Antalya'nın kuşları, yaşadıkları tehditler ve önemli kuş alanları, uzman veteriner hekim Gökçe Coşkun ve Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esra Per'in kalemi ile kitaplaştırıldı. Bugüne kadar 338 türü kayıt altına alınan Antalya kuşlarından 236'sı kesinlikle korunması gereken, 91'i ise korunması gereken hayvan türleri arasında bulunuyor.
#KuşTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan ve Uludağ Milli Parkı’nın 2 bin 41 hektarlık kısmını Alan Başkanlığı’na devreden düzenleme, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşsa da gündemde kalmaya devam ediyor. Tartışmaların odağındaysa dağı mesken tutan nadir canlılar var.
#Uludağ Milli ParkıAkdağ Tabiat Parkı muhteşem bir manzaraya sahiptir. Yeşil ve mavinin bir arada bulunduğu bu yere özellikle yaz aylarında çok fazla ziyaretçi gelmektedir. Akdağ Tabiat Parkını ziyaret etmeyi düşünüyorsanız sizler için Akdağ Tabiat Parkı hakkında bilgi, nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti, ziyaret saatleri gibi sorulara cevaplar derledik.
#Akdağ Tabiat ParkıDünya üzerinde bulunan yırtıcı kuşlar pek çok kişinin araştırdığı bir konudur. Canlılara meraklı olanlar yırtıcı kuşları inceleyerek önemli bilgilere ulaşmak istiyor. Yırtıcı kuşların kaç çeşidi olduğu ve hangi özelliklere sahip olduğu merak edilen bilgiler arasındadır. Yırtıcı kuş isimleri bireyler tarafından internet sitelerinde araştırılıyor. Yırtıcı kuşlar nelerdir? Yırtıcı kuş türleri ve isimleri hakkında tüm detayları derledik.
#KuşTarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Nuh’un Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veritabanı’ uygulamasında Ankara’dan toplam 2 bin 772 tür hayvan ve bitki kaydedildi. Ankara’da daha önce kaydedilmemiş 27 yeni tür tespit edildi. Nesli tükenme tehditi bulunanlar için en büyük tehdit ise kirlilik.
#Murat YILMAZEvrende yaşayan kuşlar bir o kadar sevimli ve bir o kadarda tatlıdır. Kuşların birbirinden güzel gagaları ve rengarenk tüyleri bulunmaktadır. Ancak tüm kuşlar göründüğü kadar masum ve sevimli değildir. Çünkü kuş türleri arasında yırtıcı grubuna giren kuş türleri de bulunmaktadır. Peki, yırtıcı kuş türleri ve isimleri nelerdir? Bu kuşlar ne ile beslenirler? En yırtıcı kuş olarak hangi hayvanlar sayılmaktadır? İşte, yırtıcı kuşlar hakkında tüm detayları derledik.
Her karışı farklı bir canlıya ev sahipliği yapan Anadolu’da, UNESCO kriterlerini karşılayan, insanlığa miras onlarca yer var. Hepsi barındırdığı doğal güzellikler ve canlı türleri açısından ayrı öneme sahip. Bu değerlerimizin farkına varmak için aralarından öne çıkanlarda güzel bir gezintiye var mısınız?
#GazetehaberleriKuşlara merakı 12 yaşında başladı. Memleket semalarında kanat çırpan 483 kuş türünün 432’sini görüp 430 türü fotoğraflayarak Türkiye’de en fazla kuş türünü gören ve belgeleyen kişi oldu. Artık kuşların peşinde dünyayı dolaşıyor, kimsenin gitmediği yerlere gidiyor, “Bulunamaz, görülemez” deneni buluyor. Bu yüzden ona ‘Kuş Dedektifi’ diyorlar. Şimdiye kadar 60’a yakın ülkede 3000’in üzerinde kuşu gözlemledi ve görüntüledi. Emin Yoğurtçuoğlu ile kuşçuluğu ve kuşların gözünden dünyanın ve Anadolu’nun gidişatını konuştuk.
#Emin YoğurtçuoğluYemyeşil tarlaların içinde başı karlı Akdağ’a doğru yol alıyoruz. Amacımız büyük bölümü Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesi sınırlarında bulunan Akdağ Tabiat Parkı’ndaki kızılgeyikleri (Cervus elaphus maral) doğal ortamlarında gözlemlemek ve görüntülemek. Umutluydum… Çünkü yanımızda alanı avcunun içi gibi bilen Sandıklı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Şefi Emre Şimşek, yaban hayatından sorumlu Ufuk Ev var. İçim rahat. Ne zaman nerede olacaklarını, hangi yoldan yürüyeceklerini biliyoruz. Bu nedenle planımız da basit. Onların erken saatlerde otlamak için indikleri orman açıklıklarına gidecek, bir kuytuda saklanarak kızılgeyiklerin ortaya çıkmasını bekleyecek ve izleyip görüntüleyecektik. Ancak ne var ki dağın eteklerine vardığımızda evdeki hesap dağdakine uymamaya başladı. Yağmur başladı önce. Bu, hayvanların ormanlık alana, kuytuluklara çekilmesi demekti. Yine de umudumuzu yitirmedik. Ta ki biraz daha yükseğe çıktıktan sonra kar yağmaya başlayana kadar. Artık görebilmemiz zorlaştı diye düşünürken umutlarımıza son darbeyi indiren çöken sis oldu. Yine de olabilecekleri her noktaya gidip, her yola girip araziyi dürbünlerle taradık. Sonuç: Fotomuhabiri Selçuk Şamiloğlu’nun tam tepeyi aşarken arkadan görebildiği bir kızılgeyik ve mutluluk.
#Eskişehir Çatacık Kızılgeyik Yetiştirme ÇiftliğiKüçük bir seyahat yapmak istiyorsanız, tam da bu günlerde Türkiye’nin farklı yerlerinde görebileceğiniz doğa harikaları sizi bekliyor. Çok farkında olmasak da yaşadığımız coğrafya biyoçeşitlilik açısından dünyanın en özel alanlarından biri. Anadolu, her mevsim başka bir doğal güzelliği görebilmemizi sağlayacak kadar çeşitli ve cömert. Şehir yaşamının hızı ve monotonluğundan sıkılanlar için işte bu günlerde görülmesi gereken 10 yer...
Eşsiz doğasıyla kaya kartalı, sakallı akbaba, bıyıklı doğan gibi birçok hayvan ile çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Uludağ Milli Parkı'nın, yoğun insan baskısı altında olduğu, bölgeye özgü pek çok bitki ve hayvan türünün, kaçak toplama ve avlanma nedeniyle tehdit altında olduğu bildirildi.
Eşsiz doğasıyla kaya kartalı, sakallı akbaba, bıyıklı doğan gibi bir?ok hayvan ile ?ok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Uludağ Milli Parkı'nın, yoğun insan baskısı altında olduğu, bölgeye özgü pek ?ok bitki ve hayvan türünün, ka?ak toplama ve avlanma nedeniyle tehdit altında olduğu bildirildi.