağlık deposu. Adeta doğanın bize sunduğu bir altın madeni. Düzenli tüketildiğinde hem enerjinizi arttırır hem de pek çok hastalığa karşı koruyucu kalkan oluşturur. Peki, bu mucizevi sebzeyi neden daha fazla tüketmiyoruz? Pancarın bilinmeyen dünyasına birlikte göz atalım ve onun neden sofralarımızın baş tacı olması gerektiğini 7 maddede keşfedelim.
#Dr. Ayça KayaMevsimin en sevilen meyvelerinden biri portakal. Keklerden salataya, balıktan sebzelere içine girdiği her şeye lezzet katar. Kabuğu bile tek başına yeter; ister reçelini yapın, ister kokusundan faydalanın. Şahane rengi de cabası... Biz de bu meyvenin doğal aromasıyla mutfağınızı şenlendirmeniz için şeflerden hem leziz hem sağlıklı portakallı tarifler aldık.
#Yazgı PatarÇokyönlülüğü, etkileyici derecede uzun raf ömrü ve ekonomik oluşuyla lahana, kış mutfaklarının başkahramanı. Ancak kimilerince sosyal medyada ‘en sevilmeyen sebze’ ilan edilmişliği de var. Yalnız yaşayanlar ve küçük aileler için bitirmek sorun olabiliyor. Bütün bu önyargıları bir kenara bırakın ve bu mütevazı sebzeyle yapılabilecek haşlama, soteleme, ızgara gibi birçok farklı yöntemden birkaçını hafta boyu değerlendirmeyi deneyin.
#LahanaBu yıl dünyanın yeni trend diyeti belli oldu: Carnivore (etobur) diyeti. Sadece hayvansal protein, et, süt, yumurta tüketerek kilo verdirmeyi hedefleyen diyet, çılgınlığa döndü bile. Sosyal medyada kime baksanız carnivore diyeti yapıyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Bu kadar çok et yemek karaciğer, kalp ve böbreklere çok zararlı.”
#DiyetKış mevsimi bağışıklığımızı düşürüyor. Bu da grip, nezle gibi hastalıkları beraberinde getiriyor. Bu kez sağlık profesyonellerine hastalıklarla nasıl başa çıktıklarını, bağışıklıklarını nasıl güçlü tuttuklarını sorduk. Uzmanlar şifa niyetine içtikleri çorbalardan stres attıran oyunlara uygulaması kolay öneriler verdi.
#SağlıkGünün her öğünü soframızı zenginleştirecek bir yumurtalı yemeğimiz vardır. Hızlı ama lezzetli bir kahvaltı için iki yumurta da kırabiliriz ya da saraylara layık, soğanıyla, tarçınıyla yavaş yavaş da pişirebiliriz... Zengin protein kaynağı yumurtayı ‘şef gibi’ hazırlayabilmek için şeflerden tarifler aldık. Üstelik püf noktalarıyla beraber...
#Yumurtaİstanbul’un kültür beşiği Fatih, son günlerde Orta Asya mutfağının cezbedici tatlarıyla adından söz ettiriyor. Şehrin lüks semtlerindeki alternatiflerinden farklı olarak Özbek ve Uygur restoranları hem uygun fiyatları hem de nefis yemekleriyle ziyaretçilerin gözdesi haline geldi. Fatih sokaklarının yeni yıldızı ramen ve mantıyı bir de biz tattık.
#RamenÇinli şef Yuan Chao Ying bir ‘duck master’ yani ördek ustası. Hemen söyleyelim; Çin kültürünün taşıyıcılarından olan ördek ustaları öyle kolay yetişmiyor. Pekin ördeğini doğru pişirmek de yetmiyor, doğru servis de bir o kadar önemli. Şef Yuan Chao Ying mesleğini ve ördek pişirmenin inceliklerini anlattı.
#Pekin ÖrdeğiDünyanın en sevilen sebzesi desek abartmış sayılmayız. Soğan tüm yemeklere tat katarken kendi başına yüzlerce farklı tarifte başrole oturabiliyor. Bu kez soğan çeşitleri ve onları nasıl kullanacağımızı yazdım, elbette dünyadan rengârenk soğanlarla yapılan farklı önerilerle beraber.
#Gülay Barbaros Altan