Dijital dünyadaki gelişmeler elbette insanoğlunun tahmin etmeyeceği şekilde hızla devam ediyor. İnsanlık amaçsız bir şekilde keşfetmiş olduğu dijital mecralara karşı öngörüsüz bir şekilde hem şaşkınlık, hayranlık ve bir çok düşünsel kargaşayla yaklaşıyor. Bu bağlamda dijital mecraların üretmiş olduğu kasıtlı ve kasıtlı olmayan örtük içerik sunumları insan davranışları üzerinde özellikle de çocuklar üzerinde travmatik sonuçlar oluşturabiliyor.
#Konuk YazarKültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, dijital çağın yükselişi ile birlikte artan sosyal medyadaki itibar suikastına dikkat çekti. Mumcu, makalesinde itibar suikastının hedef alınan kişinin ruhsal sağlığını, kariyerini ve sosyal ilişkilerini ciddi şekilde etkileyebileceğini belirtti.
#Batuhan MumcuFabrikadaki işinden evine dönerken metroda çok sevdiği kitaplarından birinin sayfalarını çeviriyordu. Habersiz fotoğrafı çekildi. Sosyal medyada dalga geçilerek paylaşıldı. Ancak o, hayalinden vazgeçmedi. Şimdi yazdığı kitapla çoksatanlar listesinde. Ali Uçar “Durum vahim, önyargıdan çektiğimiz kadar başka hiçbir şeyden çekmiyoruz” diyor.
#GazetehaberleriAvustralya hükümeti ile sosyal medya devi Facebook, haber içeriklerine ücret düzenlemesi öngören bir yasa nedeniyle karşı karşıya gelmiş durumda. Ancak yaşananlar, dünyanın güney doğu ucundaki bir ülkeyi ilgilendiren bir durum olmaktan çok daha öteye geçti.
#Facebookİnternette güvende olmak mümkün mü? Yoksa zorbalığa uğramak, dolandırılmak, kötü içeriklere maruz kalmak bu işin fıtratında mı var? ‘İnternet Sır Tutmaz’ kitabının yazarı Nurseli Tamer, “Güvende olmanın yolları var ama dijitalsiz bir dünya ütopya” diyor.
#GazetehaberleriErgenlik döneminde yaşanan akran zorbalığının çoğunlukla sanal ortamda ortaya çıktığını belirten uzmanlar, bu durumun gençte içe kapanıklık, depresif ruh hali ve özgüvene ilişkin sorunlara yol açabileceğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, siber zorbalığa maruz kalan gençlerin kendilerini değersiz ve yetersiz hissettiğini vurguluyor. Siber zorbalıkla mücadelede ailelere önemli görevler düştüğünü belirten uzmanlar, çocuğun sosyal medya kullanımı konusunda bilgilendirilmesini ve takip edilmesini tavsiye ediyor.
#ZorbalıkCumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, çizgi dizi Rafadan Tayfa'nın sevilen kahramanlarının bu kez Dijital Tayfa serisinde çocuklara teknolojiye anlatacağını, Dijital Tayfa'nın 26 Aralık'ta ekranlarda olacağını söyledi.
#Dijital TayfaTÜRGEV, çocukların ve gençlerin internette karşılaştığı şiddet ve nefret kültürüne karşı ‘Çevrimiçi Zorbalığa Karşı Farkındalık Kampanyası’ başlattı. ‘#ZorbalığıEngelle’ sloganlı kampanya için bu konudaki uyarıcı bilgilerin yer aldığı internet sitesi de kullanıma açıldı.
#Gazetehaberiİngiltere hükümeti, internet üzerinden yayılan "çocuk istismarı veya terör propagandası" gibi "zararlı içeriklerin" engellenmesi konusunda gerekli adımları atmayan sitelere para veya engelleme cezası verilmesi için hazırlık yapıyor.
#İnternetUlaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, korku filmi karakterini andıran "Momo" adlı çizim ve çocuklara yönelik diğer sanal tehditler konusunda ailelere uyarıda bulundu. Sayan "Mavi Balina, Momo gibi oyunları oynayan çocuklarda depresyon, kaygı bozuklukları, davranış sorunları ve suça eğilim artıyor. Sanal zorbalık içeren bu oyunlar özellikle küçük yaştaki çocukları hedef alıyor" şeklinde konuştu.
#BTKYurtdışında ‘sanal zorbalık’ nedeniyle yasaklanması istenen anonim mesajlaşma uygulaması Sarahah’ın Türkiye’de de yayılması, benzer tehlikeleri gündeme getirdi. Mesaj gönderenin kimliğini gizleyen onlarca uygulamadan birinin sloganı ise adeta meselenin özeti: “Cesur ol, seni görmeyecekler”
#Mesaj‘Siber Güvenlik ve Sosyal Medyanın Doğru Kullanımı Çalıştayı’nda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Bilal Tırnakçı, öğretmen atama dönemlerinde başvuru sistemine çok sayıda siber saldırı yapıldığını söyledi. Tırnakçı, bunların çoğunun yurtdışı kaynaklı olduğunu da belirtti.
#ÖĞRETMENSiber zorbalık’ internet üzerinden tehdit, hakaret, taciz, hedef gösterme olarak tanımlanıyor. Her meslekten, her yaştan insan bu zorbalarla karşı karşıya kalıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, gençlerin yüzde 25’inin siber zorbalığa maruz kaldığını söylüyor. Saldırganların cezalandırılmasını sağlayacak düzenlemeler isteniyor.
#Sanal Zorba'İçerik Sağlayıcıları Genel Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "Ülkeler arası antlaşma ve mutabakatların yetersizliği ya da farklı bakış açıları nedeniyle terör, zararlı içerikler, çocuk ve gençlerin akıl ve beden sağlıklarını tehdit eden oluşumların medyası haline gelen bir sanal dünya kabul edilemez" dedi. Sayan, şimdiye kadar ifşa sitesi olarak bilinen 600 kadar site hakkında idari işlem yapıldığını söyledi.
#BTKBTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, Wikipedia'nın kapatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu, "Açılacak mı?" sorusunu yanıtladı. Sayan, Başbakan Binali Yıldırım'ın da dikkat çektiği, sosyal medya dili konusunda da harekete geçildiğini açıkladı.
#BtkANKARA ÜNİVERSİTESİ ADLİ BİLİMLER ENSTİTÜSÜ VE ADLİ BİLİMCİLER DERNEĞİ ADLİ PSİKOLOJİ KOMİSYONU’NUN DÜZENLEDİĞİ, GAZİ ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ, EGE ÜNİVERSİTESİ PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ VE ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ’NİN DESTEKLERİ İNCİRLİOVA BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NIN EV SAHİPLİĞİNDE II. ADLİ PSİKOLOJİ SEMPOZYUMU İNCİRLİOVA ERBEYLİ MAHALLESİ İNCİR ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KONFERANS SALONU’NDA BAŞLADI.
İnternet, Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) Genel Koordinatörü Meltem Banko, yarıyıl tatilinin başlamasıyla iki hafta okuldan uzak kalacak öğrencilerin vakitlerinin çoğunu internette geçirebileceklerine dikkati çekerek, internet ve sosyal medyanın aşırı ve bilinçsiz kullanımı nedeniyle çocukların sanal zorbalığa (cyberbullying) maruz kalabilecekleri uyarısında bulundu.
18 milyon öğrenci yarıyıl tatilinde. İnternet, Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) Genel Koordinatörü Meltem Banko, çocukların bu dönemde sanal zorbalığa daha fazla maruz kalabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. “Yarıyıl tatilinin başlamasıyla iki hafta okuldan uzak kalacak öğrenciler, vakitlerinin çoğunu internette geçirebilir. İnternet ve sosyal medyanın aşırı ve bilinçsiz kullanımı nedeniyle çocuklar sanal zorbalığa maruz kalabilir”.
-İMEF Genel Koordinatörü Banko: - "Yarıyıl tatilinin başlamasıyla iki hafta okuldan uzak kalacak öğrenciler, vakitlerinin çoğunu internette geçirebilecek. İnternet ve sosyal medyanın aşırı ve bilinçsiz kullanımı nedeniyle çocuklar, sanal zorbalığa (cyberbullying) maruz kalabilirler" - "Internet sapıklarından ya da kişilik bozukluğu olanlardan korunmak adına, öncelikle çocuklarımızın herhangi bir sosyal ağ kullanıp kullanmadığını tespit etmeliyiz. Kullanıyorsa da hesap bilgilerine sahip olmalı ve gerektiğinde bizzat müdahalede bulunabilmeliyiz"