Galeri Merkür’de açtığı ‘Kedinin Anlamı - Kediden Başka’ sergisinde 12 yıl önce ölen kedisi Hulusi’yi yorumladığı resimlerine yer veren Fatma Tülin, “Benim açımdan bu sergideki Hulusi figürleri, sembolizmden uzak, onunla bu resimler aracılığıyla sürdürdüğüm empati ilişkisinin devamı anlamındadır” diyor.
#Fatma TülinBilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın Köksalİlk, geçtiğimiz yıl oyuncu eşi Nazan Kesal ile birlikte kurdukları Urla Dam’da gördüm kendisini. Zaten izlediğim filmleri ve dizilerinden beğenerek takip ettiğim bir sanatçıydı. Etrafı sevenleri tarafından çevrilmiş; her birine aynı özen, dikkat ve nezaketle ilgileniyordu oyuncu-yazar-yönetmen Ercan Kesal. Seveni çok olan usta oyuncunun kendi anlatımı ile karakterin içine girmek yerine onu içine alıyor ve bu yaklaşımıyla farkını ortaya koyuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de duruşu, karakteri ve her tavrı buram buram sanat kokan Ercan Kesal ile bir araya geldik.
#SPONSORLU İÇERİKİlk, geçtiğimiz yıl oyuncu eşi Nazan Kesal ile birlikte kurdukları Urla Dam’da gördüm kendisini. Zaten izlediğim filmleri ve dizilerinden beğenerek takip ettiğim bir sanatçıydı. Etrafı sevenleri tarafından çevrilmiş; her birine aynı özen, dikkat ve nezaketle ilgileniyordu oyuncu-yazar-yönetmen Ercan Kesal. Seveni çok olan usta oyuncunun kendi anlatımı ile karakterin içine girmek yerine onu içine alıyor ve bu yaklaşımıyla farkını ortaya koyuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de duruşu, karakteri ve her tavrı buram buram sanat kokan Ercan Kesal ile bir araya geldik.
#1CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Mustafa Kemal Mahallesi Barış Sitesi’ndeki ‘Beyaz Evde’ STK temsilcileri, partililer, milletvekilleri, bilim adamları gibi her meslekten, inançtan, etnikten insanlarla Türkiye’yi ve dünyadaki gelişmeleri konuşuyor.
#CHPAK Parti ABB Adayı Turgut Altınok, dün ‘Proje Tanıtım Toplantısı’nda proje ve vaatlerini anlattı.“Artık yavaşlama yok şimdi hızlanma zamanı” diyen Altınok’un projeleri arasında metro, ANKART, suda indirim, yeni elektrikli otobüsler, öğrencilere ücretsiz ulaşım, kentsel dönüşüm, emeklilere ve ihtiyaç sahiplerine sosyal destekler dikkat çeken başlıklar oldu.
#AK Parti ABB Adayı Turgut AltınokMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#YüzdeyüzMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#1İzmir, Ege Bölgesi denince gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle, başkanlığını yaptığı dernek ve vakıflarla, duruşuyla, zarafetiyle, dürüst ve güven uyandıran karakteriyle benim gönlümdeki güzel gönüllüdür kendisi: Işıl Nişli.Çocukken başlayan gönüllülük yolculuğu şimdi yarattığı etki alanı ile daha geniş bir kitleyle buluşuyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’imizde bu hafta Işıl Nişli’nin istikrarlı ve dengede giden bu anlamlı yolculuğuna şahitlik edeceğiz.Karşılık beklemeden yapılan her yardım çok kıymetlidir; sohbetimizin sizlere ilham olması dileğiyle...
#1Yeni nesil gürül gürül geliyor. Ege İşlekel, öğrendiği programları sadece merakı ve ilgisi olduğu için farklı formlarda işlemeye ve eserler oluşturmaya başlıyor. Rönesans eserlerini dijital manipulasyonla buluşturuyor ve ne oluyorsa ondan sonra oluyor. Gucci gibi dünya devi bir marka İşlekel’i ekibine alıyor. Facebook, şimdiki adıyla ‘Meta’, ona partnerlik teklif ediyor ve Spark AR denen platformda Türkiye’deki ilk ortağı oluyor.Yüzdeyüz İlham Veren Sohbetler’de yeni neslin en iyi örneklerinden biri ile sizleri tanıştıracağız. Yaratıcı, yeni çağı yakalamış, üzerine değer katmış biri Ege İşlekel. Ve lütfen bir ara eserlerine bakın; yeni yüzyılın Rembrand’ı!
#1İtalyan edebiyatının yaşamı ve yapıtlarıyla nevi şahsına münhasır ustalarından Umberto Saba, ‘Kestirmeler ve Kısa Hikâyeler’ boyunca adeta bir insan, dil, kültür ve ülke inşa ediyor kısadan. Her okur kendi ilgi dünyasına göre söz ve düşünce mücevherlerine rastlayacak...
#Umberto SabaFotoğraf sanatçısı Cem Bayoğlu, sonrasında hiçbir teknik desteğe ihtiyaç duymadan sadece çekim sırasında kullandığı malzemelerle “Sinful Colors” adını verdiği her biri sanat olan eserleri ortaya çıkarıyor. Muhteşemler... YüzdeYüz İlham Veren Sohbetler’de sanatı ve sanatçıyı sizlerle buluşturmaya devam ediyoruz. Hiç durmayan, sürekli yenilikleri kovalayan, uygulayan, uluslararası boyutta işler yapan Cem Bayoğlu’nun çılgın fikirlerine bu sohbet ile dahil oluyoruz.Ülke çapında 50 sanatçının eline valizi verdi ve hayat yolculuğu hikayelerini fotoğraflayarak kitabına aktardı. Durmadı, ülkemizde ilk defa sadeliği ve işlevselliği ile öne çıkacak olan ‘cvland’ adlı iş bulma uygulamasını hayata geçirdi. Okudukça ilham alacağınız sohbet ile sizleri baş başa bırakıyoruz.
#İzmirTürkiye’de 2019 yılı ‘Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı’ ilan edilmişti. Adına gümüş ve bronz hatıra para çıkarıldı. 1924 Bitlis doğumlu hoca 2018’de İstanbul’da vefat etti. Cenazesi de özel izin ile İstanbul Gülhane Parkı içindeki İslam Tarihi ve Teknolojisi bahçesine defnedildi. Ömrünü İslam bilim tarihine vakfetmişti. Şöyle diyordu: “Biz, bilim tarihindeki eksik halkalardan birini yerine koymak istiyoruz; burada eksik kelimesi ile kastedilen, Rönesans’ı doğrudan doğruya Antik Çağ’a bağlayan yanlış düşünce ile oluşan boşluktur. Biz, İslam kültür çevresinin yaratıcı bilginlerinin, 900-1600 yılları arasında gösterdikleri başarılarını ortaya koymak istiyoruz.”
#İstanbul Üniversitesiİkilemli sorular anketinin bu haftaki konuğu çok ilginç bir kadın ressam: Lolita Asil. Modern sanatın öncü temsilcilerinden olan Asil, Leonardo da Vinci’ye hayranlığından olsa gerek, uzun dönem tıp fakültelerindeki kadavra incelemelerine ve adli tıptaki otopsilere katıldı. Çalışmalarına Londra-İstanbul arasında devam eden sanatçı, “Otopsi benim kendi hayat yolculuğumdaki var oluşumun, ayakta duruşumun bir ispatıydı” diyor.
#Lolita AsilŞair, yazar, müzisyen, reklamcı, sinemacı, köşe yazarı, akademisyen... E bir de malum, aşk insanı. Akış da hızlıca oraya geldi zaten, “Âşık olamamak ölüme yakın” diyor Tuna Kiremitçi. İki kez vurguladığı bir de “gizem” takıntısı var ilişkilerde: “Sevgilimin aklını okumak bütün gizemi bozar. O zaman da ilişkinin tadı kaçar...”
#Tuna KiremitçiTürk pop müziğinin en romantik seslerinden, en hoş simalarından biri Nilüfer; her daim havalı, her daim moda... 14 Şubat Sevgililer Günü’nde onunla hem eski günlere gittik hem de ‘aşk’ üzerine söyleştik… Bize Cihangir’de geçen çocukluğunu, lisedeki kızlar grubunu, 17 yaşından beri içinde olduğu sanat hayatındaki en unutamadığı anları, kızı Ayşe Nazlı ile olan ilişkisini ve aşka bakışını anlattı.
#NilüferTıpkı geçen ilkbahar ve yaz gibi öncekilere hiç benzemeyen bir sonbahar bizi bekliyor. Pandeminin sebep olduğu zor günlere katlanmanın en güzel yolu kültür-sanat ve eğlenceden geçiyor. Ancak sinema salonlarını, tiyatroları, etkinlik mekânlarını doldururken, yeni mekânları denerken sosyal mesafeyi ve maskeyi unutmamalıyız.
#Gazetehaberleri‘Hatırla Barbara Yağmur Yağıyordu’da ‘aylak okur’uyla sohbete koyulan Onur Caymaz, ‘Söyle Juliet Sana Ne Yaptım’da muhabbete devam ediyor... Serinin ikinci cildi; okurları İstanbul’un sahaflarından Mısır’daki piramitlere, 1772’deki bir akıl hastanesinden pasaport bekleyen Camus’ya kadar uzun bir yolculuğa çıkarıyor. ‘Yazı macerasının devamını’ içeren kitabı, Onur Caymaz anlatıyor...
#Onur CaymazÇağdaş sanatın son yıllarda en çok dikkat çeken isimlerinden Edoardo Tresoldi, mimarlar, mühendisler ve tasarımcıları buluşturan bir etkinlik kapsamında geçen hafta Türkiye’deydi. ‘Basilica di Siponto’ adlı eseriyle önceki gün İtalya’nın en yüksek mimarlık ödülüne layık görülen Tresoldi, boşlukları tel örgülerle büküyor...
#Coachella7 yıl aradan sonra 21 Eylül’de BKM’nin organize ettiği Denizbank Açıkhava Konserleri’nde sahneye çıkmaya hazırlanan Edip Akbayram’la Bodrum’da buluştuk... 6 ay önce dede olan Akbayram “torunum” diyor, başka bir şey demiyor. Gün boyu torunu Lavin’le oynayan usta müzisyenle 50 yıllık sanat yolculuğunda müziği ve Türkiye’nin geldiği noktayı konuştuk. Usta sanatçı, “TC kimliği taşıyan herkes benim için bu ülkenin vatandaşıdır. Bizi kimse ayıramaz. Sevgi ve hoşgörünün olduğu bir Türkiye’nin resmi çizilmeli” dedi.
#Cengiz SemercioğluZorlu PSM Digi.logue’daki ‘Gelecek Anlatıcıları’ sergisine geleceğin ekoloji sorunlarına dikkat çektiği ‘A.I. Kitty’ (Yapay Zekâ Kedicik) adlı 3D videosuyla katılan Pınar Yoldaş, çalışmalarında bilimi sanatla buluşturuyor. New York’ta yaşayan Yoldaş, “Sırf teknoloji sunan işler eskiyor ama geleceğe dair sorular eskimiyor” diyor.
#Kitapsanat