Güncelleme Tarihi:
Gırgır Dergisi'nin meşhur çizgi kahramanı Zihni Sinir’in akıllara durgunluk veren icatları Arnavutköy'deki ’’Proce’’de üç boyutlu olarak gün ışığına çıkıyor.
Zihni Sinir'i Gırgır Dergisi'nden hatırlayabilirsiniz. Köşesinde sinir bozucu ama kızamayacağınız kadar sempatik objeler icat ederdi.
Hem pipet hem cam parçası ile içkinizi karıştırabileceğiniz saksofon pipet, elektrik kesilmelerinden etkilenmeyen mum söndürme makinası, peşinize düşen polislerden kendinizi kurtarmak için ters yürüyen takunya gibi...
Poğaca gibi sıcak ve taze
Çizgi ve tasarımlarında insanın eşya ile olan yaşadığı çelişkiyi gösteren çizer İrfan Sayar şimdi de çizgi kahramanı Zihni Sinir'in muzip tasarımlarını hayata geçiriyor.
Sayar sekiz yıl önce Arnavutköy'de mahalle arasında bir yerde küçük bir atölye kiraladı. Adını Proce koydu. İki yıl önce mizah dergilerinde çizmeyi bıraktıktan sonra da atölyeyi halka açtı. Kahramanı Zihni Sinir'e malettiği muzip, zeki, esprili tasarımlarını ‘‘sanat poğaçası’’ gibi taze, taze, sıcak, sıcak insanlara sunmaya başladı.
Etiketler bile konuşuyor
Oyun ile gerçekliğe tarafsız bakış Proce tasarım atölyesinin her yerine hakim. Eşyaların herbirinde bir Zihni Sinirlik var. Hatta etiketlerinde bile: ‘‘Biz kalemlikler örgütlendik fiyatlarımıza zam istiyoruz,’’ ‘‘Protest kalemlik: İster burnunu ister sivilceni yak!’’
Zihni'nin sinir proceleri 2 milyondan 90 milyona kadar değişen fiyatta satışa sunuluyor. Ürünlerde ahşap, polyester döküm, bakır teller, pil ve adaptörler kullanılıyor.
Sinemaya da el attı
Zihni Sinir bir süredir atölyenin dışına açılıp, sinema ve reklam dünyasına da el attı. Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği bir filmde özel efektlerde adı geçiyor. Erdoğan'ın filmdeki mucit tiplemesinde kullandığı bisikleti, özel gözlük ve radyoyu o tasarladı.
Şöhreti öyle büyüdü ki yaratıcısını bile unutturacak duruma geldi. Proce'ye telefon eden bazı hayranları İrfan Sayar'ı bir kenara itip ’’Zihni Sinir Bey'le görüşebilir miyim’’ diye soruyorlar. Sayar ‘‘Buyrun, ben çizeriyim’’ dediğinde ise ‘‘hayır ben kendileriyle görüşmek istiyorum’’ deyip telefonu yüzüne kapatabiliyorlar.
Zihni’yi Sinir yapan adam
İRFAN Sayar 1951 Manisa doğumlu. Güzel Sanatlar Akademisi Sahne ve Görüntü Sanatları Atölyesi'nden mezun. 1974'de Gırgır Dergisi'nde karikatür çizmeye başladı. Birkaç yıl ‘‘İrfan Sayar 22 Derece Fıttırık Gözlükleri Arkasından Dünyayı Nasıl Görüyor?’’ adlı köşede çizdi. 1977'de Zihni Sinir doğdu. Ve Sayar, Gırgır kuşağının en ünlü karikatüristlerinden biri oldu.
Proce’lerden bir demet
Çay poşeti sıkma makinesi
Çiviyi sol parmakla çakmamak için sol el pensesi Seri olarak üretilebilen Zihni Sinir tiplemesi Sigarayı bırakmak isteyenlere nikotin pompası Keller için özel taraklar Tek kaseden çorba içerken kişisel tabağınız olsun diye tasarlanmış kaşık makinesi Üzerinde ‘‘çünkü zaman da yaşlanır’’ yazan akrep ve yelkovanını her dakika kendinizin ayarlayacağı manuel alarmlı saat Şaşırtan radyolar, öfkelendiren telefonlar.
Burnu elbise fırçalı saat
Sanal üniversite açtı
ZİHNİ Sinir, internette bir site açtı: www.zihnisinir.com. Yeni icatların takip edilebileceği bu site aynı zamanda bir sanal üniversite. Fakülteleri bile var. Şu anda üniversiteye kayıtlar yapılıyor. Başvuranların sayısı 2 bini buldu. Öğrenciler ad ya da rumuzlarıyla kayıt yaptırıyorlar. Sanal fotoğraflarıyla kimlik ediniyorlar. Daha sonra Zihni Sinir'in sorularıyla eğitime başlıyorlar. Boş zamanlarında Sinir Bey'in telden arabasıyla sanal dünya turuna çıkıyorlar.