İstanbul’da sanal bir üniversite kuruluyor. Bu üniversitede öğrenciler VR gözlükleriyle istedikleri an istedikleri yerden uygulamalı eğitim alabilecek. Öğrencilerin sorularını yanıtlamaya her an hazır olan öğretmenleri ise bir yapay zekâ uygulaması olan ChatGPT olacak.
#Sanal ÜniversiteBir insanın en büyük projesi kendisidir. Kendisine hedef koyması, kendisini yönetmesidir. Kendisini yöneten kimse işini yönetebildiği gibi başarılı ve mutlu da olabilir. Onun için tercih dönemi önemli. Tercih döneminde olan tüm aday arkadaşlarıma sadece diploma almak için değil, kendini geliştirmek, öğrenmek, mesleğinde iyi olmak ve bölüm, üniversite tercihlerini bunları da düşünerek yapmaları gerektiğini hatırlatıyorum.
#ÜniversiteAkdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Turhan, pandemi ile birlikte başlayan uzaktan eğitim sisteminin üniversitede nasıl uygulandığını Hürriyet’e anlattı. Turhan, “Yeni tip yazılımlarla yapay zekâyı en iyi şekilde kullanıp sanal bir üniversite oluşturduk” dedi.
#Akdeniz ÜniversitesiGazi, Ankara ve Hacettepe üniversiteleri, Uluslararası Birleşik Ankara Üniversitesi (International United Ankara University-IUAU) adıyla yeni bir üniversite kurmaya hazırlanıyor. “Yarı sanal” üniversite şeklinde faaliyette bulunacak IUAU'nun kendine ait kampüsü, mekanları veya ayrı bir akademik kadrosu olmayacak. Öğrenciler, 3 üniversitenin rektörünün de imzasını taşıyan bir diploma alacak.
Gazi Üniversitesi Hastanesi’nin şu anda 163 milyon 500 bin TL gibi ciddi bir borcu olduğunu ifade eden Rektör Süleyman Büyükberber, tasarruf önlemi aldıklarını belirterek, “Hastanedeki kötüye gidiş durdu hem de üniversitenin katma bütçesine ciddi değerler sağladık” dedi.
Birleşmiş Milletler'in (BM) girişimiyle Norveç'te kurulan küresel internet üniversitesi sanal kapılarını açtı. BM ile çeşitli kuruluşların ve bazı ülkelerin üniversitelerinin katılımıyla kurulan Küresel Sanal Üniversite, özellikle gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına yanıt vermek üzere çevre ve kalkınma konularında internet üzerinden akademik kurs ve programlar yayınlayacak.
‘‘İşe yaramayacağı düşünülen sivri zekalı, hayali buluşlara artık Porof. Zihni Sinir icadı denilmeye başlandı. Zihni Sinir neredeyse bir marka oldu ve amacımız bu markayı dünyaya taşımak.’’ Bu sözler 25 yıldır Porof. Zihni Sinir'i ve ‘proce’lerini çizen İrfan Sayar'a ait.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Bozkurt, yapay zekanın öğrencilerin akademik performansı üzerindeki etkisini araştırdı. 452 öğrencinin katıldığı bu araştırma sonucunda, yapay zekanın akademik performansı artırdığı ortaya koyuldu.
#Yapay Zekaİngiliz kraliyet ailesinin gözde gelini Kate Middleton ile 2011 yılından bu yana evli olduğu geleceğin kralı William arasındaki aşkı artık bilmeyen yok... İskoçya'da bulunan St. Andrews Üniversitesi'ndeki öğrencilik yıllarında başlayan birliktelikleri nice fırtınaya direndi... Arada ayrılıp barıştıkları bile oldu.
#Kate MiddletonBeşiktaş Kulübü için hazırlanan "BJK SuperApp" mobil uygulamasının tanıtımı yapıldı. Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat, "Kulüpler taraftarlarına 'Bize bir şey verin' derdi. Burada durum başka. Burada herkes, hem Beşiktaş hem ortaklarımız hem de taraftarlarımız kazanacak" dedi.
#BeşiktaşÖğretmen Hakan Bengül, öğrencileri için tüm edebiyat dersini kendi tasarladığı bir ‘kutu oyunu’na sığdırdı. Sayfalarca ezber yapmak yerine eğlenerek öğrenmeyi sağlayan ve Bengün tarafından ‘Mahlas’ adı verilen oyun, öğrencilerin edebiyata olan ilgisini ve başarısını artırdı. Öyle ki; 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’de ilk bine 4 öğrenci sokmayı başaran okulun öğrencisi Elif Rana Atiş, Türkiye 178’incisi olarak Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı.
#Kutu OyunuOkul dendiğinde, sizin, babanızın hatta dedenizin zihninde oluşan görüntü hep aynıydı: sıralar, sınıflar ve dersleri tek yönlü anlatan bir öğretmen. Belki pandemi olmasa, çocuklarımızın kafasında da bu tablo uzun süre değişmeyecekti. Dedenizin akıllı telefonu veya interneti yoktu, ama sınıf düzeni ve sıralar hep aynıydı. Oysa çocuğunuz, teknolojinin içine doğdu.
#Konuk YazarYeni akademik yıl ile 20 üniversitede yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında 21'i lisans, 50'si ön lisans olmak üzere toplam 71 program açılacak. Prof. Dr. Derviş Karaboğa, "Yapay zeka bölümlerinden mezun olanlar birçok farklı sektörde ve rolde çalışabilirler; çünkü yapay zeka teknolojisi hemen hemen her alanda devrim yaratma potansiyeline sahiptir" dedi.
#Yapay ZekaVodafone Vakfı ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ projesi kapsamında 11-18 yaş aralığındaki öğrencileri yapay zekâ ile buluşturacak. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, “Yarını Kodlayanlar projesinde olduğu gibi Yapay Zekâ Yıldızları projesinde de hedefimiz, sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak olacak. Programa katılan gençler yapay zekâyı kapsamlı bir şekilde öğrenecek ve kendi projelerini geliştirebilecek. 35 bin gence ulaşmak istiyoruz” dedi.
#Vodafone