Güncelleme Tarihi:
Bazı dergiler vardır yaşadığı şehre, mekâna döneme ruh ve canlılık katar. Eskişehir’de bir lisedeki edebiyat sevdalılarının çıkardığı ‘Çınaraltı’ dergisi de daha şimdiden hayat bulduğu şehrin ve okulun yakın bir gelecekte önemli bir değeri olacağını ortaya koyuyor.
Dergiye ilk baktığımda isimden dolayı hemen aklıma Orhan Seyfi Orhon ve Yusuf Ziya Ortaç‘ın birlikte çıkardıkları ‘Çınaraltı’ dergisi geldi. 1941-1948 tarihleri arasında, zaman zaman da kesintiye uğrayarak 167 sayı çıkarılmıştı. Daha çok Varlık Dergisi benim için önemli olsa da bu özel derginin birkaç sayısını sahaftan edindiğimde yaşadığım mutluluğu hâlâ unutamıyorum. Dergi, II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye’nin Almanya ile ittifak kurmasından yana siyasal bir tutum izlemişti. Türk Edebiyatının en önemli isimleri buradaydı… Mehmed Emin Yurdakul, Nihal Atsız, Hüseyin Namık Orkun, Peyami Safa, Behçet Kemal Çağlar, Samim Kocagöz ve Necdet Sançar gibi…
Â
EskiÅŸehir Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından çıkarılan Çınaraltı dergisi de en az bu ustaların yer aldığı dergi kadar muazzam bir edebiyat dilene hakim… Genç ve dinamik kadrosuyla yerelden ulusala, taÅŸradan seslenen bir dergi… Derginin adının Çınaraltı olmasındaki en büyük etken EskiÅŸehir Anadolu Lisesinin bahçesindeki okulla özdeÅŸleÅŸmiÅŸ, okul öğrencilerinin ve öğretmenlerinin gölgelenip soluklandığı çınar aÄŸacı…Â
Böyle bir derginin oluşmasında en büyük yazar Ali Lidar’a ait… Yazarın girişimleriyle tanınmış yazar ve şairleri sayfalarına konuk eden Çınaraltı genç yazar adaylarını ünlü şair ve yazarlarla aynı sayfada buluşturarak onlara eşsiz bir deneyim yaşatıyor.
Â
Edebiyatla yaşayan gençler
Bilindik okul dergilerinin aksine sanat perspektifinden hareketle edebiyatı merkezlerine alan gençler bugüne kadar toplamda 5 sayı çıkardılar. Her sayıda bir dosya konusuyla okurlarına sesleniyorlar. Şimdiye kadar Oğuz Atay, İhsan Oktay Anar, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Cahit Zarifoğlu’nu sayfalarına taşıdılar. Derginin yaptığı en güzel olay ise Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki okurlarından gelen yazıları da sayfalarında mümkün olduğunca yer vermeye çalışmaları…
 Şu dönemde edebiyat dergisi çıkarmak oldukça zor ve meşakkatli… Eskişehir Anadolu Lisesi idaresinin Çınaraltı’na olan maddi ve manevi desteğiyle bugünlere ulaşan dergi önümüzdeki aylarda ekonomik destek bulabilirse iki ayda bir okurlarıyla buluşmayı hedefliyor. Çınaraltı derginin dördüncü sayısı aşağıdaki linkten pdf olarak indirilip okunabilirsiniz.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=674053229448943&substory_index=0&id=520292854824982
Â
Â
Â