Sanat felsefesi, resim, şiir, belagat, müzik gibi sanat türlerini belli başlı metotlarla inceleyen ve yorumlayan bir disiplindir. Tarihi Antik Yunan filozoflarına kadar uzanır. İlk kez 18. yüzyılda ''Estetik'' adıyla ortaya çıkan bu felsefe edebiyat, tiyatro, heykel gibi sanat türlerini de kapsar. Sanat felsefesinin en ünlü temsilcileri kimdir, estetiğin temel kavramları nelerdir? Sizin için araştırdık.
#Sanat Felsefesi Nedir?Bir grup Türkiye kökenli göçmen aydının 15 yıl önce hayat verdiği ‘Frankfurt Felsefe Kulübü’, Almanya’da her hafta düzenli olarak Türkçe sunumların gerçekleştirildiği en uzun ömürlü kurumların başında yer alıyor. ‘Her çarşamba felsefe günüdür’ sloganıyla kurulan kulüp, 15 yıldır hemen her çarşamba günü akşamı, önceden belirlenen bir konudaki sunumu dinlemek ve tartışmak üzere toplanıyor.
#Frankfurt Felsefe KulübüSerdar Ortaç, dillere pelesenk olmuş şarkılarıyla yetenekli bir sanatçı. Bana göre duygularımızın psikoterapisti. Benim de 20 yıllık canım dostum ve şu an psikoterapistliğini yaptığım danışanım. Aslında ben mi Serdar’a psikoterapi yapıyorum, o mu bana yapıyor tartışılır. Çünkü ne zaman hadi bir psikoterapi seansı yapalım desek ya şarkı sözü yazıyoruz ya da televizyon formatı! Ben onu çok yakından tanıyorum. Ama son zamanlarda söylemlerinin yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. O nedenle kendisiyle özel bir röportaj yapmak istedim. Ve bir insanı en iyi annesi anlatır diyerek sevgili Nesrin Ortaç’ı da davet ettim. İşte Serdar Ortaç’ın bilinmeyenleri...
#Serdar OrtaçCumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kurucusu olduğu BigChefs’in 100’üncü şubesini açarak ve otobiyografisini yazdığı ‘Ateşle Oynayanlar’ kitabını çıkararak attığı her adımda ve aldığı her kararda adanmışlığı, başkalarına faydayı ve ‘ilk’leri gözeten iş insanı Gamze Cizreli ile dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdim. Kendisini tanımaktan çok mutlu oldum. Konuşurken o coşkuya şahit olmak bile insana bambaşka bir ivme katıyor. Kendinden çoğalanların muazzam ışığı var kendisinde... Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yılmayan, düşüşlerde bile büyüyerek çıkan Gamze Cizreli’nin ders niteliğinde geçen röportajımızdan keyif almanız dileğiyle...
#YüzdeyüzCumhuriyetimizin 100’üncü yılında, kurucusu olduğu BigChefs’in 100’üncü şubesini açarak ve otobiyografisini yazdığı ‘Ateşle Oynayanlar’ kitabını çıkararak attığı her adımda ve aldığı her kararda adanmışlığı, başkalarına faydayı ve ‘ilk’leri gözeten iş insanı Gamze Cizreli ile dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdim. Kendisini tanımaktan çok mutlu oldum. Konuşurken o coşkuya şahit olmak bile insana bambaşka bir ivme katıyor. Kendinden çoğalanların muazzam ışığı var kendisinde... Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de yılmayan, düşüşlerde bile büyüyerek çıkan Gamze Cizreli’nin ders niteliğinde geçen röportajımızdan keyif almanız dileğiyle...
#1Zarafetle alınan başarılar vardır. Yılların, her gün yapılan saatlerce antremanların, gözyaşlarının, disiplinin, vazgeçmemenin, yeniden ayağa kalkabilmenin, kendinden öte bir duyguyla vatan sevgisiyle yapılan öz verili çalışmaların sonucudur bu başarı… Sessiz, sedasız. Ne kadar kıymetli! Artistik yüzmede özellikle son yıllarda elde edilen başarılarla dünyada ‘kadınlarınız mayo giyiyor mu’ sorusunu soranlara sanırım en güzel cevabı bizim pırıl pırıl kızlarımız veriyor. Yıllarca milli formada ödüller almış şimdi de Artistik Yüzme Teknik Kurul Başkanı ve antrenörü olan Laçin Irazca Kökçay ile yurt dışında bizi temsil eden kızlarımızı; en son Türkiye tarihinde bir ilk olan Dünya Şampiyonası finali ile dünyanın en iyi 10 sporcusundan biri seçilen öğrencisi Ece Üngör’ü ve bu spora adanmışlık hikayesini kendisi ile konuştum.
#1Felsefe Thales’le başlamıştır. O ilk filozoflardan olup felsefenin ve bilimin öncüsü kişi olarak kabul edilir. Thales gerçek bir soyludur ama “soylu” sözcüğü o zamanlar geçerli bir tanım olmadığı için oldukça “varlıklı” bir aileden geldiğini söyleyelim.
#1Yeni nesil kültür girişimi THINK House’un kurucusu Fırat Devecioğlu ile THINK House’u ve 16 Haziran’da sahnelenecek sezonun son oyunu 'Lazarus' hakkında konuştuk: "Kendimizi yeni nesil kültür girişimi olarak tanımlamamızın nedeni, sunduğumuz etkinlik deneyimi. İnsanların, bilgisayarını açıp çalışabildiği, ofis alt yapımızı kullanabildiği bir sanat alanıyız. Tiyatro oyunları sonrası söyleşilerimiz, kültürel eğitim programlarımız sayesinde zamanla bir yaşam kulübüne dönüştük. Kültür girişimciliğine yönelik, sürdürülebilir bir iş modelini ortaya koyması bakımından THINK’in varlığının önemli olduğunu düşünüyorum."
#THINK HouseAltın Portakal’da iki filmiyle birden yarıştı. Rol aldığı filmlerden ‘Karanlık Gece’ En İyi Film seçilirken, diğer filmi ‘LCV’ ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kucakladı. Bir yandan ‘Sırça’ oyunuyla tiyatro izleyicisinin de kalbini çaldı. Cem Yiğit Üzümoğlu şimdi ‘Loners In Wilderness’ isimli fotoğraf sergisiyle karşımızda. Oyunculuğu, hayatındaki seçimleri, aşkı ve teması yalnızlık olan sergisini konuştuk. Üzümoğlu “Genel olarak yalnızım. Sevdiğim, özlediğim şeyler de yalnızlıkla ilgili. Yalnızlığın insana çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum” diyor.
#Cem Yiğit ÜzümoğluModa ve tasarımda Türkiye’nin uluslararası alanda en tanınmış markalarından olan Dice Kayek’in yaratıcılarından Ece Ege ile hem eski albümleri karıştırdık hem güncel moda ve tasarım eğilimlerini konuştuk. Çocukluğu Bursa’nın tarihi ortamında, Paris’ten aldığı ‘couture’ kumaşlarla diktirdiği elbiselerle davetlere giden annesini izleyerek geçiyor. Paris’te onu meşhur eden İstanbul’un mimarisini ilham alarak yerçekimine direnen zamansız kıyafetler oluyor…
#Dice KayekFelsefe ve sanat tarihi eğitimi alan, zihin felsefesi üzerine yaptığı doktorasına devam eden Pelin Dilara Çolak’ın YouTube kanalı ‘Dilozof’ 300 bin aboneye ulaştı. Kanalında hem “Hiç doğmasak daha mı iyi olurdu”, “Hakikat nedir” gibi büyük sorulara yanıt arayan hem de “Nasıl felsefi düşünülür”, “Felsefeye nereden başlamalı” gibi rehber içerikler paylaşan Çolak’la konuştuk.
#Pelin Dilara ÇolakBugünlerde 50’inci sanat yılını kutlayan Tamer Levent, tiyatro oyunculuğundan yöneticiliğe, eğitmenlikten yönetmenliğe kadar uzun yıllardır mesleğini ‘SanataEvet’ bakış açısıyla sürdüren duayen bir isim. Levent, her fırsatta ‘etik, estetik ve adalet’ değerlerinin altını çizerek, sanatların en yücesinin yaşama sanatı olduğunu anlatırken, ‘Artık iyi, güzel ve doğrudan söz eden bir insanın komik bulunduğu bir çağdayız. Ama geçecek diye düşünüyorum. Sanat, ahlaklı ve adaletli olmak konularında tüm dünyaya mutlaka yol gösterici olmalıdır’ diyor.
#BursaOnu ve yaptığı çalışmaları anlatmaya cümleler, sayfalar yetmez. 1971'de Olympia’da konser veren ilk Türk olan, Yunus Emre’yi dünyaya duyuran, 1973'te Bulgaristan'daki Uluslararası Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ikincilik ödülünü alan, 1977’de Polonya Sopot Uluslararası Müzik Festivali’nde dünya birinciliğini kazanan, ‘Hamlet’ karakterini canlandıran, Zeki Müren’in isteğiyle sahneye çıkıp şarkılar söyleyen, tiyatroda çok oyunda rol alan, beyaz perdede de adından söz ettiren, sanata katkılar sağlayan, oyuncu adaylarına eğitimler vermeye devam eden, tiyatronun kilometre taşlarından, değerli oyuncu Ayla Algan sohbet konuğum…
#Ayla AlganSabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle sanat tarihinin başlangıcından Batı sanatı tarihindeki üslup değişimlerine, erken Ortaçağ döneminden 20. yüzyıla uzanan sürecin kronolojik olarak ele alınacağı bir sanat tarihi programı başlıyor.
#SSMProf. Dr. Elif Vatanoğlu Lutz, Asya’nın Nobel’i olarak tanınan Uluslararası 2021 Gusi Barış Ödülü’nü iyilik ve şefkat duygusunu harekete geçiren ‘oksitosin’in adını verdiği organizasyonuyla kazandı. Hem mucizevi hormonu konuştuk hem de sanat ve tıp alanı arasındaki bağı güçlendirecek çalışmalarını...
#Prof. Dr. Elif Vatanoğlu LutzPandemide en çok ihmal edilen ürünler dergilerdi. AVM’lerdeki birçok kitapçıda ne yazık ki dergiler bulunmuyor, bu yüzden de dergi tiryakilerinin beklentisi yerine gelmiyor. Oysa hepimiz ilk yazımızın çıkacağı dergiyi arar bulurduk. Şimdi gene Bâb-ı Âli’den alabiliyorum dergileri. Dergilerin son sayılarında neler var, kısaca onları hatırlatmak istedim.
#DergiOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıKâğıt sanatçısı Gürat Öztürk, turna katlayarak başladığı origami sanatında Türkiye’deki ilk kişisel sergiyi açarak hobisini profesyonelliğe taşımayı başardı. Katladığı her kâğıda sınırsız hayaller sığdıran sanatçı, dilek ağacının dallarına “bin turna” asarak başlattığı sosyal sorumluluk projeleriyle de farkındalık yaratıyor.
#Gürat ÖztürkSanatsal resim yeteneği olan bireyler için resim alanında eğitim almak çok önemli bir adımdır. Bu alanda resim öğretmeni ve ressam olarak akademik olarak da ilerlemek isteyen herkes resim bölümü okumak istemektedir. Resim bölümü nedir? Resim bölümü mezunları ne iş yapar? Hangi üniversitelerde resim bölümü bulunmaktadır? Bu konudaki ayrıntıları bilerek bu alanda tercih yapabilirsiniz. Ayrıntıları sizler için derledik.
#Resim Bölümü Nedir?Üniversite okumak isteyen her genç ilgi ve yeteneğine daha uygun olan bölümde okumak ister. Bu sebeple özellikle sanat alanında eğitim almak isteyen kişiler ilgi ve yeteneğine uygun olan bu alanlarla ilgili araştırma içine girer. Yetenekli olan kişilerin özellikle seçtiği bölümlerden bir tanesi de plastik sanatlar bölümüdür. Birçok öğrenci için plastik sanatlar bölümü tam olarak bilinmeyen bölümler arasındadır. Bu sebeple öğrenciler plastik sanatlar bölümü ile ilgili birçok detayı merak eder. Plastik sanatlar bölümü ile ilgili detayları derledik.
#Plastik Sanatlar Bölümü Nedir?Gerek dünyada gerekse ülkemizde şehirler her geçen gün büyümektedirler. Gelişen ve değişen şehirlerin peyzaj ve mimari yapıları daha çok önem kazanmaktadır. Bu sebeple peyzaj mimarisi ve kentsel tasarım çok daha önemli bir pozisyona gelmiştir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Peyzaj Mimarisi Ve Kentsel Tasarım Bölümü Nedir?Türkiye'de İletişim Bilimleri bölümü üç üniversitede bulunmaktadır. Fotoğraf ve sinema başta olmak üzere birçok görsel medya uygulaması bölümün temel dersleri arasında yer alıyor. İletişim Bilimleri bölümü nedir, bu bölümden mezun olanlar ne iş yapar? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#İletişim Bilimleri Bölümü Nedir?Sözel okuyan öğrencilerin en sık tercih ettiği bölümlerin başında Güzel Sanatlar geliyor. Resim, müzik, heykel gibi birçok sanatı bünyesinde barındıran Güzel Sanatlar Fakültelerinde iletişim ve medya gibi bölümler de yer almaktadır. Güzel Sanatlar bölümünde hangi dersler var? Bölümden mezun olanlar nerelerde çalışabilir? Sizin için ayrıntılı bir şekilde derledik.
#Güzel Sanatlar Bölümü Nedir?Felsefe, varoluşun, gerçeğin, ahlakın ve bilginin doğası üzerine yapılan sorgulayıcı çalışmalara verilen isimdir. Felsefenin Yunancadaki karşılığı “bilgelik sevgisi” dir. Felsefe Bölümü son zamanlarda öğrenciler tarafından çok tercih ediliyor. Tercih yapacak öğrenciler için Felsefe nedir? Mezunları ne iş yapar? Sorularının cevabını derledik.
#Felsefe Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Hayatımızı rahat ve kaliteli geçirmek için çeşitli sınavlara girerek güzel bir üniversite ve bölümü kazanmak için çabalarız. Bu seçimlerde en önemli faktörler seçilecek bölümün kazandıracakları, iş olanakları ve kariyere etkisidir. Bu bölümlerden birisi de Çerkez dili ve edebiyatı bölümüdür. Cevabı çok merak edilen Çerkez dili ve edebiyatı bölümü nedir, mezunu ne iş yapar, dersleri nelerdir gibi sorulan cevaplarını sizler için hazırlayıp derledik.
#Çerkez Dili Ve Edebiyatı Bölümü Nedir?