Her ölçekte işletme için öncelikli gündem dijital dönüşüm oldu. Tabi bu süreçte yazılım ihtiyacı da kritik önemde. KOBİ’lerin hızlı ve uygun maliyetli yazılım ihtiyacını gören yerli girişim Xpoda, ‘kodsuz yazılımla’ dijital dönüşümü hızlandırıyor. Kendi girişimini kurmak isteyen start-up’lar da fikirlerini hızla yazılıma çevirip piyasaya sunabiliyor.
#KOBİMetaverse, sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak oluşturulan yeni bir dünya yorumudur. Bu yeni dünya, bir ütopya gibi karşımızda dursa da giderek gerçeklik aleminin içinde yerini almaya başlamıştır. Metaverse, kullanıcıların fiziksel dünyadan ayrı olarak etkileşimde bulunduğu bir ortamdır.
#Konuk YazarInternetin ve sanal dünyanın temellerini ve işleyişini değiştirecek olan “metaverse"ün, teknoloji dünyasında gelmiş geçmiş en yıkıcı etkiye neden olacağı düşünülüyor. Bu kadar devrimsel ni-teliğine rağmen; içinde bulunduğumuz dönemde metaverse, çok fazla vaat içeren, kafa karışıklığına neden olan ve spekülasyon kaynağı haline gelen bir kavram haline de geldi. Pek çok sunumda, paylaşımda ya da manşetlerde herhangi bir artırılmış gerçeklik (AR) ya da sanal gerçek-lik (VR) deneyimi “metaverse” olarak lanse ediliyor ve örneklendiriliyor. Metaverse’ün popülar-itesinde ve gündemin hep üst sıralarında olmasında, bu süreçte “aman geç kalmayalım telaşının ve psikolojisinin” de büyük etkisi bulunuyor. Öte yandan, metaverse’ün Dünya’nın en büyük 5 teknoloji devinin (Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft) ilk kez aynı alanda rekabet edecek bir odak noktası olması; metaverse’e yönelik bundan böyle sürekli ilgi olacağının somut bir göstergesi.
#Ergi ŞenerPerakende sektörü son yıllarda her açıdan pek çok zorlukla mücadele etmek durumunda kaldı. COVID-19'un süregelen etkileri, iş gücü sıkıntısı, tedarik zinciri problemleri, tüketicilerin dijital deneyimlere yönelik artan beklentileri arasında; son dönemlerde bir de “metaverse”, sektör açısından adapte olunması gereken yepyeni bir konsept olarak öne çıkıyor.
#HürriyetGelişen teknoloji ile birlikte hayatımızda birçok şey değişmeye başladı. Son olarak devreye giren Metaverse evreniyle de sanal alemde arazi bile alınıp satılmaya başlandı. Sanal alemde geçirilen zamanın artması, birçok dev şirketin bu alana yatırım yapması farklı durumları da beraberinde getirdi. Uzmanlara göre yaşanan bu durum işkollarında değişimi de beraberinde getirecek, hatta yeni işkolları ortaya çıkacak.
#MetaverseTelefonun hayatımızın her evresinde bulunduğu bu günlerde, turizmin ve gastronominin bundan etkilenmemesi mümkün mü? Hele ki, bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde ilk işimiz internette popüler adresleri aramak olurken. Nereyi gezmeliyiz? Nerede yemek yemeliyiz? Sorularının cevaplarını arıyor, şehir trafiğine takılmadan gastronomi ve turizm rotalarını takip etmeye çalışıyoruz.
#BursaOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#PandemiKarantina döneminde, gezmeye düşkün gezginler ya da yeni yerler görmeye meraklı kişiler için, online turlar ve geziler oldukça revaçta oldu. Müzeler, doğal yaşam ya da modern şehirler gibi birbirinden ilginç yerleri, online keşfetmek fiziksel olarak bizzat görmek gibi olmasa da yine de ayrı bir keyif. Norveç Fiyortlarından Serengeti’ye kadar, muhteşem manzaraları evlerimize misafir ettiğimiz bu eğlenceli ve kafa dağıtan sanal turlara bir göz atalım.
#Sanal Turlarİçinde bulunduğumuz dönemde kimileri kapalı olsa da başkentte minik aile üyelerini de yanınıza alıp zevkle gezeceğiniz adresler var. Pandemi önlemleri çerçevesinde zaman zaman ziyaret saat ve günlerinde değişiklik yapıldığını unutmayın ve yola çıkmadan önce açık mı diye kontrol edin...
#Ankara MüzelerTeknoloji devlerinin Türkiye operasyonlarında önemli görevler üstlenen Dr. R. Erdem Erkul, Türkiye’ye "teknoloji ve inovasyon alanında katma değer kazandırmayı" amaçlayan ve "gençleri, teknoloji meraklılarını heyecanlandıracak" bir hazırlık içinde olduklarını açıkladı.
#Haberİlk ara tatillerini yapmaya hazırlanan öğrenciler için uzman isim Sibel İzgiman tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin bu süreyi fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmeye ayırması gerektiğini söyleyen İzgiman, “Akademik ilk çeyreği çoğunlukla uzaktan eğitimle geçirdik. Bu süre içerisinde ekran süresi biraz daha kısalabilir ve öğrenciler fiziksel etkinliklere yönelebilirler” dedi.
#ÖğrenciKoronavirüs sürecinde insanlar evden çıkma konusunda temkinli olunca firmalar ‘görüntülü konuşma’ dönemine geçti. Teknoloji şirketi 11Sight, 2019’un ilk 9 ayında 27 bin görüntülü konuşmaya aracılık ederken, 2020’nin aynı döneminde bu sayı pandeminin etkisiyle 114 bine çıktı. Otomobil ve konut satışları online’a taşınırken, sağlık, eğitim, bankacılık ve perakende de görüntülü konuşma talepleri arttı.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) ders, sınava hazırlık gibi içeriklere sahip EBA platformuna ‘Teneffüs Zamanı’ etkinliklerini ekledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Hepimizin teneffüslere, derin nefeslere ihtiyacı var. Tüm zamanların en etkili dersi hala teneffüstür. Sanal teneffüslerimiz de çok kıymetli" dedi.
#MebBu yazımda kargo firmaları sayesinde mahrum kalmadığımız yerel lezzetlerden bahsetmek istiyorum. Yazıda değineceğim üç lezzetin tamamını eskiden o şehirlere gittiğimde mutlaka dükkânlarına da uğrar ve alırdım. Şimdi iş biraz değişti ama yazıyı yazmadan önceki bir haftalık sürede hepsinden de sipariş verip, denedikten sonra bu yazıyı kaleme aldığım için lezzetlerin aynı olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim…
#Yöresel LezzetlerTüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm oldu. Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İge Pırnar, sektördeki gelişmeleri değerlendirerek, sanal etkinlik platformların çatısı altında sunulacak; sanal fuarlar, sanal müzeler ve sanal kongreler türü dijital uygulamaların turizm sektörünün kurtarıcıları olabileceğini söyledi.
#SeyahatMEB tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle 2019'un 'Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı' ilan edilmesinin ardından, Sezgin'in okullarda anılması için düzenlenecek etkinlikler planlandı. Etkinliklerin öğrenci, öğretmen ve velilerce takip edilebilmesi için internet sayfası hazırlanarak kullanıma açıldı.
#Prof. Dr. Fuat SezginGoogle Earth bugüne kadar sanal bir dünya üzerinde uydu destekli görüntüler eşliğinde harita ve coğrafi bilgiler sunan bir yazılımdı. Zaman içinde kendisini geliştirerek önce çok daha detaylı haritalara, sonra üçüncü boyuta, en sonunda da Google Street View özelliğine kavuşan yapım şimdi bir adım daha atıyor.
#Google