Sanat piyasasında pandemiden bu yana bir dönüşüm var. Global pazar, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 14 geriledi. Bunda ekonomik yavaşlama da etkili oldu. Sanat koleksiyonculuğunun duayen ismi Güner Liman, Hürriyet’e bu dönüşümü anlattı. Liman, “Bugün sosyal medyada haftada 20 müzayede var. Ama talep de fiyatlar da düşüyor. Örneğin Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi bugün satışa çıksa aynı fiyat verilir mi? O günkü piyasa yok” ifadelerini kullandı.
#Sanat KoleksiyonculuğuSanat dünyasının gündeminde bir süredir NFT var. Dijital eserlerin blokzincir üzerinden sanatseverlerle buluşması hem sanatçı hem de sanat yatırımcısı için yeni bir kavram. Tabii bu da şu soruyu akla getiriyor: “Fiziksel sanat eseri mi NFT mi daha değerli?” Bu konuyu işin uzmanlarıyla ve sanatçılarla tartıştık.
#NFTLondra sanat dünyası 2005 yılında Royal Academy of Arts’ta gerçekleşen “Turks” (Türkler) isimli sergi sonrası tarihinin en büyük Türk sanat etkinliğine hazırlanıyor. 27-31 Ekim arası yapılacak TA London Turkish Artweek’in organizatörü İngiltere’de yaşayan ressam Renk Erbil ile heyecan verici etkinliğin detaylarını konuştuk.
#Arda SayınerFrank İslam, Potomac’te yaptırdığı, Washington’ın en büyük evinde verdiği davetlerle Amerikan başkentinin en popüler isimlerinden biri. Başkan Obama’ya da yakın işadamının Amerika’nın güç simsarlarını ağırladığı davetlerin aşçısı ise bir Türk. İslam ve eşi Debbie, 6 yıl süren inşaatın ardından geçen sene taşındıkları evlerinin kapılarını Hürriyet’e açtılar.
#Washingtonİstanbul Modern Sanatlar Müzesi’nde altı hafta sürecek bir seminer başladı: Levent Çalıkoğlu ile Çağdaş Sanat Koleksiyonerliği. İlk kez düzenlenen bu seminere 70’den fazla kişi 500 TL verdi ve öğrenci oldu… Levent Çalıkoğlu moderatörlüğünde Saruhan Doğan gibi koleksiyonerleri, Taner Ceylan gibi sanatçıları, Rafi Portakal gibi müzayedecileri dinleyen öğrencilerin kimi bankacı, kimi doktor, kimi otomotiv bayii ortağı. Kimi koleksiyoner, kimi koleksiyoner adayı… Hepsi tek bir şeyin peşinde, o da bilgi… Kursun katılımcılarıyla Türkiye’de modern sanatın kat ettiği yolu, koleksiyonerliğin ne olup ne olmadığını, seminere olan yoğun ilginin sebebini konuştuk
Cumhuriyet’in ilanının ardından modern Türkiye’nin kurulmasında sanata da önemli bir rol düşüyordu. Peki, geçen 100 yılda bu topraklarda sanatı şekillendiren olaylar neler oldu? Müzecilikte hangi noktaya gelindi? Sanat tarihçilerimiz Prof. Dr. Esra Aliçavuşoğlu ve Ayşe H. Köksal anlattı.
#CumhuriyetPek çok şapkası var; işinsanı, turizmci, koleksiyoner, sanatsever… Bu ay başında 18. edisyonu gerçekleşen Türkiye’nin en kapsamlı çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un kurucusu Ali Güreli ya da yaygın bilinen lakabıyla Sanatsever Ali Paşa ile eski albümlerini karıştırdık; 1950’li yılların Ankara’sından 1980’li yıllarda Paris’te Mübin Orhon, Komet, Mehmet Nazım gibi isimlerle komşuluğuna, oradan bugünün çağdaş sanat tartışmalarına bir yolculuk yaptık.
#Ali GüreliBu yıl sekizincisi düzenlenen Mamut Art Project 8 Kasım’a kadar Yapı Kredi bomontiada’da gezilebilir. Sadece 45 dakikanızı ayırarak acayip fikirlere ve yaratıcılıklara tanık olacaksınız. Pandemiden korkup gitmeyene etkinliğin sitesinden ve Instagram adresinden takip etme imkânı da var.
#YazarUluslararası Kadıköy Festivali kapsamında düzenlenen KADFEST Uluslararası Kadıköy Festivali, eylül ayı programını ‘Caz’ olarak belirledi. 25-28 Eylül arasında meraklılarıyla buluşacak festival Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Fenerbahçe Parkı ve Kalamış Parkı’nda düzenlenecek
#KADFESTİstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ve Antikacılar ve Sahaflar Derneği işbirliğiyle bu yıl 5’incisi gerçekleşecek “Antika ve Nostalji Festivali” Beşiktaş, Beyoğlu, Ortaköy, Üsküdar ve Kadıköy’den 25 köklü antikacıyı bir araya getirecek. Antika meraklıları, İstanbul Deniz Müzesi’nde düzenlenen sergide, 19. yüzyılda Osmanlı’da ve Avrupa’da kullanılan tespih, saat, fincan takımı gibi zamana meydan okuyan nadide eserlerden, 1950-70 yıllarına tarihlenen gramofon ve taş plak gibi nostaljik ürünlere ulaşabilecekler.
#İstanbul Büyükşehir Belediyesi15. İstanbul Bienali devam ediyor, henüz gitmediyseniz 12 Kasım’a kadar vaktiniz var. Özellikle bir sergiyi kesinlikle kaçırmayın. Çünkü İstanbul’daki en güzel 19. yüzyıl yapıları arasında yer alan ve normalde ziyaret edemeyeceğiniz bir köşk bienal kapsamında kapılarını açtı; Nakkaştepe’deki Abdülmecid Efendi Köşkü. Bu arada sizinle son zamanlarda gittiğim ve çok etkilendiğim müzeler ile sergileri de paylaşmak istedim.
#MüzeArtkolik dergisi, bundan bir buçuk sene önce sanatı tanıtmak, sanatı hayatın içine katmak ve herkesin sanatsever olabileceğini göstermek için yola çıkmıştı... Kurucusu Nazlı Keçili, dergiyi çok yönlü bir sanat platformu olarak geliştirdi ve geçen sene bir sanat tarihi ve bir çağdaş sanat olmak üzere iki ders denemesi yaptı. Geri dönüşler de güzel olunca, Artkolik, bünyesine yeni dersler ekledi. Bebek’teki ofislerinde verilen eğitim programlarının bazılarını sizler için seçtik.
#ArtkolikKoç Topluluğu’nun yeni Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç sıradışı bir profile sahip. Kendi deyişiyle ‘çaresiz bir hastalık’ olan koleksiyonculuğa tutkun. Kültür ve eğitim alanlarındaki çalışmalarıyla da önemli işlere imza atan Koç’un kişisel dünyasına göz atalım...
#Ömer Koç