Güncelleme Tarihi:
Onur Ergen genç bir işadamı. CRC adında bir şirketi var. Şirketi tüm Türkiye’de firmaları bir araya getirerek, oluşturduğu güçle firmalara ortak satın alma konularında yardımcı olan bir platform aslında. Hizmet sektöründe faaliyet göstermek amacıyla 2006’da kurulmuş. Kurum, kuruluşlar ve bireylerin ihtiyaçlarını yenilikçi bir anlayışla karşılamayı hedefliyor. Halen tüm Türkiye’de yemek hizmetinde 300, diğer satın alma faaliyetlerinde ise 200’ün üzerinde tedarikçiyle çalışılıyor. Uzun yıllardır bu işin içinde oylan Onur Ergen toplu yemeklerin temiz, sağlıklı ve özenle hazırlanması konusunda da oldukça titiz olduğunu ancak son yıllarda, bu konuda endişelerinin arttığını söylüyor. Bunun nedenini de merdiven altı üretim yapan şirketlerin günden güne çoğalması olarak gösteriyor. Resmi kayıtların da bu yönde olduğu görüşünde. İstanbul Yemek Sanayicileri Derneği (İYSAD) kayıtlarına göre kentte 190 firma mevcutken İstanbul da hizmet veren 3 binin üzerinde yemek firması olduğu anlatıyor: “Bunların da yaklaşık yüzde 10-15’inin üretim izni var geri kalanınsa kayıt dışı olarak merdiven altı üretim yaptığı tahmin ediliyor. Piyasada yemek üreten şirketlerin en büyük rakipleri merdiven altı üretim yapan şirketler. Bu şirketlerin yüzde 74’ü sağlıklı yemeklerin fiyatlarını yüksek bularak sahte ürün satın alıyor. Bu nedenle sadece gıda sektöründe 7 milyon dolarlık büyüklüğe sahip merdiven altı üreticiler mevcut. Ülkemizde gıda denetiminde ciddi bir açığın bulunması, insanları gıda terörüyle karşı karşıya bırakıyor”
BUNLARA DİKKAT
Tecrübeli yemek uzmanına göre gıda sektöründe yapılan sahteciliklerden bazılarını söyle;
- Tarihi geçmiş, küflenmiş peynir eritilip kaşar veya krem peynir yapılıyor.
- Zeytinyağına rafine ayçiçeği, kanola, fındık yağı karıştırılıyor.
- Sütün yağı alınarak yağ yerine margarin karıştırılıyor.
- Toz ve pul biberlere kiremit tozu, boyanmış çınar yaprakları kırıntıları konuyor.
- Deri, bağırsak, paça ve sakatatlardan ‘tavuk döner’ yapılıyor.
- Ölümle sebebiyet verebilen metil alkol içeren sahte içkiler üretiliyor.
- Tatlandırıcı ve şekerle sahte ballar üretiliyor.
- Baharatların içine kurutulmuş ot ve saman konuluyor.
- Sahte pekmez ve sahte çikolatalar üretiliyor.
- Zeytinler boyayla siyahlaştırılıyor.
- Salam, sosis ve sucukların içine deri, sakatat ve etsel atıklar karıştırılıyor.