Güncelleme Tarihi:
Birikimleriyle deneyimini yurdun her yerine aktarmak, yurtdışındaki gelişmeleri izlemek isteyen Ege Üniversitesi, eğitim ve sağlıkta görüntülü hizmet verecek.
EGE Üniversitesi, ‘‘Tele medicine’’ ve ‘‘Sanal üniversite’’ projeleri hazırladı. Rektör Prof. Dr. Ülkü Bayındır, bilgi paylaşımı öngören, İzmir, Türkiye ve yurtdışı aşamalı projeleri 6 ayda hayata geçirmeyi planladıklarını bildirdi.
Tek tuşla izleme
‘‘SANAL üniversite’’ ile yeni üniversiteleri destekleyeceklerini belirten Bayındır, ‘‘Eksikleri olan Doğu ve Güneydoğu'daki üniversitelere görüntü aktaracağız. Öğrenciler ders, konferans, uygulamayı bilgisayarda tek tuşla izleyecek’’ dedi.
Amacımız paylaşmak
BAYINDIR, İzmir'deki hastanelerin yararlanacağı ‘‘Tele Medicine’’ ile de bilgisayar aracılığıyla konsültasyon hizmeti vereceklerini kaydetti, ‘‘Teknoloji sayesinde sağlık ve eğitimde bilgi ve deneyimlerimizi paylaşacağız’’ diye konuştu.
PROJEYLE yeni kurulan üniversitelere uzaktan eğitim verilecek. Doğu'daki öğrenci İzmir'deki dersi bilgisayarda görübelicvek. Yurtdışındaki bir konferans da tek tuşla İzmir'den izlenebilecek.
45 YILLIK geçmişi olan Ege Üniversitesi'nin tarihinde ilk kez master planı çıkarılması için özel koordinasyon birimi kuruldu. Birimin görevi, ‘‘üniversitenin ihtiyaçlarını araştırmak, bu gereksinimlere göre üniversite içi ve dışından çözüm sağlayacak çalışmaları başlatmak, altyapıyı geliştirmek ve güçlendirmek yönündeki çalışmalarla rekabet gücünü artırmak’’ olarak özetlendi. Birim, iyileştirme ve gelişim çalışmalarını kapsayan bir dönüşüm programı hazırladı. Toplam kalite yönetimi anlayışı içinde iş, hizmet, iletişim, süreç, işçiler, memurlar ve yöneticiler dahil insan kalitesi ile sistem ve hedeflerin kalitesinin sağlanması amaçlanıyor.
SANAL ÜNİVERSİTE
EGE Üniversitesi'nde çalışma grupları oluşturularak altyapı çalışmalarına başlanan 2 proje eğitim ve sağlığı kapsıyor. 2 projede de hedef önce İzmir, ardından Türkiye, daha sonra ise yurtdışındaki üniversite ve hastanelerle görüntülü bilgi alışverişini sağlamak.
SANAL üniversite projesiyle, yeni kurulan üniversitelere uzaktan eğitim verilmesi planlanıyor. Projeye göre; üniversitenin tüm fakültelerinden diğer üniversitelere görüntülü bilgi ulaştırılacak. EÜ, özellikle Doğu ve Güneydoğu'da öğretim elemanı açığı olan üniversitelere eğitim vermeyi amaçlıyor. Örneğin Van'daki 100. Yıl Üniversitesi'nde öğrenci, ya da öğretim üyesi bilgisayar ekranından bir tuşa basarak, EÜ'deki bir paneli ya da dersi izleyebilecek.
SIRADA YURTDIŞI VAR
BU projenin üçüncü aşamasında ise yurtdışı var. EÜ yurtdışındaki üniversitelerle anlaşma yapacak. Oradaki bir profesör İzmir'e gelmek yerine bilgisayar aracılığıyla canlı konferansı EÜ'de izlenecek. ABD'deki bir toplantı Ege Üniversitesi öğretim üyelerinin ve de öğrencilerinin ayağına getirilecek. Teknoloji sayesinde uzaklar yakın olacak, görüntülü bilgi aktarımı üniversiteler arasında da gerçekleşecek.
TELE Medicine projesinde ise EÜ Tıp Fakültesi'ndeki bilgi ve deneyimden ilk etapta İzmir'deki hastaneleri yararlandırmak. Gerekli bilgisayar altyapısı hazırlandığında örneğin Karşıyaka Devlet Hastanesi'ndeki bir hekim, bir hastası hakkında EÜ Tıp Fakültesi'nden konsültasyon isteyebilecek. Hekimler EÜ'de yapılan ameliyatları izleyebilecekler.
İKİprojeyi hayata geçirecek ekipte yer alan Tıp Fakültesi K.B.B. Kliniği Öğretim Üyesi, Odyovisüel Merkezi Müdürü Doç. Dr. Fazıl Apaydın, ‘‘İki çalışma grubu kuruluyor. Önce üniversitemiz içindeki ağı güçlendireceğiz sonra üç aşamalı projeye start vereceğiz. Bu bir yarış, teknoloji yarışı. 6 ay içinde somut sonuçlar almamız gerekiyor’’ dedi.
Özlem Değirmencioğlu, Tuğba Adıvar, Yasemin Özcan, Özlem Basma, Koray Kutlu, Aylin Bağçeci'den oluşan Koordinasyon Birimi, Genel Sekreter Cihangir Soygül, yardımcıları Birol Akşit ve Orhan Çetinalp, Beyhan Tuna (Halkla İlişkiler), Sinem Çınarlı (Dış İlişkiler) Ege Üniversitesi'nin master planını hazırlıyor.