Unutkanlıktan mı şikâyetçisiniz? Dikkatiniz daha mı kolay dağılıyor? Eskisi gibi hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Alzheimer hastalığı sizi korkutuyor mu? Araştırmalar zihinsel etkinlikler yapmanın dikkat ya da unutkanlık sorunlarını önleme ve yavaşlatma sürecinde etkili olduğunu gösteriyor. Psk. Dr. Çiğdem Kudiaki ve Uzm. Dr. Büşra S. Arıca Polat’ın ortak çalışmalarının ürünü ‘Sağlıklı Bir Beyin İçin Zihinsel Etkinlikler’ kitabı zihinsel işlevlerin geliştirilmesini ve hastalık durumunda kötüleşmenin önlenmesini hedefliyor.
#Psk. Dr. Çiğdem KudiakiYarıyıl tatili bu yıl üç hafta. 2020-2021 Eğitim Öğretim yılının ilk dönemi tıpkı bir yıl öncenin ikinci döneminde olduğu gibi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etti. Salgının hafiflemesi ve okullarda yüz yüze eğitimin 15 Şubat’tan itibaren başlaması artık herkesin ortak dileği. Ama görülen o ki önümüzdeki haftalarda yani tatil döneminde yine evlerdeyiz. Zaten evlerdeydik ama dersler vardı, şimdi derslere üç haftalığına ara veriyoruz. Peki bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için neler yapabiliriz. Bunun için ebeveynlerin, çocukların ve gençlerin evlerde yapabileceği pek çok etkinlik var. Yani tatil günlerini hem eğlenerek hem de en verimli şekilde geçirmek mümkün. Peki bunun için ebeveynler ve öğrenciler ne yapmalı? Bugünlerde pek çok eğitim öğretim kurumu bu soruya farklı yanıtlar veriyor. İşte kurumlardan ve uzmanlardan bir birinden değerli ara tatil önerileri:
#TatilEvden çıkarken anahtarı unutmak, ders saatini karıştırmak, toplantıların akıldan çıkması; bunlarınhepsini ara sıra yapıyoruz. İnsanlık hali. Ancak ‘unutmak’ hayatınızda sürekli hale geliyorsa, beyninizde bir şeyler yolunda gitmiyor demektir. ABD’de en iyi tıp araştırma grupları arasında gösterilen Mayo Clinic, bizi zaman zaman yüzüstü bırakan hafızamıza güç katmak için uygulayabileceğimiz birkaç yol gösteriyor.
#Hafıza“İş ve özel yaşantısında radikal değişiklikler yapmak üzere yola çıkan lider, sürekli gelişen ve değişen dünyasının politikalarını kavrarken ortaya çıkan ittifaklarından haberdarsa… Bulunulan şartlar içinde uyum ve uyanık olma halini koruyabilmesi de bir o kadar önemlidir.“
#Gültekin Doğan