Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası "yeni normal" olarak tanımlanan düzende Türkiye'nin, alternatif küresel üretim gücü olacağını belirtti.
#Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OktayABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil VirüsüDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M ÇiçeğiDSÖ’nün maymun çiçeğiyle ilgili küresel acil durum ilan etmesi ve dün İsveç’in ilk vakayı gördüğünü açıklaması, ‘COVID’den sonra yine mi salgın’ endişesi yarattı. Kolay bulaşması, vücutta çıkardığı korkunç yaralar, yaşattığı acılar ve ölüm oranıyla korku salan maymun çiçeğini uzmanlara sorduk...
#DSÖDünya ekonomileri 2023 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakmaya hazırlanıyor. 2023 yılını uğurlamaya 10 gün kala 2024 yılında piyasaya ilişkin beklentiler de merak edilmeye başlandı. Borsadan dövize, altından kripto paraya kadar birçok alanda uzman isimler 2024 yılının öngörülebilen perspektifini çizdiler. Uzmanlar Türk Lirası’nın 2024’te güçlü olacağını, Borsa İstanbul yatırımcılarının sağlam hisselere yönelmesi gerektiğini belirtirken kripto varlığı olanlar için de tavsiyeler geldi. İşte 2024 yılında piyasalarda oluşması beklenen hava…
#BorsaDünyayı değiştiren Covid-19 virüsünün çeşitli varyantları hâlâ aramızda dolaşırken bilim insanları da gelecekteki pandemilere hazırlık yapıyor. Uzmanlar, 'İspanyol gribi' olarak da bilinen 1918 gribinde hayatını kaybedenlerin kemiklerinin önümüzdeki yıllarda yaşanacak salgınlarda kimlerin en ağır etkileneceğine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor. İşte gelecekteki pandemide kimlerin hedef grubunda olduğunu araştıran bilim insanlarının ilginç çalışması...
#PandemiHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Eris’ varyantı ile birlikte son bir buçuk aydır vaka sayılarında bir artış gözlemlediklerini söyledi. Ceyhan, “Eris varyantının yeni bir pandemi oluşturacağını düşünmüyorum. Şu anda benim önerim, bağışıklığı düşük, kronik rahatsızlıkları olan, kanser hastalarının iyi korunması ve dikkat etmesi” dedi.
#Eris VaryantıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Eris varyantına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Prof. Ceyhan, varyantın ağır hastalık yapma özelliği olmadığını, hastalığı önlemenin yolunun aşı ve hastaları izole etmek olduğunu söyledi. Ceyhan, "Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir" dedi.
#Eris VaryantıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Eris varyantına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Prof. Ceyhan, varyantın ağır hastalık yapma özelliği olmadığını, hastalığı önlemenin yolunun aşı ve hastaları izole etmek olduğunu söyledi. Ceyhan, "Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir" dedi.
#Eris VaryantıHükümetin ülkenin karşılaşabileceği 'en kötü durum senaryolarına' karşı hazırladığı ulusal risk kaydı bugün İngiltere'nin en çok konuşulan konusu oldu. Rapora göre ülkede milyonlarca kişinin hastanelik olmasına neden olacak yeni bir pandemi olasılığının yüzde 5 ila 25 arasında olduğunu tahmin ediliyor. Uzmanlar olası salgının da tıpkı koronavirüs gibi solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanabileceğini ve 840 bin insanın ölümü ile sonuçlanabileceğini belirtiyor.
#İngiltereCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Orta Vadeli Program Çerçevesinde Türkiye ve İstanbul Ekonomi Gündemi" başlıklı toplantıda iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldi. Yılmaz "Türkiye'de yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde doğru tanımlanmış ve sonuç odaklı reform adımlarına devam edeceğiz" dedi.
#Cevdet YılmazDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), COVID-19 için ‘küresel acil durum’ uyarısını 5 Mayıs Cuma günü sona erdirdi. Açıklama uluslararası basında hafta boyunca tartışıldı ve “Bu açıklama pandemi bitti anlamına geliyor” diyenler de oldu, “Hayır bitmedi, ülkelerin üzerinden sorumluluklar kalkıyor” diyenler de. Pandemi sırasında sık sık görüşlerine başvurduğumuz uzmanları aradık ve DSÖ’nün açıklamasını sorduk: “Açıklamanın salgının bitmesiyle alakası yok. İnsanları üzen konular gündemden çabuk çıkıyor ama bunlar hayatın gerçeği. En geç 5-10 yıl içinde yeni bir pandemi bekleniyor.”
#Dünya Sağlık ÖrgütüÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal D'de Hakan Ural ve Nur Tuğba Namlı'nın Neler Oluyor Hayatta programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fahiş kira zamları hakkında konuşan Kurum, kiracılara çağrıda bulundu. Kurum, "Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin." dedi.
#Murat KurumCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskenderun'da Deprem Konutları ve Yeni Devlet Hastaneleri Temel Atma Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Kentsel dönüşüm, 14 Mayıs seçimlerinde ülkeyi yeniden yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde hükümet programının ilk maddesini oluşturacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bugün 400 yataklı Antakya, 600 İskenderun, 200 yataklı acil durum ve 300 yataklı Defne Devlet Hastanesi'nin temellerini atıyoruz. Antakya hastanesini 10 Mayıs'ta hizmete açıyoruz" açıklamasını yaptı. Erdoğan "309 bin aileye 10 bin liralık ödemeler yapılmış 101 bin aileye 15 bin lira taşınma parası ödenmesine başlanmıştır" ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an bölgede bir salgın hastalığın söz konusu olmadığını ancak, Suriye'deki kolera salgını ve sınır bölgesinden bildirilen vakaların endişe verici olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yavuz, "İçme suyu sıkıntısı giderilmiş durumda ama, temizlik ve benzerleri için kullanım suyu sıkıntısı var. Tuvalet altyapısı yetersiz. Bölgeye acilen kullanım suyu teminiyle bulaşıcı hastalıkların hızlı tespitine yönelik hızlı tanı, kit, teçhizat alt yapısı kurulmalı" dedi.
#DepremSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluDijital dönüşümün hayatımıza girmesi ve her geçen gün etkisini arttırması ile siber riskler de günlük hayatımızda büyük bir yer kaplamaya başladı. Verilerin dijital ortamda saklanma alışkanlığının artması, salgın ile dijitalleşme ve uzaktan çalışma gibi kavramların daha yoğun bir şekilde hayatımızda yer alması gibi pek çok etken dijital güvenliğin önemini daha çok gözler önüne serdi.
#Sponsorlu İçerik