Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de internetten diploma devri başlıyor. Ders ve ödevlerini ekrandan yapacak olan öğrenci, sınava da internette girecek. Sanal üniversitedeki eğitim dili Türkçe olacak.
Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK), ‘‘sanal üniversite’’ dönemi başlatıyor. Hazırlanan taslağa göre, ‘‘İleri İletişim ve Bilgi Teknolojilerine Dayalı Uzaktan Yükseköğretim’’ sisteminde, yükseköğretim kurumlarında yürütülen programlarla ilgili dersler bu yöntemle verilebilecek. Bu dersler, internet ortamında hazırlanacak ve işlenecek. Dersi verecek üniversite ‘‘sunucu üniversite’’, dersi alacak üniversite de ‘‘istemci üniversite’’ olarak adlandırılacak.
Eğitim dili Türkçe
Eğitim dili Türkçe olacak. Ancak istemci veya sunucu üniversitenin kendi eğitim dilleri çerçevesinde ve karşılıklı anlaşmayla, eğitim dili yabancı dil de olabilecek. Öğrencilerin, derslere erişiminin izlenmesi ve değerlendirilmesi, sanal dersi yürüten öğretim üyesinin takdirine bırakılacak. Taslakla ilgili çalışmaların sonbahar aylarında tamamlanması ve yönetmeliğin yürürlüğe girmesi planlanıyor.
Sınavlar da internette
Sanal derslerle ilgili ödevler internet üzerinden verilecek ve yanıtları da elektronik posta veya etkileşimli (interaktif) bir yöntemle toplanacak. Sınavlar da internet aracılığıyla yapılabilecek. Sonuçlar, 2 hafta içinde internet üzerinden öğrenciye duyurulacak. Sınavların hangi yöntem kullanılarak yapılacağına ve ödevlerin ne şekilde verileceğine sanal dersi açan öğretim üyesi karar verecek.
Harç ücreti diğerleri gibi
Üniversitelerde internet üzerinden açılacak ön lisans, lisans ve yüksek lisans diploma programları için para talep edilecek. Bu miktar, üniversitelerdeki ikinci öğretimden yararlanan öğrencilerin ödeyeceği miktar kadar olacak. Üniversiteler arasındaki ders alışverişlerinde ise ücretler, YÖK tarafından her yıl belirlenecek, öğretim üyelerine telif hakkı ödenecek.