Almanya’nın Münih kentinde pandeminin ikinci yılında da doğumlarda rekor artış olduğu bildirildi. Kent klinik idaresinden verilen bilgiye göre 2021 yılında toplam 24 bin 89 yeni bebek dünyaya geldi. Bu rakamın, bir yıl öncesine göre 900 kadar fazla olduğu belirtildi.
#AlmanyaÇocuk beklentisi içindeki çiftlerin en büyük hayal kırıklığı, hiç şüphesiz sağlıklı başlayan bir gebeliğin düşükle sonlanmasıdır. Olağan gebelik kontrollerinde fötusun kalp atışını duyan çiftlerin yüzde 15’i, ne yazık ki ilerleyen günlerde bebeklerini kaybetmekte. Gebeliğin daha başında test yapıp da gebe kaldıklarını öğrenen çiftlerin ise neredeyse yarısı daha sonra bu talihsiz sonuçla karşı karşıya kalmakta. Gebeliğin 24. haftasına kadar peşi sıra üç ya da daha fazla düşük yaşanması durumu tekrarlayan gebelik kayıpları olarak tanımlanır.
#SpermAnestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Tahir Güven, “Normal doğum eyleminde ağrıyı tolere edemeyen gebelerimiz için oldukça konforlu olan halk arasında da 'prenses doğum' olarak bilinen Epidural Analjezi yöntemi, doğum sürecinde mükemmel bir ağrı kontrolü sağlar ve hastanın doğuma aktif katılımına izin verir” dedi.
#DOĞUMUltrasonografinin yaygın kullanımının kadın doğum alanındaki en önemli ilerlemelerden biri olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kırbaş, ayrıntılı fetal ultrasonografi hakkında yaptığı detaylı açıklamada, "Erken gebelik haftalarında gebeliğin varlığı, bebeğin canlı olup olmadığının ve gebelik haftasının tespiti, çoğul gebeliklerin tespiti değerlendirilmesi için kullanılmaktadır. Ayrıntılı ultrason bebeğin kafadan başlayarak ellere, ayaklara kadar tüm organların varlığı, sayısı ve yapısal olarak normal olup olmadığı, bebeğin su miktarı ve görünümünün normal olup olmadığı değerlendirilmektedir" dedi.
#HamilelikBebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu alternatif yöntemlerden birisi de taşıyıcı anneliktir. Ülkemizde yasak olan taşıyıcı annelik uygulaması yurt dışında birçok ülkede gerçekleştirilebilmektedir. Bazı yasal zorunlulukları da içeren taşıyıcı anne uygulaması, laboratuvar ortamında uygulanmaktadır.Taşıyıcı annelik iki türlü gerçekleştirilebilir. Bunlardan birincisi taşıyıcı annenin yumurtalıklarının kullanılarak gerçekleştirilen yöntemdir. İkinci yöntemde ise erkekten alınan sperm ve kadından alınan yumurtalık ‘taşıyıcı’ kabul edilen kadının vücuduna yerleştirilir ve bu embriyonun gelişip büyümesi taşıyıcı annenin vücudunda gerçekleşir. Doğumdan sonra da bebek bu aileye teslim edilir. Peki, taşıyıcı annelik nasıl oluyor ve kapsamı nedir? İşte, taşıyıcı anne uygulaması hakkında merak edilenler…
#Taşıyıcı AnneHPV olarak kısalttığımız insan siğil virüsü ile ilgili en büyük buluş 1984 yılında Herald Zur Hausen adlı araştırmacının Tip 16 ve Tip 18 siğil virüslerinin rahim ağzı kanseri ile ilişkisinin kanıtlanması ile gerçekleşmiş ve bu büyük buluş araştırmacıya 2008 yılında Nobel Tıp Ödülü’nü kazandırmıştır.
#HPVBugüne kadar doğurganlık konusunda kadının yaşı ve yumurta rezervlerinin durumu her zaman ön plandaydı. Ancak son yapılan araştırmalar gösteriyor ki, erkeğin yaşı, yaşam kalitesi ve spermlerinin durumu da doğurganlığı etkileyen oldukça önemli faktörler. Centrum Clinic Kadın Sağlığı Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Pabuçcu, yaş ilerledikçe sadece kadınların değil, erkeklerin de doğurganlıklarında dolaylı yoldan bir düşüş olduğunu belirtiyor.
#DoğurganlıkGünümüzde hala bir çok kişi "Aile planlaması nedir?", "Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?", "Hangi doğum kontrol yöntemleri daha etkili ve daha sağlıklıdır?" gibi soruların cevaplarını tam olarak bilemiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer tüm bu soruların yanıtlarını veriyor.
#Doğum Kontrol YöntemleriGebelik bir kadın için bir çok bilinmezle dolu zorlu bir süreçtir. Bu heyecan ve umut dolu yolculukta hamile kadınların en büyük korkusu, karınlarında taşıdıkları bebekleri kaybetmektir. Maalesef gebeliklerin yaklaşık yarısı düşük ile sonuçlanır. Bu düşüklerin 20. gebelik haftasından önce, 3 veya daha fazla sayıda olması “tekrarlayan gebelik kaybı” olarak adlandırılır.
#DüşükHamilelik ve doğum hayatın en özel dönemlerinden biri. Anne ve baba adaylarının en büyük arzusu, hem sağlıklı bir hamilelik hem de sağlıklı bir doğum gerçekleştirebilmek. Günümüzde, 10 hamileliğin biri riskli, bu nedenle hamilelikte takibin ve gerekli testlerin yapılması hayati önem taşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Atahan Güven, sağlıklı bir hamilelik ve doğum için tüyolar veriyor.
#Sağlıklı Hamilelik TüyolarıHürriyet’in haberi sonrası Türkiye’nin gündemine oturan 115 hamile çocuk ile ilgili gelişmeler tartışılmaya devam ediyor. Konu ile ilgili başlatılan inceleme ve soruşturmanın yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve kadın örgütleri de bir dizi girişimde bulundu.
#Kanuni Sultan SüleymanÇocuk sahibi olmak isteyen ve bu konuda bir uzmana danışan çiftlerin en sık sorduğu soruların başında beslenme ve diyet ile ilgili sorular gelir. Uzmanların pek çok farklı besin ile ilgili olumlu veya olumsuz farklı yorumları olsa da son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar çocuk sahibi olabilmek için belirli bir diyet veya tarzdan ziyade ne yediğinizin, daha doğru bir ifade ile yediklerinizin ne kadar doğal olduğunun çok daha önemli olduğunu belirtiyorlar.
#Tarım İlaçlarıİSTANBUL sokaklarında çorap satan Recep Amca var. Merdiven altı üretilmiş, bildik bir markanın etiketi üstüne yapıştırılmış çoraplar. Çoraplara fiyat biçmiyor Recep Amca. Gönlünüzden ne koparsa. Oğlu hasta Recep Amca’nın. Ne kadar çok çorap satarsa oğlu o kadar iyileşir. Hastalık demek, para demek.
#Melis Alphan