Sarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#SarımsakYemeklerimize kattığı farklı lezzetlerin yanı sıra sarımsağın saymakla bitmeyen birçok sağlık faydası var. Örneğin probiyotik bir besin olduğu için bu özelliğiyle bağırsak florasının düzenlenmesinde ve sindirim sisteminin iyileştirilmesinde rol oynar. Şimdilerde taze sarımsağın da mevsimi. Salatalarımıza doğrayarak bolca C vitamini ve lif alabiliriz.
#Ayça Kaya2024-2028 hayvancılık yol haritasını paylaşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Buzağı kayıplarını azaltmak için, ilk etapta 200 bin gebe sığırı aşılayacağız. Tüm küçükbaş hayvanlara bu yıl içinde koyun keçi çiçek aşısı, yeni doğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun keçi vebası aşısı yapılacak” dedi.
#İbrahim YumaklıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıBaharatların tümü, aroma veren yumru köklerin, meyvelerin, tohumların, ağaç kabuklarının çoğunlukla kurutulmuş halidir. Baharatlar yiyeceklerde koruyucu özellik oluşturur ve bozulmadan dolayı oluşan kokuları bastırır. Tane olanlar ise kullanmadan önce öğütülmelidir. Bu yazımızda ise sizlere baharatların özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahsedeceğim.
#BaharatlarMeyve tüketimi insanlar için doğru beslenmenin yollarından biridir. Meyvelerin içindeki şeker doğal şekerdir. Bu yüzden meyveler beyindeki sinir hücrelerini geliştirerek hafızamızı canlı tutmaktadır. Portakal meyvesi de bu anlamda insanlar tarafından çoklukla tüketilen bir meyvedir. Bu nedenle insanların ilgisini çekmektedir. İşte portakal konusunda bilmek istediğiniz tüm bilgileri sizler için derledik.
Dünya üzerinde belki sayısını bilemeyeceğimiz kadar çok meyve ağacı bulunur. Bu ağaçlardan bazıları insanlar tarafından tüketilir ve bazıları ise tüketilemez. Bazı ağaçlar Türkiye'de yetişirken, bazıları ise yetişmez. Türkiye'de de yetişebilen ağaç türlerinden biri de muz ağacıdır? Peki muz ağacı nedir ve nerede, nasıl yetişir? İşte muz ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında tüm bilmeniz gerekenler.
Özellikle mobilya ve dekorasyon ürünlerinde karşımıza çıkan maun ağacı; özellikleri, kolay işlenirliği ve hafifliği sebebiyle herkesin dikkatini çeken ağaç türlerindendir. Peki maun ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Maun ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgi nelerdir? Bu yazımızda maun ağacıyla ilgili merak edilenleri derledik.
Ana vatanı Brezilya olan Jakaranda ağacı, 7,5- 15 metre arası uzar ve 6-12 metre arası tacı vardır. Jakaranda ağacının yaşam tarzındaki değişiklikler, toprağın kalitesi, derinliği ve süzek bir toprak olması ve soğuklardan korunaklı bir yere ekilmesi çok önemlidir. Jakaranda ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Günümüzde birbirinden farklı ağaç türleri bulunmaktadır. Özellikle meyve ağaçları da doğru ve düzenli bir bakım gerektirir. Son yıllarda en çok merak edilen ağaçlardan birisi de karanfil ağacıdır. Karanfil ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Pınar Çakır, arı sütünün ve propolisin, çocuklarda bağışıklığı güçlendirmede, büyümede, gelişmede ve iştah düzenlemede olumlu etkileri olduğunu söyledi. Çakır, "Arı sütü, özel bileşimiyle, çocuklarda hem bedensel hem de zihinsel gelişime destek olur. Ayrıca, iştah düzenleyici etki gösterir. Propolis ise doğada bilenen en güçlü antioksidan olma özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, çocukların hastalıklara yakalanma sıklığını azaltır. Hastalık zamanlarında ise daha kısa sürede iyileşmesine destek olur" diye konuştu.
#Arı SütüYeni yılla birlikte yeni kararlar alırız. Sağlığınız için bir karar alın ve beslenme şeklinizi değiştirin diyen Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, “Beslenmenizdeki değişikliklerle kronik hastalıklardan korunun, daha sağlıklı, zinde ve ilaçsız bir yaşamı kucaklayın” dedi. Dr. Aktaş, sağlıklı bir yaşam için önerilerini ve detoks kürünü paylaştı.
#GlütenKoruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, yaz aylarında sofraları süsleyen domatesi konservelerle kış aylarına taşımanın püf noktalarını anlattı. Özyaral, "Değişmeyen kapak beraberinde en tehlikeli hastalıklardan bir tanesi besin zehirlenmesini beraberinde getirir. Sonuç ölümle bitebilir" dedi.
#KonserveEvde hamilelik testi nasıl uygulanır? Hamilelik testinin pozitif ve negatif sonuçları ne anlama gelir? İşte hamilelik testinin nasıl yapılacağı ve test sonuçlarının ne anlama geldiğini Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı M. Bülent Tıraş anlatıyor.
#Gebelik TestiSon yılların popüler bitkisi gotu kolanın faydaları merak ediliyor. Uzmanların da önerdiği gotu kola, 1880’li yıllarda Fransa’da şifalı bitki olarak kabul edildi. Peki gotu kola nedir?Anavatanı Hindistan, Endonezya, Çin ve Güneydoğu Asya olan gotu kolanın faydaları neler?
#Gotu KolaNane ya da diğer adıyla bahçe nanesi, alternatif tıptaki faydalarının yanı sıra sofraların da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Verdiği ferahlık ile bilinen nane, hazırlanan bitki çayı ile öksürüğe de iyi gelebilmektedir. Sindirim sorunları, hassas bağırsak sendromu ve baş ağrısı için kullanılan bu bitki, çok kolay bir şekilde yetiştirilebilmektedir. Peki, öksürüğe iyi gelen bitkiler arasında yer alan nanenin faydaları arasında başka neler yer almaktadır? İşte, nane yağı olarak da kullanılabilen bu bitkinin kullanımı hakkında detaylı bilgiler
#Öksürüğe Ne İyi GelirAltınmühür bitkisi, ülkemizde pek kullanılan bir tür olmasa da faydaları ile dikkat çekiyor. Genellikle Amerika’da yetişen Altınmühür, sindirim sistemi hastalıkları ve ishale iyi gelmesiyle bilinir. Bitki çayı olarak kullanılmasının yanı sıra merhemi de yapılabilen bu bitki, sedef ve mantara karşı kullanılabilmektedir. İşte, Altınmühür bitkisinin faydaları ve kullanımı hakkında bazı bilgiler
#Altınmühür