Uyumanın ve rüya görmenin temel ihtiyaçlar arasında yemek yemekten bile önce geldiğini biliyor muydunuz? Gün boyu sayısız girdiyi işleyen beynin harcadığı enerjiyi yeniden kazanabilmesi sağlıklı bir uykuya bağlı. REMSpace, önceki hafta tarihte ilk kez teknoloji aracılığıyla iki insanın rüyada iletişim kurmasını sağladı. Peki, bu ne işe yarayacak?
#UykuBilim insanları yaşadığımız travmalar, sağlıksız beslenme gibi pek çok etkenin kâbus görmemize neden olabileceğini söylüyor. Siz de sık sık kötü rüya veya kâbus görüyor ve bundan kurtulmak istiyorsanız bu haberimiz çok ilginizi çekecek…
#Uyku SağlığıGece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#SağlıkOrtopedi ve Travmatoloji Uzm. Doç. Dr. Akif Albayrak, insan vücudunun uyku moduna geçince gün içinde oluşan mikro ve makro hasarların tamirini gerçekleştirdiğini, bunun için de farklı vücut tiplerine sahip olan kadın ve erkeklerin kendilerine uygun yatakları tercih etmesi gerektiğini söyledi.
#Doğru Yatak Nasıl SeçilirUyku, sağlıklı ve dengeli bir yaşamın en önemli gereklerinden biri. Ancak fiziksel ve psikolojik birçok nedene bağlı olarak yaşanabilen uyku bozuklukları, sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle pandemi döneminde arttığı gözlenen uyku bozukluklarına karşı ne yapılmalı? ‘Bir türlü uykuya geçemiyor ve sabahları da uyanamıyorum’ diyenler bir tedavi almalı mı? Uyku sorunları yaşayanlar için pratik yöntemler var mı?
#UykuUyku problemlerinin eğer başka bir sağlık sorunu veya bir ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmıyorsa psikolojik kökenli olabileceğini belirten Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun, pandemi döneminde uyku bozukluklarının arttığına dikkat çekti. Kurşun, sağlıklı uyku için tavsiyelerde bulundu.
#Öğr. Gör. Klinik Psikolog İrem Burcu KurşunKoronavirüsten korunmak adına bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ülkü Demirci, D vitamini takviyesinin önemine dikkat çekti, “Güneş ışınından yeterli yararlanamayan, vücudunda D vitamini düzeyi düşük olan kişilerin solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma riski daha yüksek” dedi.
#KoronavirüsUykunun, öğrenmeye, hafızaya, hücresel tamire, beyin gelişimine, emosyonel ve davranışsal duruma olumlu katkıları vardır. Beyinsel fonksiyonların yanı sıra tüm vücut sistemlerinin kontrolünde önemli rol oynar. Uyku bozukluğu her durumda kişiyi rahatsız eder, kalitesiz bir yaşam sürmesine sebep olur. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız bebekler gibi rahat bir uyku çekmenin püf noktalarını anlattı.
#Derin Bir Uyku İçinYaşamımızın 3’te 1’ini uykuyla geçirdiğimizi söyleyen Prof. Dr. Habibe Serap İnal, dinlenmiş ve ağrısız uyanmak için yatak ve yastık kullanımının önemine dikkat çekti. İnal, “Doğru yastık yüksekliği 10 ile 13 santim olmalıdır. Bu da kişinin boyuna, omuz ve boyun çevresine göre değişiklik gösterebilir” dedi.
#UykuEminiz ki herkes günde en az 7 saat uyumak gerektiğini duymuştur. 7 saat, uyumamız gereken sürenin aslında minimumu. Genç erişkinlerin mümkünse 8 saat, ergen ve çocukların ise en az 10 saat uyuması gerekiyor. Kaliteli ve sağlıklı bir uyku için bazı şartların hazır olması gerekiyor. İşte kaliteli bir uyku için 12 öneri...
#Kaliteli Uyku İçin Ne YapmalıGece beslenmesi çocuklarda kaç yaşına kadar devam etmelidir? Bu konu ile ilgili pek çok farklı görüş olsa bile ortalamada bebekler yürüme ile çocukluğa adım atar. Bu süreçte artık gece beslenmesinin çocuklar için adım adım azaltılıyor olması sağlıklı besl
#Bebek"Yatmadan önce ne kadar yorulursam, o kadar kolay uyurum… Gece uyuyamadım, uykumu alabilmem için gündüz uyumam şart… Gece geç yatarsam sabah geç kalkmalıyım" Toplum arasında sıkça konuşulan ve doğru olduğu sanılan bu bilgiler nedeniyle yapılan hataların sonuçları ağır olabiliyor. Örneğin her 100 kişiden 20’sinde görülen uykusuzluk probleminin gelişmesi gibi!
#Uyku İle İlgili Bilinen YanlışlarOkullar ne zaman kapanacak, yaz tatili ne zaman başlayacak soruları milyonlarca öğrencinin gündeminde yer alan konular arasında yer almaya devam ediyor. Sömestr tatilini bitirip yeniden eğitim ve öğretime geçen öğrenciler bu yıl oldukça yoğun bir sene geçirecekler. Yoğun sınav temposundan kurtulup artık tatil yapmaya başlamak isteyen öğrenciler, MEB tarafından belirlenen tatil takvimini sorguluyorlar. İşte, İşte 2018 yılı tatil günleri.
#Okullar Ne Zaman Kapanacak5 Şubat pazartesi itibariyle sömestr tatili sona erdi, tatile doyamayan öğrenciler şimdiden 'Okullar ne zaman kapanacak? Yaz tatili ne zaman?' gibi soruları gündeme taşıdı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 2017-2018 iş takvimine göre bu yıl öğrenciler ve öğretmenler, haziran ayında bir eğitim- öğretim dönemini daha geride bırakmış olacak. İşte okulların kapanış tarihine ilişkin net bilgi!
#YazTüm Uyku Tıbbı ve Teknologları Derneği (TUTDER) Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, çocukların sömestr tatilinde edindiği geç kalkma alışkanlığını okullar başlamadan önce tekrar düzene sokmanın, başarıyı etkileyen sağlıklı uyku için son derece önemli olduğunu söyledi.
#OKULUykusuzluk, iştahı artıran grelin hormonu seviyesini yükseltirken, tam tersi etkiye sahip leptin hormonunu baskılıyor. Hal böyle olunca da kaliteli uyku uyuyamamak iştahı ve kiloyu artırıyor. Oysa beslenme düzenindeki küçük değişiklikler uykusuz gecelere dur demenizi sağlayabilir: Akşam kahveyi azaltın, uyumadan önce ılık bir süt için. Rahatlatıcı etkisi olan melisa, papatya ve ıhlamur çayı için; ama bunların açık olanını değil poşetli olanını tercih edin!
Günümüzde sürekli stres altında olan modern insanın en önemli şikayetlerinin başında ‘uykusuzluk’ geliyor. Kaliteli uyku uyuyamamak ise birçok sağlık sorunun yanında şişmanlığa da neden olabiliyor. Alınan kiloların bir nedeninin de uykusuzluk olabileceği söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Korkmaz, doğru beslenmeyi anlattı.
#Doğru BeslenmeSeyahatlerde yemek yeme, yatma, kalkma saatleri gibi rutinlerimiz değişiyor. Günler bazen haftalar süren izinden sonra dönüşte bilhassa uykuyu toparlamak güç olabiliyor. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz hem tatil ve dönüşü hem de sıcaklarda kaliteli uykunun ipuçlarını verdi.
#Seyahat Doktoru