Güncelleme Tarihi:
İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, karavanada çıkan yemeklerden ve zehirlenen askerlerden alınan kültür örneklerinin incelendiğini, patates püresine katılan yumurtanın Salmonella bakterisi üreterek zehirlenmeye neden olduğunu açıkladı.
Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkez Komutanlığı'na bağlı 40'ıncı Piyade Er Eğitim Alay Komutanlığı'nda 12 Ocak akşamı çıkan mercimek çorbası, püreli dalyan köfte ve pırasadan oluşan karavanayı yiyen erlerden 500'ünde zehirlenme belirtileri görüldü. Alaydaki askeri hastane, Isparta ve Eğirdir'deki devlet ve özel hastaneler ile Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne götürülen erler, 2 gün süreyle yatarak tedavi edildi. Karavanadaki yiyecekler ile askerlerden alınan kan ve dışkı örneklerine de kültür incelemesi yapıldı. Isparta İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, kültür örnekleri sonucunda patates püresine katılan yumurtanın Salmonella bakterisi ürettiğinin belirlendiğini söyledi. Önal, “Pürenin içerisine katılan yumurta zannedersem oradaki aşçı tarafından daha önce kırılıp bekletilmiş ve bu beklemeden sonra pürenin içerisine katılmış. Yumurta, Salmonella bakterisini en hızlı üreten besinlerden biridir. 3-5 saat içinde dahi bu bakteri hızla ürer” dedi.
SALMONELLA NEDİR?
Bir tür gıda zehirlenmesi olan Salmonella'ya bakteriler yol açar. Bir tür bağırsak enfeksiyonudur. Kirli yiyecek veya su yolu ile bulaşır. Enfeksiyon, bağırsaklarında Salmonella bakterileri bulunan hayvanlardan ve bakteri üreyebilen et ve et ürünleri, çiğ yumurta ve pastörize edilmemiş süt gibi ürünlerle vücuda girer. 8 ila 48 saat arasında değişen bir kuluçka süresine sahiptir. Salmonella'dan dolayı gıda zehirlenmesine uğrayan insanlarda karın ağrısı, kramplar, ishal, mide bulantısı, kusma ve yüksek ateş görülür. Hastalık genelde 2-5 gün, ender durumlarda birkaç hafta sürer.