Yozgat'ta hayvancılık yapan çiftçiyi şap hastalığı endişesi sardı

Güncelleme Tarihi:

Yozgatta hayvancılık yapan çiftçiyi şap hastalığı endişesi sardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 09:35

Yozgat'ta hayvancılık yapan çiftçiyi şap hastalığı endişesi sardı

Haberin Devamı

Harun GÖKÇEOĞLU/YOZGAT,(DHA)- YOZGAT’ın Yerköy ilçesi Orhan Köyü’nde, şap hastalığı nedeniyle 2 büyükbaş hayvan telef oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından inceleme başlatıldı.

Yozgat il genelinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, her yıl düzenli olarak şap hastalığına karşı aşılama kampanyaları yürütülürken, şap hastalığı nedeniyle Yerköy ilçesine bağlı Orhan Köyü’nde 2 büyükbaş hayvanın telef olduğunu söyleyerek hastalığın yaklaşık bir aydır devam ettiğini iddia ettiler. Hastalığın çevre köylerde de görüldüğünü belirten köylüler yetkililerden yardım istedi. Bir büyükbaş hayvanının şap hastalığı sebebiyle telef olduğunu belirten Cemil Acer, 14 büyükbaş hayvanı olduğunu bir aydır kendi çabaları ile hayvanlarını iyileştirmeye çalıştıklarını söyledi. Acer, “Telef olan hayvaların fiyatı 6-7 bin liradır. Bir yılda elde edeceğimiz kar elimizden gitmiş oldu. Ayrıca ilaç masrafları da oldukça yüksektir. Bu konuda yetkililerin daha duyarlı olmasını istiyoruz. Hayvan hastalığını bildiriyoruz, köyümüze gelip de kontrol eden bir yetkili, gelmiyor. Halimiz nedir sormuyorlar” dedi.

Hasan İnan isimli çiftçide, köylerinde 200’ün üzerinde büyükbaş hayvan varlığının bulunduğunu belirterek, “Yaklaşık bir ay önce komşu köylerin hayvanlarından bulaşan şap hastalığı nedeniyle köyümüzdeki bütün hayvanlar bu hastalığa yakalandı. Kendi çabalarımızla hayvanlarımızı iyileştirmeye çalıştık. Hiçbir yetkili gelip bizimle ilgilenmedi. İlçe Tarım’a gittik 'yapacakları bir şey olmadığını' söylediler. Bizlerde veteriner hekime giderek ilaç alıp hayvanlarımızın tedavisini kendimiz yaptık. Benim 18 büyükbaş hayvanım var hepsine de hastalık bulaştı. Köyümüzde iki büyükbaş hayvan telef oldu. Biz çiftçilerin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık başka da bir gelirimiz yok. Böyle bir durumun olması bizleri sıkıntıya soktu. Hayvanlarımız için aldığımız ilaçları da borçlanarak aldık. Bundan sonra, ilgili müdürlüklerimiz gerekli tedbirleri alarak böyle durumların yaşanmasına engel olsunlar” diye konuştu.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri de şap aşısının düzenli olarak yapıldığını ve telef olan hayvanların şap hastalığından mı, başka bir hastalıktan mı kaynaklandığının araştırıldığını belirtti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!