Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından doğal sit alanlarını korumaya yönelik ilke kararı daha önce yayımlanan yönetmelik gereği güncellendi. Kararla ilgili kesin korunacak hassas alanların tanımı yapılırken bu alanlardaki kesin yapı yasağı bir kez daha vurgulandı.
#Çevre Ve Şehircilik BakanlığıTürkiye önce Marmara, sonrasında Ege'de de etkili olan müsilajı aylarca konuşurken, bu yıl aynı tehdidin bir kez daha kapımızda olduğu ortaya çıktı. Bursa'da sanayi bölgelerinde bazı fabrikalarda kimyasalların arıtılmadan derelere oradan da Marmara'ya akıtıldığı ortaya çıktı.
#BursaDüzce Merkeze bağlı Duraklar köyü sınırları içerisinde gece bir anda bastıran koku vatandaşı tedirgin etmiş 2 çocuk kokudan etkilenmişti. 112 Ekipleri çocuklara müdahale ederken AFAD ve yetkililer bölgede incelemede bulunmuştu. Koku azda olsa gündüzde devam ederken vatandaşların tedirginliği sürüyor.
#Düzce“Bu nehirde en son balığı 1996 yılında gördük. O da ölü” diyor Ergene Nehri’nin temiz akması için yıllarca çabalamış Hacer Doğrugüven. Etraftaki uçsuz bucaksız gibi görünen tarlaları gösteriyor Ergene Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar. “Çeltik tarlaları… İşte bu suyla sulanıyor” diyor. Sanki bir anda bir sancı beliriyor karnımda. Uzunköprü’ye varır varmaz yediğimiz yemek geliyor aklıma ve “O pirinç pilavını yemeyecektim” diyorum simsiyah, zehir akan suya bakıp. Hep birlikte ağlanacak halimize gülüyoruz.
#Ergene NehriORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, simsiyah akan Ergene Nehri’nin temizlenmesi için planlanan 13 arıtma tesisinden 10’nunun işletme, 3’nün inşaat halinde olduğunu, 2018 yılından itibaren sulamada kullanılacağını söyledi. Nehirdeki tuzluluk ve renk sorununu Marmara Denizi’ne yapılması planlanan deşarj kanalıyla çözeceklerini kaydeden Eroğlu, "Ergene nehrinde iki problem var. Tuzluluk ve renk problemi. Organik madde olmasa bile kirli gözüküyor. Marmara Denizi’nden 45-50 metre derinlikteki derin deşarjla tuz ve rengini arıttıktan sonra vermiş olacağız" dedi.
#Ergene Nehri- MKÜ Mühendislik Fakültesi'nde TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, cüruf kullanılarak çimentosuz beton üretildi - MKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özbay: "Demir çelik fabrikalarındaki cürufların, çimento yerine kullanılabilirliğine bakıyoruz" - Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Türker: "Sonraki aşamada, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş ve kolonlarda kullanılan yapı elemanlarını elde edeceğiz"
Kocaeli Valisi Ercan Topaca, “zehirli gaz” yayarak insan sağlığını tehdit ettiği ve çevreyi kirlettiği belirlenen fabrikanın kapatılmasına ilişkin, “İnsan ve çevre sağlığını tehdit ettiği belirlenen tesisler hakkında da aynı şekilde gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Kimin fabrikasının olduğu hiç önemli değildi. Biz gereğini yapmakta tereddüt göstermeyiz” dedi.
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, geçmiş yıllarda insanlarda görülen salgın hastalıkların yüzde 66'sının hayvanlardan bulaştığını, ancak günümüzde bu oranın yüzde 75'e çıktığını söyledi. Saygılı, orandaki bu artışın sebebinin de yine insanoğlu olduğunu iddia etti.
Türkiye’nin özellikle sanayi atıklarının imhası ya da değerlendirilmesi konusunda sıkıntı yaşayacağını öngören Hüseyin Erkanlı’nın kurduğu Erksan Çevre, partnerlik anlaşması imzaladığı dünyanın önde gelen atık imha ve değerlendirme şirketlerinden Sita-Suez’in desteği ile 1 yılda 50 sanayi şirketinin 4 bin ton atığını değerlendirdi. Şimdi değerli sanayi atığı ihracatına başlıyor.
Bir emekli subay oğlu olarak hayata atılan ve anarşinin kol gezdiği yıllarda Yıldız Teknik’te elektrik mühendisliği okuyan Rıdvan Çelikel, Türkiye’nin en değerli teknoloji şirketlerinden birini yaratmayı başardı. 1000 kişi çalıştıran 8 şirketli Anel Grubu hem taahhütte hem sanayide hızlı büyüyor.