Paylaş
Kanatlı hayvan etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanların etlerinden daha fazla protein ve daha az yağ içerir. Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha düşüktür. Tavuk ve hindinin beyaz eti en yağsız et sınıfında yer almaktadır. Ayrıca B2, B3, B6 ve B12 vitaminleri bakımından da zengin besinler arasında sayılırlar. Bu nedenle kırmızı et yerine, beyaz et tüketimine öncelik tanınması daha sağlıklı olacaktır. Ancak demir içeriği kırmızı ete göre daha düşüktür. Kümes hayvanlarından kaz ve ördek etinde, tavuk ve hindi etine göre daha düşük oranda protein ve daha fazla yağ bulunmaktadır. Doymuş yağ ve kolesterol içerikleri de daha yüksek olduğu için kaz ve ördek etine tariflerimizde yer verilmemiştir. Öte yandan tavuk ve hindinin derilerini ayırmakta yarar vardır. Örnek olarak; tavuğun derisi, beyaz etine nazaran 19 kat yağ içermektedir.
Pişirme işlemi etin sindirimini kolaylaştırır ve lezzetini artırır. Haşlama ya da ızgara yapılarak pişirilen etin sindirimi, yağda kızarmış haline nazaran daha kolaydır. Ayrıca yağda kızarmış veya ateşe çok yakın ızgara edilmiş etlerde kanser yapıcı nitrozamin gibi zararlı kimyasal bileşikler oluşabilir. Bu nedenle yanmış ve kararmış olan kısımlarının yenilmemesi gerekir.
Hindi eti; kırmızı et tadında, beyaz et sağlığında çok değerli bir et çeşidi olmasına rağmen ülkemizde maalesef çok seyrek tüketilmektedir. Oysaki iyi kalitede protein, B grubu vitaminler ile demir ve fosfor mineralleri açısından zengin olan hindi etinin mönülerde daha fazla yer alması sağlanmalıdır. Bu güzel yemek, C vitamini içeren besinlerle desteklenerek demir eksikliği anemisi olan bireyler için de uygun hale getirilmiştir. Light ayran ve esmer ekmek ile birlikte arzu edilen besin çeşitliliğinin sağlanacağı menü, keyifli görüntüsü ve lezzetiyle ana yemeklerinin vazgeçilmezi haline gelecektir.
Uzakdoğu’da sadece hindi değil, tavuk, kırmızı et ve deniz mahsulleri de hafif tatlı, tropikal meyvelerle pişirilmektedir. Bu durum bizim yemek kültürümüze de yansımaya başlamıştır. Dilerseniz ananas yerine; mango, armut, elma, kayısı veya erik gibi taze meyveleri de kullanabilirsiniz.
Paylaş