Şap hastalığı insanlara geçer mi, öldürür mü? Şap yenilen etten bulaşır mı? sorularının yanıtları özellikle Kurban Bayramı'na gelinen bu günlerde sıklıkla aranank konular arasında. Şap hastalığı çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı ve zoonotik karaktere sahip viral bir enfeksiyonudur. Hastalığın bulaşma oranı yüksek olup, hassas hayvan topluluklarında (popülasyonlarında) % 100'e kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle hastalık ekonomik, siyasi ve ticari yönlerden büyük önem taşımaktadır.
#ŞapŞap hastalığı, belirtileri ve diğer bulguları ile merak ediliyor. En çok araştırılan konuların başında ise Şap hastalığının insana bulaşıp bulaşmadığı yer alıyor. Hayvanlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma şap hastalığının ilk bulgular arasında bulunuyor. Sonrasında ise 24 saat içerisinde salya akışı başlıyor. Peki Şap hastalığı bulaşıcı mı, insana bulaşır mı? İşte, bilgiler
#ŞapŞap hastalığını engellemek adına Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni kararlar aldı. İlkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde hayvan hareketliliğinin durdurulduğu açıklandı. Ülkede görülen yeni virüs türü sebebiyle hayvan pazarları kapatıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada SAT-2 Serotipi şap hastalığı taşıyan ilk vaka tespit edildi. Hayvanlarda görülen Şap hastalığı virüsünün belirtileri ve tedavisi merak konusu oldu. Peki Şap hastalığı nedir? SAT-2 serotipi hastalığı insandan insana bulaşır mı? İşte, detaylar…
#Şap HastalığıŞap hastalığını engellemek adına Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni kararlar aldı. İlkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde hayvan hareketliliğinin durdurulduğu açıklandı. Ülkede görülen yeni virüs türü sebebiyle hayvan pazarları kapatıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada SAT-2 Serotipi şap hastalığı taşıyan ilk vaka tespit edildi. Hayvanlarda görülen Şap hastalığı virüsünün belirtileri ve tedavisi merak konusu oldu. Peki Şap hastalığı nedir? SAT-2 serotipi hastalığı insandan insana bulaşır mı? İşte, detaylar…
#Şap HastalığıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Osman Safa Terzi, Irak'ta ortaya çıkan ve Türkiye'de de görülen besi hayvanlarına özgü SAT-2 serotipi şap hastalığının insanlara da bulaşabildiğini vurgulayarak, "Enfekte hayvanlarla temas söz konusu olduğunda bulaşma görüyoruz. Bir hayvanın iç organı ya da sakatatı bir yere bırakıldığında insan bununla temas ettiğinde bulaş söz konusu oluyor. Fakat insanlarda çok ciddi bir hastalık tablosu oluşturmuyor. Ağız boşluğunda aft benzeri yaralar olduğunu biliyoruz" dedi. Dr. Terzi, şap hastalığının, ekonomik olarak çok ciddi kayıplara sebep verebilecek potansiyeli bulunduğunu söyledi.
#Şap HastalığıŞap hastalığı hakkında bilgiler araştırılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, şap hastalığını engellemek amacıyla bazı önlemler alındığını açıkladı. Buna göre Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi tarafından SAT-2 serotipi şap hastalığının yayılmasını önleyici tüm tedbirlerin alındığını, kesim, ithalat ve ihracat amaçlı yapılan sevkler dışında, şap hastalığına duyarlı tüm hayvan hareketleri (il içi ve il dışı) ilkbahar şap aşılama kampanyası süresince ülke genelinde durdurulduğunu bildirdi. Peki Şap hastalığı nedir? Şap hastalığı insana bulaşır mı? İşte şap virüsü belirtileri
#Şap HastalığıŞap hastalığı, Türkiye'de tedavisi üzerine özel olarak çalışılan ve canlı hayvan, hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen bulaşıcı etkinliğe sahiptir. Genellikle hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk bulaşma ile yayılmaktadır. Peki, çoğunlukla kontrol altına alınsa da zaman zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır? İşte, hastalık hakkında merak edilen bazı detaylar
#ŞapGündemdeki şap hastalığı bir kez daha gündeme geldi. Denizli'nin Honaz ilçesinde, bir inekte şap hastalığı tespit edilmesi üzerine 17 mahallede karantina kararı alındı. Şap hastalığının kontrolü için uygulanan 3 ana strateji vardır. Peki, hayvanlarda görülen şap ne demek? Şap hastalığı nedir? İşte şap hastalığıyla ilgili detaylı bilgi...
#Şap Ne DemekŞap hastalığı, Türkiye'de tedavisi üzerine özel olarak çalışılan ve canlı hayvan, hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen bulaşıcı etkinliğe sahiptir. Genellikle hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk bulaşma ile yayılmaktadır. Peki, çoğunlukla kontrol altına alınsa da zaman zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır? İşte, hastalık hakkında merak edilen bazı detaylar
#HastalıkÜlkemizin pek çok yerinde yetişebilen ölmez otunun bilinen onlarca faydası bulunuyor. Koparıldığında çiçekleri dökülmeyen ölmez otu bu özelliği nedeniyle evlerde süs bitkisi olarak kullanılıyor. Ölmez otu nedir, nerede yetişir, nasıl kullanılır, neye yarar, zararları var mıdır, nerelerde satılır ve faydaları nelerdir gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Ölmez OtuBakımı çok zor olan gelincik çiçekleri; beyaz, pembe, kırmızı renkte kırlarda kendi kendine oluşan çiçeklerdir. Gelincik çiçeklerinin rengi kırmızıdır. Kırmızısı canlı olan gelincik çiçekleri, yeşil kırlara renk veren bir çiçektir. Peki gelincik çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Gelincik çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Gelincik ÇiçeğiDoğada var olan her besin maddesi esasında birer şifa kaynağı olma özelliği barındırır. Fakat bamya kürü son zamanlarda bir hayli fazla tercih edilen besleyici nitelikteki gıdalar arasında yerini almış durumdadır. Sizin için Bamya kürü nedir ve nasıl yapılır? Bamya kürü faydaları ve tarifi şeklinde çok merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
Meyve tüketimi insanlar için doğru beslenmenin yollarından biridir. Meyvelerin içindeki şeker doğal şekerdir. Bu yüzden meyveler beyindeki sinir hücrelerini geliştirerek hafızamızı canlı tutmaktadır. Portakal meyvesi de bu anlamda insanlar tarafından çoklukla tüketilen bir meyvedir. Bu nedenle insanların ilgisini çekmektedir. İşte portakal konusunda bilmek istediğiniz tüm bilgileri sizler için derledik.
Ana vatanı Brezilya olan Jakaranda ağacı, 7,5- 15 metre arası uzar ve 6-12 metre arası tacı vardır. Jakaranda ağacının yaşam tarzındaki değişiklikler, toprağın kalitesi, derinliği ve süzek bir toprak olması ve soğuklardan korunaklı bir yere ekilmesi çok önemlidir. Jakaranda ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Mantarlar bitkisel besinler arasında oldukça sağlıklı besinlerden birisidir. Özellikle et ile neredeyse eş değer protein içermesi bakımından oldukça faydalı besinler arasında yer almaktadır. Mantarlar kendi içlerinde pek çok türe ayrılmaktadır. Bunlardan birisi cincile mantarlarıdır. Peki cincile mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Cincile mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özelliklerini sizlere detaylıca derledik.
#Cincile Mantarı NedirCOVID-19’un Türkiye’de görülmeye başladığını öğrendiğimiz andan itibaren hepimizin aklında aynı soru var: Kendimi ve sevdiklerimi bundan nasıl korurum? Her ne kadar virüsün yayılma hızı çok yüksek olsa da ondan korunmak için yapılması gerekenler aslında çok basit. Ama bu önlemleri almayı bir an olsun bırakmamak çok önemli.
#GazetehaberiSAP... Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan SAP, beş eski IBM çalışanı tarafından Almanya'da kurulan bir şirket... 120'den fazla ülkede aktif olarak yazılımlarını pazarlayan şirketin yönetim kurulu üyesi Dr. Vishal Sikka, hurriyet.com.tr'ye konuştu, verileri saniyeler içinde işleyebilen SAP HANA çözümünü anlattı.
İnsülin direnci probleminiz varsa, bu sizin zamanla başka sağlık sorunları da yaşayabileceğiniz anlamına gelebilir. Bu sorunların başında kilo almanın kolaylaşması ve obezite riskinin artması var. Özellikle bel ve karın bölgesine yerleşen kiloların neredeyse tamamı insülin direncinden kaynaklanıyor.
Türkiye artan et fiyatlarını önlemek için ithalata yöneldi. Ancak bu yılın başından itibaren artış gösteren şap hastalığı, üretim dolaylı olarak da fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya başladı. Tarım Bakanlığı, şaptan arındırdığı Trakya’ya yeniden virüs bulaşmaması için ‘yasak’ kararı aldı.