A.A
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 11:02
Kocaeli Valisi Ercan Topaca, “zehirli gaz” yayarak insan sağlığını tehdit ettiği ve çevreyi kirlettiği belirlenen fabrikanın kapatılmasına ilişkin, “İnsan ve çevre sağlığını tehdit ettiği belirlenen tesisler hakkında da aynı şekilde gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Kimin fabrikasının olduğu hiç önemli değildi. Biz gereğini yapmakta tereddüt göstermeyiz” dedi.
Topaca, 11 Aralık 2010'da İSPET Petrokimya Sanayi Ticaret A.Ş'den Başiskele tarafına “zehirli” bir gazın yayıldığı haberini aldıklarını söyledi. İtfaiye Daire Başkanı ve İl Sağlık Müdürünü arayarak fabrikaya gönderdiğini belirten Topaca, yapılan ilk inceleme sonucunda bunun zehirli bir gaz olabileceği ve insan sağlığı açısından tehdit oluşturabileceğinin iletildiğini anlattı.
Bu sırada fabrikada çalışan itfaiye görevlilerinin ise zehirli gazı yayan kimyasalın üzerinin kuru kum ve toz kimyasalla kapatılması gerektiğini bildirdiğini dile getiren Topaca, “Gece kuru kum temin edilerek kimyasalın üzeri kapatıldı. İlk defa o gün bu olumsuzluğu yaşadık. Problem o gün için çözüldü. İlgili firma da uyarıldı. Ayrıca zehirli gazı yayan kimyasalın da matbaa mürekkebi ağırlıklı etil asetat olduğu belirlendi” diye konuştu.
Vali Topaca, benzer olumsuzlukların yaşanmaması ve tedbir alınması konusunda fabrika yetkililerinin ikaz edildiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
“Ancak 27 Aralıkta tekrar benzer bir hadise ile karşılaştık. İhmal zinciri devam ediyor. Tedbirler alınmamış. Yine aynı şekilde müdahale edilmemiş. Kimyasal söndürüldü. Sonuçta çıkan gaz simsiyah bir sis bulutu, duman. İnsan sağlığını olumsuz etkileyebilecek bir durum. Başiskele civarında sıkıntıya yol açabilecek bir durum. Tedbirler alınmadığından 28 Aralık 2010 tarihinde karar verdik ve 3 Ocak 2011'den geçerli olmak üzere tedbir alınıncaya kadar bu fabrikayı süresiz kapattık. Amacımız sanayicimizin, burada iş yapan insanların işlerine mani olmak değil. Ama çevre ve insan sağlığı konuları çok önemli. Ona zarar verecek her türlü faaliyeti engellemek, durdurmak, bizim görevimiz. Bu çerçevede bu tesisi süresiz kapattık. Gerekli tedbirler alındıktan sonra yapılacak teknik incelemede tedbirlerin alındığı kanaatine ulaşırsak tekrar firma faaliyete geçecektir.”
“Söz konusu fabrikayı kapatarak diğer fabrikalara uyarı bulunmak” gibi bir düşünceyle hareket etmediklerini vurgulayan Topaca, “Neticede çevre ve insan sağlığına zarar veren bir olay vardı. Bunun da Çevre Kanunu'nun karşılığının gereğini yaptık. Bu fabrikanın faaliyetini durdurduk” dedi.
Kocaeli'deki bütün tesisleri imkanları ölçüsünde denetlediklerini ifade eden Topaca, “İnsan ve çevre sağlığını tehdit ettiği belirlenen tesisler hakkında da aynı şekilde gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Kimin fabrikasının olduğu hiç önemli değildi. Biz gereğini yapmaktan tereddüt göstermeyiz” diye konuştu.
Ercan Topaca, bunun sanayici ve iş adamlarına bir tehdit olmadığını, çevre ve insan sağlığı konusundaki sorumluluklarının gereğini yerine getirdiklerini ve iş adamlarının da kendilerini karşılayacağını düşündüğünü söyledi.
Çevrenin ve insan sağlığının korunmasındaki sorumluluklarını ihmal etmelerinin düşünülemeyeceğini belirten Topaca, “Hem sanayicimizi geliştirme konusunda, hem de kentin hakkını, hukukunu koruma ve bu kentte yaşayanların daha sağlıklı bir çevrede yaşaması için de gerekli tedbirleri almak bizim görevimiz. Konuya iki boyutlu bakıyoruz” dedi.
DENETİMLER ARTACAK
Çevre kirliği ve çevre sağlığı konularında merkezi hükümetin ve yerel yönetimin görevleri olduğunu dile getiren Topaca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Merkezi hükümet olarak biz daha çok denetleyici ve yönlendirici konumdayız. Çevre İl Müdürlüğü vasıtasıyla bunu yapıyoruz. Bu fonksiyonlarımızı Büyükşehir Belediyesiyle birlikte yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesinin arıtma tesislerinin yapımı, derelerin ıslahı ve Körfez'e akıtılan atıkların arıtılması için tesisleri yapması konularında son dönemde çok ciddi tedbirleri oluyor. İzmit Körfezi'nin çevresini şu an çayımızı, kahvemizi içebilir duruma geldik. Öyle zannediyorum ki 20011'in sonunda itibaren İzmit Körfezi'nde arıtılmamış herhangi bir sanayi atığı, evsel atık bırakılmayacaktır. Artıma tesisleri faaliyete geçtikten sonra gelecekte daha temiz bir Körfez, daha temiz bir çevre ortaya çıkacaktır. Bu hususta biz de Çevre Müdürlüğü aracılığıyla denetimlerimizi artıracağız.”
Vali Ercan Topaca, çevre ve hava kirliliği konularında Dilovası ile ilgili bazı sıkıntılar bulunduğunu belirterek, “Ama kontrol altında. Sürekli iyileşen bir çevreye sahibiz. Sorunları kontrol edebilen bir durumdayız. Önemli olan sorunları kontrol edebilmeniz ve ne yapacağınızı bilmenizdir. Bu manada biz Kocaeli'de Büyükşehir Belediyesi ve valilik olarak olayları kontrol edebilen denetleyen bir pozisyondayız. Gelecekte de çevremiz hem insan sağlığı açısından hem doğal çevrenin korunması açısından daha iyi muhafaza edilecektir” dedi.