Toplumsal gerçekçiliğin usta kalemi Samim Kocagöz, Anadolu'ya “Samim Kocagöz: Mecburi İstikamet” belgeseliyle geri dönüyor. 10 Mart'ta Aydın'da başlayan ve 11 Mart'ta İzmir'de devam eden Anadolu gösterimleri, edebiyatseverler, sanatçılar ve Kocagöz'ün sevenleri tarafından büyük ilgi gördü. Usta yazarın anılarını ve eserlerini anlatan belgesel önümüzdeki günlerde Anadolu buluşmalarına farklı şehirlerde devam edecek.
#Samim KocagözSanat üretimine edebiyatla başlamıştı Ara Güler. Yıllar içinde ‘foto muhabirliği’ ağır bassa, dünyaca tanınmış bir fotoğrafçı olsa da bir yanıyla hep edebiyatın, sanatın içinde kaldı. Yıllar sonra öykülerini ‘Babil’den Sonra Yaşayacağız’ adını verdiği bir kitapta topladı. Ama kalemden çok fotoğraf makinesi oldu elinde hep. Onun kendini ifade biçimi fotoğraftı.
#Ara GülerEdebiyatımızda yer alan önemli eserlerden birisi de Sam Amca olarak ifade edilebilir. Sam Amca eserini ilk defa duyduysanız eğer eser hakkında ve yazarı hakkında daha detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Sam Amca kimin eseri ve kim tarafından yazılmıştır? Özeti, türü, konusu ve özellikleri nelerdir? Sam Amca eseri hakkında tüm detayları derledik.
Serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan olay yazılarına hikaye denir. Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde hem hikaye hem de roman alanında birçok yenilik yaşanmış, eserlerin hem niteliği hem de sayısı artmıştır. 1940 ve 1960 arası hikaye özellikleri ve konuları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimAydınlık gerçekçilik türünün usta yazarı Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün kitabı ‘Orhan Kemal - Eşe Dosta Selam’daki mektuplar Kemal’in iletişimde olduğu isimleri gözler önüne seriyor. Öğütçü, bu kitabın gelecekte Orhan Kemal hakkında yapılacak araştırmalara kaynak olacağını söylüyor.
#YazarReşat Nuri Güntekin’in Tekirdağ’da ‘Çalıkuşu’ romanını kaleme aldığı evi yandığı günden beri, edebiyatımıza yön veren diğer yazarlarımızın yaşadıkları evleri konuşuyoruz. Soru şu: Onları yeterince koruyor muyuz? Hürriyet olarak buradan yerel yönetimlere çağrımızdır: Gelin bu evleri birlikte koruyalım.
#Reşat Nuri GüntekinOkul dergiciliği fikrine yeni bir bakış açısı kazandırmak için, Eskişehir Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından büyük özenle hazırlanan bir dergi Çınaraltı… Edebiyat ve sanatla ilgilenen lise öğrencilerinin kurduğu bir ekiple büyük emek vererek ve dört elle sarılarak hazırladıkları Çınaraltı dergisi, beşinci sayısıyla sadece kendi okulları içinde yayınlanmış bir dergi olarak kalmaktan ziyade okul dışında da geniş kitlelere ulaşarak ses getiren bir dergi olmayı amaçlıyor.
#KitapsanatSANATÇI dostlukları kalıcı mıdır? başlıklı, sanatçılar arasındaki dostlukla ilgili yazım için edebiyatçı Nedret Gürcan bir mektup gönderdi. E-posta değil, bir mektuptu bu. Edebiyat tarihi için önemli bilgileri içeren mektubu önce okuyun, onun hakkındaki notları sonra yazacağım: