REÇEL, bal, pekmez, çikolata, salam, sosis, sucuk, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, noodle, gazlı içecek, helva, ketçap, meyve suyu, meyve aromalı maden suyu, meyveli yoğurt, baklava, kurabiye, mayonez, nar ekşisi, hamburger ekmeği, lavaş, etsiz çiğ köfte, cips, akide şekeri vb. gibi ürünlerin yüzde 99’unda;
#Sahte GıdalarTarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#ÇayGoogle ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikDişi olmayan 6 aylık bebek eti, sebzeyi kendi kendine yiyebilir mi? Son yıllarda hem dünyada hem de ülkemizde çok popüler olan 'baby-led weaning' yani BLW akımını destekleyenler, bu soruya "Doğru şekilde servis edildiğinde, evet" cevabını veriyor. Bebekleri kaşıkla hatta bazen de zorla besleyen geleneksel yaklaşımın aksine daha doğal ve kendiliğinden bir beslenme alışkanlığı kazandırmayı hedefleyen BLW ile büyüyen çocukların yemekle daha sağlıklı bir ilişki kurduğu öne sürülüyor. Peki gerçekten böyle mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#Baby Led WeaningAşırı işlenmiş gıdalar günümüzde beslenmenin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Üstelik birçoğumuz yiyip içtiğimiz şeylerin bu kategoride olduğundan bile habersiziz. En kötüsü de "sağlıklı alternatifler" olarak tüketilen pek çok şey de aşırı işlenmiş gıdalar arasında yer alıyor. Peki aşırı işlenmiş gıdaları nasıl ayırt edebiliriz?
#BeslenmeEğer günlük hayatınızda “Tatlı yemeden duramıyorum ve tatlı bir şeyler tüketmek beni mutlu ediyor?” gibi cümleler kuruyorsanız, o zaman dikkat! Çünkü şeker bağımlısı olabilirsiniz. Şeker, günümüzün en tehlikeli uyuşturucusu ve maalesef ki her yerden kolayca elde edilebiliyor.
#Buğra Adil BuyrukcuTicari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği’nde kritik bir değişiklik yapıldı. Tüketiciyle satıcılar arasında anlaşmazlığa neden olan ve satıcının, indirim oranını zaten fiyatı düşürülmüş bir ürünün, ilk satış fiyatını esas alarak yüzde ‘70 indirim, yüzde 90 indirim’ yazmasıyla başlayan tartışmalar sona erecek. Artık indirimlerde önceki 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyat esas alınacak.
#Sahte İndirimAkıl almaz yöntemler kullanarak hayatımızı tehlikeye sokan sahtecilerin yeni hedefi şampuanlar! İnsan sağlığını tehdit eden sahte ve kalitesiz şampuanları internet dışında market ve bakkallara satıyorlar. Hatta sahte ürünlerin markalı ambalajları için bile sektör oluşmuş durumda… Peki sahte şampuan, gerçeğinden nasıl ayırt edilebilir? Hangi hastalıklara davetiye çıkarır?
#Sahte ÜrünPandemi döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen, takviye gıda ve vitaminlere bel bağladı. Bu ürünler benzincilerde bile satılmaya başladı. Ancak uzmanlar uyarıyor: “Takviye edici gıdalar, vitaminler, mineraller açısından ülkemiz adeta bir çöplüğe döndü. Bu ürünlerin fazlası ölümcül hasarlara neden olabilir. Her vücudun ihtiyacı farklıdır. Doktora danışmadan sakın almayın!”
#GazetehaberleriEn sık görülen cilt hastalığı olan ’akne’, daha çok şehirdeki kadınları etkiliyor. Sürekli bir yerlere koşuşturma, trafik çilesi, hava kirliliği, sosyal eleştiri, boş zaman azlığı, evlenme, boşanma, çocuk sahibi olma, iş stresi, proje yetiştirme, sunum stresi, terfi, yoğun iş temposu ve maddi zorluklar, şehirdeki kadını sürekli sahte bir stres altında bırakarak hormonal döngüsünü bozup akne (sivilce) oluşumuna neden oluyor.
#AkneTarım Bakanlığı taklit ve tağşiş listesini erişime açıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen, aralarında et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, bitkisel yağ, bal, takviye edici gıdalar ve baharatların yer aldığı 69 firmaya ait 136 parti ürünü resmi sayfası üzerinden paylaştı. İşte sahte ürünler listesi...
#Gıdada Hile Yapan FirmalarKORONAVİRÜS salgınını fırsata çevirmek isteyen dolandırıcılar, insanların korku ve endişelerini fırsata çevirmek için, yeni yeni yöntemler geliştirmeye başladı. Vatandaşlara uyarılarda bulunan Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan Dolandırıcılar aslında içeriğinde koronavirüs olan her şeyi kullanmaya çalışıyorlar. Tüketici aradığı ürünü, krediyi, kredi geri ödemesini ya da devletin avantajlarını yazdığı anda direkt karşısına sponsorlu dolandırıcılar çıkıyor. Burada önemli olan aldıkları muhatabın kim olduğunu biliyor olmaları dedi.
#Corona VirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs açıklamasının ardından dün sabahın ilk saatlerinde maske satan işyerlerinde yoğunluk yaşandı. İstanbul Fatih’te medikal ürünlerin toptan satışlarının yapıldığı Karagül İş Merkezi’nde sabahın ilk saatlerinde maske yoğunluğu yaşandı. İş merkezinde tıbbi ürün satışı yapan Hüseyin Işık “Gece sağlık bakanının yaptığı açıklama sonrası yoğunluk iki katına çıktı. Telefonlardan sürekli sipariş geliyor. Ürünlere bir önceki güne göre yüzde 10 zam geldi. Daha önceden 10 liraya satılan maske virüsle 80 lira oldu. Şimdi son zam ile 90 liraya satanlar var. Yoldan geçen vatandaş gelip maske alıp gidiyor” dedi.
#GazetehaberiTaklit ve tağşiş yapan 229 firmanın 386 ürünü Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ifşa edildi. Listede en çok yer alan ürünler arasında ise zeytinyağları vardı. Listeye göre sahtekârlar zeytinyağına ayçiçekyağı ya da trans yağ karıştırdı. Bazıları ise beyan ettiklerinden daha kalitesiz yağları tüketiciye sundu.
#GazetehaberiGeleceği kesin olarak kim bilebilir? Şüphesiz her türlü olasılık, kader-i muallak, Kadir-i Mutlak’ın ilmiyle çevrelenmiştir.. Fakirane anlayabildiğim kadarıyla gerçekliğin yapısı dinamik ve dahi interaktiftir, ki “dua kazaya karşı tesirlidir”. Dolayısıyla gerçeklik göreceliyken, hakikat ise tektir. Ve Cenab-ı Allah ilminden istediği kadarını istediğine gösterir, lütfeder verir, hakikate eriştirir..
#MUSA DEDEKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkFazla kilolarınızdan kalıcı olarak kurtulmak ister misiniz? Cevabınız ‘evet’ ise Diyetisyen Deniz Zünbülcan’ın bu önerilerini mutlaka uygulayın! Yazın yapılan şok diyetlerin birçok olumsuz etkiye yol açtığını belirten Zünbülcan, sonbahar diyeti ile zayıflamanın püf noktalarını paylaştı, metabolizmayı hızlandıran birkaç tarif paylaşmayı da ihmal etmedi.
#DiyetAktara giderken yolda iyileşenlerdenim. İyi geliyor bana... Topraktan gelen şifanın bu kadar renkli ve güzel sergilendiği bir yer aktarlarımız. Ayhan Ercan işini çok severek yapan bir aktar. Sosyal medyada reklamları yapılan zayıflama odaklı ve sağlığa zararlı, ciddiyetini kaybetmiş ürünler hakkında hep doğruları söylüyor. Ülkemizin altın değerindeki topraklarında yetişen onlarca sebze, meyve ve bitkileri bilinçli kullanmalıyız... Ayhan Ercan baba mesleğini ve bilgilerini bizimle paylaştı...
#Gülben Ergen