Araştırma görevlisinden gebe eğitimi tavsiyesi

Güncelleme Tarihi:

Araştırma görevlisinden gebe eğitimi tavsiyesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2017 14:37

Araştırma görevlisinden gebe eğitimi tavsiyesi

Haberin Devamı

Azim ÇELİK/ADAPAZARI(Sakarya), (DHA) - GEBE eğitimi alarak normal doğumla bir kız çocuğu dünyaya getiren Sakarya Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan Naciye Güliz Uğur, doğumdan birkaç saniye sonra ayağa kalktığını, anne adaylarına korkmadan normal doğuma yönelmeleri gerektiğini söyledi. Naciye Güliz Uğur anne adaylarına gebe eğitim sınıfındaki eğitimleri kaçırmamaları tavsiyesinde bulundu.

Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde araştırma görevlisi olan Naciye Güliz Uğur, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğumevi Kampüsü Gebe Eğitim Sınıfı'nda aldığı eğitim sonrası özel bir hastanede normal doğum yaparak bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Sağlıklı doğum yapmanın mutluluğunu yaşayan Naciye Güliz Uğur, son yıllarda sezaryenle doğumun artmasının başlıca nedenlerinden birinin anne adaylarının normal doğumun zor ve ıstıraplı geçtiği yönündeki düşüncelerinden kaynaklandığını belirtti.

Doğumdan birkaç saniye sonra ayağa kalkıp çocuğuyla birlikte akrabalarının yanına gittiğini belirten Naciye Güliz Uğur, "Doktorum Prof. Dr. Arif Serhan Cevrioğlu'nun yönlendirmesiyle gebe eğitim sınıfında eğitim aldım. Hastane şartları daha müsait olduğu için doğumumu özel bir hastanede normal olarak yaptım. Aldığım eğitim gerçekten çok işe yaradı. Yanımda pilates topumu da götürdüm, sancılarım sıklaştığında nefes egzersizleriyle kontrolümü sağladım. Gayet rahat bir şekilde doğum yaptım. Anne adayları bu eğitimleri kaçırmasınlar ve normal doğumu tercih etsinler. Doğum, birçok anne adayı gibi benim için de heyecan, merak ve korku barındırıyordu. Gebe eğitimi sayesinde çok rahat bir doğum yaptım. Şimdi ise doğum deneyimini mutluluk ve özlemle anıyorum. Gebe eğitimi sayesinde bilmediğim veya merak ettiğim konularda internetteki bilgi kirliliğine maruz kalmadan veya annelerimizin doğru bildiği yanlışları devam ettirmeden, doğuma ve anneliğe hazırlandım. Gebe eğitimi sayesinde doğum öğrendiklerimi uygulayarak kolaylaştı ve hatta bu müthiş olay mucizesinden keyif aldığım bir sürece dönüştü. Bilinçli bir şekilde yürütmeye özen gösterdiğim normal doğum sürecinin ardından ayağa kalkmam sadece birkaç saniye aldı. Kızımın arkasından ben de doğumhaneden yürüyerek çıktım ve heyecanla kapıda bekleyenlerin yanına gittim. Normal doğum bebek için bahsedilen onlarca faydasının yanı sıra annenin de hızla normal yaşamına dönmesi için çok iyi bir alternatif. Ayrıca anne ve bebeğinin ilk ve benzersiz takım çalışması olduğunu da unutmayalım. Normal doğum sayesinde kızım dünyaya gelişinin ilk dakikalarında anne sütüyle tanıştı. 12 saat içerisinde taburcu oldum, evde tüm işlerimi kendim yapabildim" dedi.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. Arif Serhan Cevrioğlu, bu eğitimi alan annelerin doğumu rahatlıkla yapabileceklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Gebe eğitim sınıflarıyla ilgili eğitim almış personelimiz çok önemli. Bu işe gönülden bağlı donanımlı eğitimcilerimiz anne adaylarının kayıtlarını yaparak onları eğitim için organize ediyor ve planlanan eğitim çalışmaları başlıyor. Amacımız, doğum konusunda her türlü teknik bilgiye sahip, doğumdan korkmayan, anne olmanın ve çocuk doğurmanın içten gelen duygularını yaşayarak doğuma aktif katılabilen anneleri geliştirmek. Hastane ortamındaki doğumu ev ortamı koşullarına getirerek eğitimlerle normal doğumun teşvik edilmesini sağlamak için çalışıyoruz. Tıbbi gereklilik gerektirmeyen sezaryenle doğumları ortadan kaldırmak ve anne adaylarını sorunsuz bir şekilde normal doğumla buluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

Kadın doğum servislerine müracaat eden anne adaylarına ücretsiz olarak verilen eğitimlerde; birinci hafta gebelik ve beslenme, ikinci hafta doğum ve nefes egzersizleri, üçüncü hafta anne sütü ve emzirme, dördüncü hafta bebek bakımı, beşinci hafta ise lohusalık bakımı ve aile planlaması konuları yer alıyor. Hemşire ve ebelerden oluşan eğitimciler gebelik doğum ve doğum sonrası döneme anne adaylarını fiziksel ve ruhsal olarak hazırlıyor. Eğitimlerde anne adaylarına, gebelik öncesi ve sonrası çıkabilecek sorunlarla baş edebilme beceresi kazandırılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!