salmonella nedir haberleri sayfasında salmonella nedir hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 34 salmonella nedir haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Salmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Salmonella, gıda zehirlenmesine yol açabilen bir bakteri türüdür. Bu bakteri, çiğ veya yeterince pişirilmemiş et, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, meyve ve sebzeler dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda bulunabilir. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella öldürür mü? İşte, salmonella belirtileri ve tedavisi
#Salmonella NedirSıcak havalarla birlikte pek çoğumuzun beslenme alışkanlıkları da değişti. Ancak bu durum salmonella hastalığı riskini beraberinde getirebilir. Bağırsak sistemini etkileyen yaygın bakteriyel bir hastalık olan salmonella özellikle tavuk ürünlerinde karşımıza çıkıyor. Salmonella bazı durumlarda, ishal şiddetli dehidrasyona neden olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Enfeksiyon bağırsakların ötesine yayılırsa hayatı tehdit eden komplikasyonlar da gelişebilir. Yurt dışı seyahatlerde salmonella enfeksiyonu kapma riski daha yüksektir. Peki, salmonella nedir, nereden bulaşır ve hangi gıdalarda bulunur? İşte salmonella hastalığı hakkında bilgiler...
#SalmonellaSalmonella virüsüy ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Farklı şekillerde yayılabilen bu virüs, İshal, ateş, bulantı, kusma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra başlayan hastalığın belirtilerinin fark edilmesi durumunda tedavisine geciktirilmeden başlanması oldukça önemli. Aksi takdirdde ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır, yayılır? Salmonella belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte detaylar...
#Salmonella NedirSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella hangi gıdalarda bulunur? İşte konu hakkında detaylar...
#SalmonellaSalmonella virüsü nedir, sorusu Kinder’in çikolatalarında çıkan bakterilerle dünyanın gündemine geldi. İngiltere’de nisan ayı başında yaklaşık 60'ta görülen mide bulantısı, ishal gibi şikâyetler ile salmonella bakterisinin görülmesi Türkiye'deki anne babaları da endişelendirdi. Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra başlayan hastalık belirtilerinin görülmesi durumunda tedavisi geciktirildiği takdirde ciddi sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Peki, Salmonella virüsü nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? İşte, Salmonella ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Salmonella VirüsüSalmonella Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon'a atfen adlandırılmıştır, ancak aslında bakteriyi 1885'te domuzlarda ilk keşfeden onun ortağı Theobald Smith'tir (Smith anafilaksi üzerine çalışmalarıyla daha iyi bilinir). Gıda kaynaklı bir hastalık olarak Salmonella 'nın önlenmesi için gıdalara temas eden yüzeylerin etkin bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Peki, salmonella nedir, belirtileri neler? İşte salmonella’nın bulaşma yolları
#SalmonellaGıda zehirlenmelerine yol açabilen Salmonella bakterisi, çeşitli yollarla bulaşabiliyor. Dikkat edilmemesi durumunda da ciddi sonuçlara yola açabiliyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella belirtileri ve tedavisi...
#Salmonella BelirtileriSalmonella bakterisi, son dönemlerde sıkça yaşanan acil vakalarının ardından merak edilmeye başlandı. Vücut direncini düşüren ishal, ateş ve kusma gibi semptomları görülen Salmonella bakterisi, birçok şekilde insan vücuduna geçiş yapabiliyor. Peki, Salmonella bakterisi nedir? İşte, konuyla ilgili merak edilen detaylar
#SalmonellaSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Salmonella, gıda zehirlenmesine yol açabilen bir bakteri türüdür. Bu bakteri, çiğ veya yeterince pişirilmemiş et, kümes hayvanları, yumurta, süt ürünleri, meyve ve sebzeler dahil olmak üzere çeşitli gıdalarda bulunabilir. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella öldürür mü? İşte, salmonella belirtileri ve tedavisi
#Salmonella NedirSıcak havalarla birlikte pek çoğumuzun beslenme alışkanlıkları da değişti. Ancak bu durum salmonella hastalığı riskini beraberinde getirebilir. Bağırsak sistemini etkileyen yaygın bakteriyel bir hastalık olan salmonella özellikle tavuk ürünlerinde karşımıza çıkıyor. Salmonella bazı durumlarda, ishal şiddetli dehidrasyona neden olabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Enfeksiyon bağırsakların ötesine yayılırsa hayatı tehdit eden komplikasyonlar da gelişebilir. Yurt dışı seyahatlerde salmonella enfeksiyonu kapma riski daha yüksektir. Peki, salmonella nedir, nereden bulaşır ve hangi gıdalarda bulunur? İşte salmonella hastalığı hakkında bilgiler...
#SalmonellaSalmonella virüsüy ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Farklı şekillerde yayılabilen bu virüs, İshal, ateş, bulantı, kusma gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra başlayan hastalığın belirtilerinin fark edilmesi durumunda tedavisine geciktirilmeden başlanması oldukça önemli. Aksi takdirdde ciddi sonuçlara neden olabiliyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır, yayılır? Salmonella belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte detaylar...
#Salmonella NedirSalmonella virüsü, son günlerde meydana gelen vakalardan dolayı merak konusu. İshal, ateş, bulantı, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren Salmonella bakterisi, çeşitli şekillerde insana da bulaşıyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella hangi gıdalarda bulunur? İşte konu hakkında detaylar...
#SalmonellaSalmonella virüsü nedir, sorusu Kinder’in çikolatalarında çıkan bakterilerle dünyanın gündemine geldi. İngiltere’de nisan ayı başında yaklaşık 60'ta görülen mide bulantısı, ishal gibi şikâyetler ile salmonella bakterisinin görülmesi Türkiye'deki anne babaları da endişelendirdi. Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra başlayan hastalık belirtilerinin görülmesi durumunda tedavisi geciktirildiği takdirde ciddi sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Peki, Salmonella virüsü nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? İşte, Salmonella ile ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Salmonella Virüsüİngiltere’de 60’tan fazla çocukta salmonella virüsü tespit edildi. Salgının nedeni çikolata! Ülkemizde daha çok pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynirle bulaşan bir hastalık olarak tanınsa da çikolatadan kaynaklanması ve çocuklarda yayılması kafaları karıştırdı. Biz de enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Gülgün Dilek Arman’a hastalığın belirtilerini ve nasıl korunabileceğimizi sorduk.
#SalmonellaÇeşitli yollarla bulaşabilen Salmonella bakterisi, gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Gıda kaynaklı olan bu bakterinin önlenmesi için çok dikkatli olmak gerekiyor. Aksi takdirde ciddi sonuçları beraberinde getiriyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri...
#SalmonellaSalmonella Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon'a atfen adlandırılmıştır, ancak aslında bakteriyi 1885'te domuzlarda ilk keşfeden onun ortağı Theobald Smith'tir (Smith anafilaksi üzerine çalışmalarıyla daha iyi bilinir). Gıda kaynaklı bir hastalık olarak Salmonella 'nın önlenmesi için gıdalara temas eden yüzeylerin etkin bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Peki, salmonella nedir, belirtileri neler? İşte salmonella’nın bulaşma yolları
#SalmonellaABD'de 37 eyalette yüzlerce kişiyi hasta eden 'salmonella' salgınının arkasında Meksika'dan ithal edilen soğanlar çıktı. Yetkililer "Aldığınız soğanların nereden geldiklerini bilmiyorsanız hemen çöpe atın. Bu soğanlarla temas etmiş olabilecek tüm yüzeyleri yıkayın ve sterilize edin" uyarısında bulundu.
#SalmonellaGıda zehirlenmelerine yol açabilen Salmonella bakterisi, çeşitli yollarla bulaşabiliyor. Dikkat edilmemesi durumunda da ciddi sonuçlara yola açabiliyor. Peki Salmonella nedir, nasıl bulaşır? Salmonella belirtileri ve tedavisi...
#Salmonella BelirtileriSalmonella bakterisi, son dönemlerde sıkça yaşanan acil vakalarının ardından merak edilmeye başlandı. Vücut direncini düşüren ishal, ateş ve kusma gibi semptomları görülen Salmonella bakterisi, birçok şekilde insan vücuduna geçiş yapabiliyor. Peki, Salmonella bakterisi nedir? İşte, konuyla ilgili merak edilen detaylar
#SalmonellaABD’nin önde gelen gıda firmalarından ConAgra’nın, masal kahramanı Peter Pan markasıyla ürettiği ve Türkiye’ye de ihraç ettiği fıstık ezmelerinde, bulaşıcı ve ateşli hastalığa yol açan Salmonella virüsü saptandı. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), skandalı resmi internet sitesinde tüm dünyaya duyurararak, ConAgra’nın, 2111 koduyla ürettiği fıstık ezmelerini geri çağırdığını bildirdi.
Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütKapağını açtığınızda yeşil bir tabakayla karşılaştığınız salçanızı, turşunuzu, reçelinizi ya da buzdolabının arka taraflarında unuttuğunuz küflü sebze ve meyvelerinizi atıyor musunuz yoksa küflü kısmını temizleyip geri kalanını tüketiyor musunuz? Çoğumuz bu ikilemde kalıyor ve ikinciyi seçiyoruz ama uzmanlar küflü yiyeceklerin tüketimi konusunda uyarıyor. Zira bazı gıdalardaki küfler karaciğer kanserini bile tetikleyebiliyor. İşte 10 soruda küf rehberi...
#SağlıkBağırsak enfeksiyonu öncelikle çocuklarda görülmekle birlikte tüm yaş gruplarında görülen tehlikeli bir hastalıktır. İshal ve kusma gibi yaşamsal faaliyetleri etkileyen belirtiler gösterir. Bağırsak enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir? Bağırsak enfeksiyonu bulaşıcı mı? Nasıl bulaşır? Tedavisi nedir merak edilen tüm detayları derledik.
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, gübre bulaşmış ya da kirlenmiş yumurtalardan uzak durulmasını gerektiğini belirterek, "Bunların doğallıkla, organiklikle bir ilişkisi söz konusu değildir. Sadece tüketiciyi kandırmaya yönelik bir durumdur. Özellikle 'salmonella' dediğimiz bakteri, kabukta sıkça bulunan bir bakteridir. Yumurta bu şekilde veya tam pişirilmeden tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine de yol açabilmektedir" dedi.
#Salmonella BakterisiDicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, gübre bulaşmış ya da kirlenmiş yumurtalardan uzak durulmasını gerektiğini belirterek, "Bunların doğallıkla, organiklikle bir ilişkisi söz konusu değildir. Sadece tüketiciyi kandırmaya yönelik bir durumdur. Özellikle 'salmonella' dediğimiz bakteri, kabukta sıkça bulunan bir bakteridir. Yumurta bu şekilde veya tam pişirilmeden tüketildiğinde gıda zehirlenmelerine de yol açabilmektedir" dedi.
#YumurtaBulaşıcı hastalıkların birçoğunun bildirimi zorunlu olmaktadır. Özellikle günümüzde tüm dünyayı saran COVID-19 salgını dünya üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Bunun yanında dünyada AIDS, Akut Kanlı İshal gibi pek çok bildirimi zorunlu hastalık bulunmaktadır. Bu bakımdan bildirimi zorunlu olan hastalıkların neler olduğunu ve bu hastalıklar ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bildirimi zorunlu hastalıklar nelerdir ve nereye bildirilir? Bildirimi zorunlu hastalıkların grupları ve listesi (B, C ve D Grubu) nedir detayları ile derledik.
#SağlıkAlkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, etkili el yıkama tekniğini anlattı.
#El YıkamaTezgâhları ve sürekli dokunulan yüzeyleri temizlemek güzel bir alışkanlık ancak bakteriler aklınıza gelmeyen yerlerde yaşıyor olabilir. En çok da mutfak ve banyo havlularında. Yüzünüzü, ellerinizi ve vücudunuzu kirli bir havluyla kurularken tekrar düşünün.
#YazarTifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır. Peki Tifo hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#TifoÜlseratif kolit nedir ve bu hastalıktaki belirtiler nelerdir sorusu vatandaşlar tarafından merak ediliyor.Kolit kalın bağırsak olarak bilinen kolonu etkileyen bir hastalıktır. İltihaplanma olarak adlandırılan kolit, kalın bağırsakta tahriş ve şişmeye neden olarak buradaki iç astarda ülser denen yaralara yol açar. Peki Ülseratif kolit belirtileri nelerdir? İşte konu hakkında detaylar
#Ülseratif KolitBulaşıcı bir hastalık olan tifo, insanlara su ve yiyecek yoluyla geçiyor. Tifo, özellikle temiz su sıkıntısının yaşandığı Güney Asya ve Afrika'da oldukça yaygın şekilde görülüyor. 'Salmonella Typhi' adındaki bir bakterinin yol açtığı tifo hastalığı, halk arasında 'kara humma' olarak da biliniyor. Peki, tifo nedir? Tifo hastalığının belirtileri neler?
#Tifo Nedir?Gebelik döneminde ishal, günde üç veya daha fazla sayıda yumuşak, sulu dışkılama olarak tanımlanabilir. Dışkıda koku, renk ve kıvam değişiklikleri görülebilir, ishalle birlikte karın ağrısı, mide bulantısı, kusma olabilir. Gebelik dönemindeki ishallerin çoğunlukla sebebi besin zehirlenmeleridir. Özellikle yaz aylarında besin zehirlenmesine bağlı ishal sık görülür.
#İshal TedavisiABD'li çikolata üreticisi Mars, İngiltere ve İrlanda'da Galaxy'nin Teaser bar, Counters ve Minstrels ürünlerini geri çağırınca ortalık karıştı. Kararın gerekçesi olarak Mars Galaxy'nin Teaser bars, Counters ve Minstrels ürünlerinde ölümcül salmonella bakterisi riski bulunması gösterildi
#Çikolata