Sosis, salam ve biftek, pirzola severlere kötü haberimiz var. Fazla kırmızı et tüketiminin zararlı olduğunu çoğumuz biliyoruz ama yeni çalışma kırmızı ve işlenmiş etlerin Tip 2 diyabetle ilişkisini ortaya koydu. Aslında bu araştırma daha önceki araştırma bulgularına dayanıyor ancak bununla beraber et ağırlıklı beslenmenin diyabet riskini artırabileceğine dair giderek artan kanıtlara, iki yeni araştırma daha eklendi. Peki et tüketimi neden buna neden oluyor? Araştırmalar ne diyor?
#Sağlıklı EtABD’de yaptığı çalışmalarla bilim dünyasında ‘bakterilere fısıldayan adam’ olarak tanınan mikrobiyolog Ali Rıza Akın’la geçen ay söyleşi yapmıştık. Bize “Mikrobiyotanıza iyi bakarsanız, o da size iyi bakar’ tavsiyesini vermişti. Bu kez de bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilere iyi bakabilmek için ne yiyip içmemiz gerektiğini konuştuk.
#BakteriSağlıklı et yemeklerinden airfryer hindi tarifi pratik bir sunumla sofralarınıza geliyor. Akşama ne pişirsem diye düşününenlere, kısa sürede hazırlanan hem sağlıklı hem pratik airfryer'da hindi fileto tarifi ve yapım aşamaları...
#Airfryer'da HindiMuğla, Türkiye’mizin en güzel üç ilinden biridir desem, bu söze itiraz eden çıkar mı? Sanmam! Tabii bu güzel ilimizin büyük tarım, gıda, orman ürünleri ve kırsal turizm potansiyelini de her vesile ile vurgulamayı ihmal etmiyorum. Dolayısıyla Hürriyet EGE olarak, Muğla’nın tarım ve gıda dosyasını hazırlarken, söz konusu gerçekliğe uygun biçimde çalışma yapmamız gerekiyor. Buna ilişkin, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün görüş, öneri ve projelerini öğrendik, şimdi de sıra Ticaret Borsa’mızda...
#1Diyanet İşleri Başkanlık Müşaviri Dr. Muhlis Akar yapay et özelinde devam eden ‘Helal mi, haram mı?’ tartışmalarına noktayı koydu. Yapay ete 3 nedenden ‘helal ve tayyib gıda’ denemeyeceğini söyledi. Nedir o 3 neden? Hem dini hem genetik hem de etik açıdan yapay et tartışmasını sordum.
#DiyanetKurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketimi kadar lezzet de oldukça önemli. Bayramda akla ilk olarak kavurma geliyor. Ancak farklı ve leziz yemekler de hazırlayabilirsiniz. İşte kurban eti ile yapabileceğiniz ve denemeniz gereken 10 muhteşem yemek tarifi...
#Yemek TarifleriKurban Bayramı'nda et tüketimi oldukça önemli bir konu. Etin doğru bir şekilde pişirilmesi ve tüketimine dikkat edilmeli. Peki kurban eti nasıl pişirilir? Hem lokum kıvamında hem de sağlıklı et pişirmenin püf noktaları...
#BayramKurban Bayramı'ndan kırmızı et tüketiminin artıyor, bununla birlikte kontrolsüz ve düzensiz beslenmede bazı sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bu nedenle bayram sağlık açısından sorunlar yaşamamak için etin tüketimi ve saklanması da büyük önem taşıyor. Peki bayramda et tüketiminde nelere dikkat edilmeli? İşte Kurban Bayramı'nda sağlıklı et tüketiminin yolları...
#EtDoğru meslek seçildiğinde tüm hayat boyunca mutlu olunur. O nedenle meslek seçimi kişisel zevkler ve yeteneklere göre yapılmalıdır. Son yıllarda gençler tarafından hayvansal üretim bölümü çok tercih ediliyor. Hayvansal üretim bölümü nedir? Tüm ayrıntıları sizler için derledik.
#Hayvansal Üretim Bölümü Nedir?Kurban etinden koronavirüs bulaşmadığını ancak sağlıklı görünen hayvanların dahi iç organlarında bazı enfeksiyon hastalıkları taşıyabildiklerini belirten Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, “Vatandaşların, kurban kesiminden sonra mutlaka veteriner hekimlere kontrol ettirmeleri gerekiyor” dedi.
#KURBANLezzeti artırmak için ete eklenen yağlar, et suyuyla pişirilmiş pilavlar, çorbalar, tereyağlı tatlılar bayramda hızlı kilo alımına ve sağlık problemlerinin artışına sebep oluyor. Bu süreçte sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak ve kilo almamak için dengeli beslenme kurallarına daha fazla özen göstermek gerekiyor.
#Kurbanbayrami2020ADANA Kasaplar Odası Başkanı Murat Yağmur, Kurban Bayramı'nda, kesim yetkisi olmadan kesim yapan kişeler yönelik denetimlerin artacağını belirterek, "Evde etini doğrayan vatandaşlar hariç, kolunu, bacağını, ayağını kesip hastaneye giden sahte kasaplar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
#Adana Kasaplar Odası BaşkanıKahvaltı sofraları, özenle lezzetlendirilmiş et yemekleri, şerbetli tatlılar, birbirinden kalorili ikramlar bayramların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Yaklaşan Kurban Bayramı’nı sağlıklı bir şekilde geçirmek için özellikle kronik hastalıkları bulunan kişilerin bayram sofralarında porsiyonlarına dikkat etmesi gerekiyor.
#Kurbanbayrami2020TARIM Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naim Deniz Ayaz, "Kurban alırken 3 temel kuralımız var. Bunlardan bir tanesi kurbanlığın dini olarak hayvanın kurbanlığa uygun olması, diğeri besi değerinin iyi olması ve en önemlisi de sağlık durumunun iyi olması. Zira hayvanlarda görülen hastalıkların birçoğu insanlarda da sağlık problemlerine neden olabiliyor. Dolayısıyla sağlıklı bir et için hayvanın mutlaka sağlıklı olması gerekiyor" dedi.
#KurbanbayramiKurban Bayramı öncesi beslenme önerilerinde bulunan Diyetisyen Gökçe Bönce, kavurmanın mutlaka salatayla tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Bönce, "Sağlıklı insanın tüketmesi gereken günlük et miktar 150-200 gram arasında. Ancak bu et yemeği pişirilirken ekstra yağ eklenmemeli" dedi.
#KavurmaDiyetisyen Kader Lala, sağlıklı et pişirme teknikleri hakkında bilgi verdi. Bayram günü kesilen etin dinlenmesini beklenmeden tüketmenin etin zor sindirilmesine ve hazımsızlığa neden olduğunu belirten Dyt. Lala, kesilen kurban etinin yumuşaması ve kolay pişirilmesi için 4 derece civarında soğutucuda 24 saat dinlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
#Kurban Eti Nasıl PişirilirTavuk ve hindi, biyolojik değeri bakımından yumurta proteinlerinden sonra gelen en değerli et proteini özelliğine sahiptir. Proteinler; hücre ve dokuların oluşmasını, büyüme ve gelişmeyi sağlarlar. Aynı zamanda vücut kaslarının ve organlarının gelişiminde, dokuların yenilenmesinde ve çocukların beyin gelişiminde çok önemli görevlerde yer alırlar. 100 g tavuk veya hindi etinde yaklaşık 20 gr protein bulunur.
#Kümes Hayvanlarıİtalyan Şef Danilo Zanna, vegan ve vejetaryen mutfağına dair sunum yaptığı Antalya’da, insanların bu kavramları anlayamamasından yakınarak, “‘Vejetaryenlik bana yetmiyor, vegan olacağım’ diyenler, hayvansal hiçbir şeyi kullanmamak durumundadır. Deri botu, ceketi olan vegan olamaz” dedi.
#VejetaryenlikCHP’li Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve yeni dönem ‘Millet İttifakı’ adayı Özlem Çerçioğlu, kent için vizyon projelerini açıkladı. 300 kız öğrencinin eğitim aldığı voleybol kurslarından turistik faaliyetlere kadar birçok alanda atılımlar yaptıklarını belirten Çerçioğlu, ekonomisinin yüzde 50’si tarıma dayalı Aydın’da kurduğu Ege Et’le kaydedilen gelişmeyi anlattı. Özlem Çerçioğlu, kent ekonomisinin vitesini yükselteceklerini vurguladı.
#GazetehaberleriGeçtiğimiz hafta tavuk eti fiyatlarında yaşanan yüzde 40'lık indirimden sonra vatandaşın et yiyebilmesi için bir destek de kasap esnafından geldi. Adana Kasaplar Tavuk Balık Eti Şarkütericiler Odası yönetim kurulu kararıyla et fiyatlarına yüzde 10 indirim yapıldı. Kasap esnafının da desteğiyle kırmızı et fiyatları yüzde 20 oranında düştü. 55 lira olan kemiksiz etin fiyatı, 45 lira oldu.
#Adana