Organize sanayide sanatsal dokunuş

Güncelleme Tarihi:

Organize sanayide sanatsal dokunuş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2022 01:25

Sanatçı Sema Akbel, Ankara Sanayi Odası (ASO) 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yaklaşık iki yıldır yürütülen ‘Sanayinin Yeşil Rotası’ projesi kapsamında atıklardan sanat eserleri üretiyor.

Haberin Devamı

Bir süredir ASO 2. OSB ile birlikte atık ürünlerden geri dönüşüm sanat eserleri üreten sanatçı Sema Akbel, paslı çivilerden ahşap palete, metal ağlardan prova mankenine, hurda karyolalardan atık mutfak tüplerine kadar her türdeki atıl malzemeyi yepyeni bir formda sunuyor. Küçük yaşlardan beri hayata farklı gözlerle bakmayı, bakmaktan öte görmeyi, umutsuz denilen çöp ve hurda haline gelmiş nesneleri dönüştürerek, onlara hayat katmayı kendisine ilke edindiğini söyleyen sanatçı, “Atıl kalmış ya da önemsiz diye atılmış hurda veya metal parçalarına baktığımda onun kendimce dönüştürülmüş halini görüyorum ve ona hayat kattığım için kendi ruhumdan bir parçayı da orada bırakıyorum” diye anlatıyor hurdalıklarda geçen günlerini.

Organize sanayide sanatsal dokunuş


İLERİ DÖNÜŞÜMLE TANIŞTIRMIŞ OLDUK

Haberin Devamı

ASO 2. 3. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç da, iki yıldır sürdürülen ‘Sanayinin Yeşil Rotası’ projesi kapsamında çevre ve iklim değişimi üzerine çalışmalar yaptıklarını belirtti. Atıklardan sanatsal üretim çalışmalarıyla ilgili olarak, “Hep konuşulan atıkların değerlendirilmesi ve geri dönüştürülmesiydi. Biz bölgemizde üretimi olan sektörlerin atıklarını ileri dönüşüm ile tanıştırmış olduk. İleri dönüşüm ile atıklarımız, yeni bir malzeme olarak hayatımızda yer alıyor. Böylece bir sanayi atığı yeni bir formatla, başka alanda kullanılacak yeni bir değere kavuşuyor. Sanat ile atıklarımıza hem estetik anlamda hem ekonomik anlamda yepyeni bir değer katıyor ve farkındalık yaratıyoruz” dedi.

Organize sanayide sanatsal dokunuş


ÇÖP KAVRAMINI ORTADAN KALDIRIYORUZ

Sanat ve sanayinin buluşmasının, sanat adına yapılabilecek en güzel adımlardan biri olduğunu belirten Ardıç, “Çünkü ortaya çıkan eserlerin ana kaynağı sanayi atıkları. Sanayicinin buna olumlu yaklaşması, işbirliği yapması ve sonuçta hurdalardan, atıklardan bambaşka forma dönüşmüş eserler çıkması son derece kıymetli. Geri dönüşüme gidecek olan malzemeleri kullanarak ileri dönüşüm yapıyoruz. Aslında çöp kavramını ortadan kaldırıyoruz” diye konuştu.

Organize sanayide sanatsal dokunuş

Sanatçının ürettiği dokuz farklı eser, 30-31 Mart’ta gerçekleştirilen EKO İKLİM Zirvesi’nde sergilendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!