Efes'ten turizm hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Efesten turizm hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2008 18:44

Efes Pilsen "Gelecek Turizmde" anlayışı çerçevesinde turizmi öne çıkarmaya yönelik projelere hız verdi. Proje kapsamında, kanser tedavisinde etkisi kanıtlanan yöreye özgü yabani iğde türünün pazarlanmasına yönelik çalışmalar başlatıldı.

Haberin Devamı

Efes Pilsen 'Gelecek Turizmde" anlayışı çerçevesinde sürdürülebilir kalkınmada turizme öne çıkarmayı amaçlayan projelerine hız verdi. Efes Pilsen’in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliği içinde yürüttüğü Doğu Anadolu Geliştirme Projesi’nin (DATUR) Çoruh Vadisi’nde yoğunluk kazandığı bildirildi. Bölgedeki doğal ve kültürel zenginlikleri ortaya çıkarmayı ve bölge insanına istihdam yaratmayı amaçlayan proje kapsamında İspir, Uzundere ve Tortum ilçelerinde turizme yönelik ilk ev pansiyonları da hizmet vermeye başladı.

Bölgedeki canlı ve bilgi envanterinin çıkarılmasına yönelik çalışmalar sonucunda 206 kuş türü tespit edildi. Çoruh Vadisi’nin kuş sporu için sunduğu zenginlikler ortaya çıkarılarak, endemik türlerin, farklı yırtıcı kuş türlerinin aynı anda gözlemlenebilmesi ve Tortum Vadisi’nde sakallı akbaba kolonisinin izlenebilmesi için 3 bin metrede gözlem noktaları belirlendi. Ayrıca yürüyüş parkurları turizme uygun hale getirilerek 16 yürüyüş rotası oluşturuldu. Projede öne çıkan bir başka önemli gelişme olarak da, kanser tedavisinde etkisi kanıtlanan yöreye özgü yabani iğde türünün pazarlanmasına başlandı.


ÖZİLHAN: KÜRESEL OLMAK İÇİN KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK

DATUR Projesi konusunda bilgi vermek üzere düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, küresel oyuncu olmanın yolunun ticari faaliyetlerin yanı sıra kurumsal sosyal sorumlulukların da farkında olmaktan geçtiğini söyleyerek ' Bu topraklardan kazandığımızı yine bu topraklarla paylaşmanın önemini anlatmaya çalışıyoruz. Ülkemiz için büyük bir aşkla yerine getirmekten gurur duyduğumuz sorumluluklarımız var" dedi.

EV PANSİYONCULUÐU ÖNEMLİ BİR ADIM

Efes Bira Grubu Türkiye Bölge Pazarlama Direktörü Dilek Başarır, DATUR projesinin Çoruh Vadisi’nde zengin biyo çeşitlilik, kültürel ve tarihi miras, yaban hayatı ve açık hava sporları açısından alternatif bir turizm merkezi olma yolunda bölge insanlarını içine alan kapsamlı bir proje olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;' Bölgeyi yerli ve yabancı turizmler açısından ilgi gören bir merkez haline getirecek ve bölge halkına gelir sağlayacak, istihdam yaratacak potansiyel ürünlerin geliştirilmesi konusunda önemli mesafeler kat edildi. Daha önce turistik konaklama imkanına sahip olmayan Uzundere ilçesi, ilk ev pansiyonuna 5 kişilik yatak kapasitesi ile kavuştu ve ilk misafirlerini Mayıs ayı itibariyle ağırladı. 2008 yılı bahar/yaz sezonunda hizmet vermeye başlayan İspir’in Sırakonaklar köyündeki ev pansiyonları, ilk misafirlerini projenin sağladığı bağlantılar ile ağırladı. Bölgede daha önce konaklama olanağı bulunmayan ilçeler, ev pansiyonları ile konuk ağırlamaya başladılar. Bu çok sevindirici bir gelişme."


TURİZM KOMİTELERİ KURULDU

Dilek Başarır, yöre halkından oluşan Turizm Geliştirme Komiteleri’nin kurulduğunu, Çoruh Vadisi’nin kültürel yapısında önemli yer tutan kilise ve manastırların turizme kazandırılması amacıyla tanıtımlarına yer verildiğini belirterek 'Geçen yılın mart ayında başlatılan DATUR projesi, 2.5 yılı kapsayan proje dönemi içinde, daha ilk yılında somut sonuçlara ulaşırken, bölge insanı için yeni umut kaynağı haline geldi. Bunun en güzel örneği de İspir, Uzundere, Tortum ilçe merkezleri ve köylerde kurulan yerel turizm komiteleri oldu. Yerel yönetimlerle ortaklaşa oluşturulan turizm odaklı dernek ve kulüpler ile bölge insanı doğrudan çalışmaların içine katıldı. İspir’in Sırakonaklar köyünde, atıl durumdaki köy okulu, yöre insanının katılımı ile konaklama tesisine dönüştürüldü ve önümüzdeki aylarda hizmet vermeye başlayacak. Yine bölgede özellikle gençlere yönelik; trekking rehberliği, kampçılık, dağcılık, mağara gezileri konularında eğitimler verildi ve verilmeye devam ediliyor. Bölgenin işsizlik ve göç sorunu dikkate alındığında, bu tür yerel istihdama yönelik eğitimlerin önemi apaçık ortaya çıkıyor" diye konuştu.


TÜRKİYE ÇAPINDA BİN KİŞİYE TURİZM EÐİTİMİ

Başarır, turizme yönelik köy muhtarları ve yerel paydaşlarla bölgenin turizm potansiyeli anlatmak üzere 27 köyde ve 4 ilçe merkezinde olmak üzere 485 kişi ile toplam 62 toplantı düzenlendiğini ve Mayıs 2007’den bu yana gerçekleştirilen eğitimlere 446 kişinin katıldığını söyledi. Başarır, Boğaziçi Üniversitesi ile işbirliği içinde Türkiye çapında düzenlenen ücretsiz Efes Pilsen Turizm Eğitimlerinde ise şimdiye kadar 800 kişiye eğitim verildiğini ve bu sayının 2008 sonunda bin kişiye ulaşacağını belirtti.


ERTUÐRUL GÜNAY: BÜYÜK ANADOLU TURU ZAMANI GELMİŞTİR

Toplantıda projenin yanı sıra turizmle ilgili gelişmeler üzerinde de bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye’de ilk turizm faaliyetlerinin kültür turizmi şeklinde ve Anadolu’yu kapsayacak şekilde başladığına işaret ederek, 'Şimdi turizm Antalya’ya Güney ve Ege kıyılarına ve İstanbul’a hapsedilmiş durumda. Anadolu’da da sadece Kapadokya turizmi var. Biz yeniden turizmi kültür turizmini de içerek şekilde tüm ülkeye yaymaya çalışıyoruz. Turizmi bir ekonomik faaliyet olmaktan çok toplumsal bir dönüşüm projesi olarak görüyoruz. Zaman turizmde Büyük Anadolu Turunu yeniden başlatma zamanıdır" dedi.


'70 MİLYONLUK ÜLKEYİZ, 50 MİLYON TURİST NEDEN GELMESİN?"

Günay, DATUR Projesi’nin kültür turizminin yaygınlaşmasında önemli bir adım olduğunu belirterek 'Gelecek Turizmde sözüne içtenlikle katılıyorum. Çoruh Vadisi çok iyi bir seçim. Tarihi, doğayı, çevreyi,ekolojiyi koruyan sürdürülebilir bir turizm anlayışını her zaman destekliyor ve işbirliğine sonuna kadar açık olduğumuzu söylemek istiyorum. İspanya gibi neden olmayalım. 70 milyonluk nüfusumuz var ve rahatlıkla 50 milyon turist çekebiliriz. Coğrafyamız da tarihimiz de kültürümüz de buna uygun" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!