Meskûn mahalde operasyon, keskin nişancı eğitimi, refleksleri geliştiren ‘kas hafızası’ çalışması, özel cihazlar ve sanal gözlüklerle çatışma simülasyonu... Teröristlerin korkulu rüyası olan ‘Bordo Bereliler’in Gölbaşı yerleşkesindeyiz.
#Bordo BerelilerTürk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalKendini dinlettiren, farklı açılardan baktıran, bilimin temellerinden beslenen, güven verici, ilerikçi, ilk tanıdığım günden beri hiçbir cümlesini, kitabını kaçırmadığım Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile yoğun temposunun arasında en nihayet buluşabildik. Ben sordum, hocam anlattı. ‘Aşk’ a olan inancım sayesinde bilimin sert duvarına çarptı. O çok inandığımız yeni yüzyılın şişirdiği uzun ve mutlu yaşama kavramlarının nasıl da sektöre hizmet ettiğinden bahsetti.
#Gözde Yener BirmanKendini dinlettiren, farklı açılardan baktıran, bilimin temellerinden beslenen, güven verici, ilerikçi, ilk tanıdığım günden beri hiçbir cümlesini, kitabını kaçırmadığım Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile yoğun temposunun arasında en nihayet buluşabildik. Ben sordum, hocam anlattı. ‘Aşk’ a olan inancım sayesinde bilimin sert duvarına çarptı. O çok inandığımız yeni yüzyılın şişirdiği uzun ve mutlu yaşama kavramlarının nasıl da sektöre hizmet ettiğinden bahsetti.
#1Tüketici elektroniği şirketleri 2023’te küresel enflasyon ve tedarik krizinin gölgesinde geleceğe dair hazırlıklarının ön gösterimini yaptı. Senenin yıldızı donanımlar değil yazılımlar olurken yapay zekâ artık tüketicilere doğrudan hizmet eder hale geldi. 2024 ise teknoloji devriminin adımlarına hazır. Firmaların yapay zekâyı ürünlerine daha çok entegre edeceği 2024’te; güneş gözlüğü gibi kullanabileceğimiz karma gerçeklik gözlükleri, telefonu tahtından etmeye hazırlanan yaka bilgisayarları, fiyatı ucuzlayan katlanabilir telefonlar, akıllı yüzükler ve 10 dakika şarjla 400 km yapan elektrikli otomobil batarya teknolojileri geliyor.
#TüketiciSunucu Çağla Şıkel ve oyuncu Enis Arıkan her yıl heyecanla beklenen MediaMarkt’ın ‘Şahane Cuma’ fırsatlarını kaçırmadı. ‘Şahane Cuma’ fırsatlarından yararlanmak için MediaMarkt mağazasına gelen Çağla Şıkel kurutma makinesi, Enis Arıkan ise sanal gerçeklik gözlüğü satın aldı.
#Sponsorlu İçerikEğitimde teknoloji kullanımının öğrenciler için dersleri çok daha çekici hale getirdiğini söyleyen Indiana Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Charles Reigeluth, “Öğretmenler yapay zekâdan korkmasın ve bu konuda kendilerini geliştirsinler” dedi.
#Charles ReigeluthAtalarımız "Kötü komşu insanı hacet sahibi eder" demiş ama günümüzde özellikle büyük şehirlerde bu söz "dert sahibi eder" şeklini almaya başladı. Sanki müstakil evde yaşarcasına kimseyi düşünmeden hareket eden pek çok insan var. Öyle bir noktadayız ki komşu gürültüsü sinirlerimizi bozmakla kalmıyor, sağlığımızı da tehdit ediyor. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez hem sabrı komşularıyla sınanlarla hem de uzmanlarla konuştuk.
#KomşuDünyanın önde gelen teknoloji üretim şirketi Vodafone, son teknolojiyi yakından takip etmeyi sürdürüyor. Metaverse dünyasına da adım atan ve Türkiye'de Metaverse mağazası açan ilk telekom markası olma özelliğini elinde bulunduran Vodafone Türkiye'nin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu, bu yeni dünyanın avantajlarını anlattı.
#Sponsorlu İçerikGün geçmiyor ki “metaverse”e yönelik yeni bir haber ya da gelişme ile karşılaşmayalım… Forbes’da yer alan bir makale “metaverse ile ilgili Twitter paylaşımlarının geçen yıl %19,425 artış gösterdiğini” belirtti. 2021’in son günlerinde, metaverse özelinde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, “Z kuşağı metaverse’deki sanal mağazalarda alışveriş yapma konusunda oldukça pozitif düşünüyor”.
#HürriyetHep birlikte internetin dijital evrimine şahit olduğumuz şu günlerde nedir bu metaverse sorusunu yerinde deneyimledik. VR gözlükleri takıp ulaştığımız evrenin ötesinde tabloların içinde dolaşmakla kalmayıp karşılaştığımız avatarlarla Tokyo’da bir otelin terasındaki partiye katıldık.
#MetaverseMetaverse denen dijital alemde, köprüler de kuleler de parsellere bölünüp gerçekten alınıyor ve satılıyor artık. Kafanızın allak bullak olduğunun farkındayız. O nedenle uzmanlarımızın da desteğiyle akıllardaki soru işaretlerinin yanıtlarını bulmaya çalıştık.
#Metaverse2020 ve 2021 yılı salgın, küresel ısınma, enerji krizi, kripto para piyasaları ve uzay araştırmaları gibi mevcut teknolojilerle idare edilemeyecek gelişmeleri beraberinde getirdi. Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin yeni yıla da damga vuracağı aşikâr. İşte yeni yılda öne çıkan altı başlık.
#Yeni Yıl