Güncelleme Tarihi:
Uzun bir yaz tatiline girdi. 16 Eylül Pazartesi günü yeniden ders başı yapacak öğrenciler için birbirinden farklı alternatifler var. Yabancı dilden sanata, spordan müziğe kadar birçok etkinlikle yazı geçirmek mümkün.
Yaz etkinliklerinde, ilkokuldan üniversiteye kadar farklı yaş grupları için birçok seçenek var. Eğitimciler ve psikologlar ise ailelere, “Çocuklar tatili tatil gibi geçirsin. İmkan varsa farklı aktiviteler yapsınlar, kitap okusunlar ama ders çalışmasınlar” uyarısında bulundu.
İşte yaz tatilini verimli geçirmek için birkaç öneri:
Meraklılarına yaz sanat atölyesi
İstanbul Modern, 7-12 yaş grubu için sanatla dolu bir program hazırladı. 1 Temmuz-29 Ağustos arasında düzenlenecek olan Yaz Sanat Atölyelerinde resim, heykel, fotoğraf, animasyon, yerleştirme ve performans gibi disiplinlerin yanı sıra edebiyat ve mimarlık alanlarını da içeren uygulamalar yapmak mümkün. Etkinlikler hafta içi 09.30-12.30 ve 13.00-14.30 saatleri arasında yapılacak. (Bilgi ve kayıt için: 0212 334 73 52)
Müzik, sinema, edebiyat
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV), yaz aylarında sürdürdüğü yaz etkinlikleri programının birinci dönemi başlıyor. İlköğretim çağındaki çocuklar için gönüllü ağabey ve ablaların eşliğinde ‘Yaz Kulübü’ eğitim programı, kulüp etkinlikleri, spor faaliyetleri, geziler, seçmeli projeler ve serbest etkinlikler uygulanacak. Etkinlikler 17 Haziran-5 Temmuz ve 8-26 Temmuz arasında TEGV’in Türkiye genelindeki eğitim parkları, öğrenim birimlerinde tüm çocuklara açık olacak.
Küçük mucitler atölyede buluşacak
Mucitler Atölyesi’nin Yaz Bilim Okulu’nda, farklı yaş gruplarına yönelik ayrı programlar hazırlandı. Bilime, sanata ve sprora meraklı çocuklar için 10 farklı atölye çalışması düzenlenecek. Program 7-12 yaş grubu için, 17 Haziran-5 Temmuz ve 8-26 Temmuz arasında uygulanacak. 4-6 yaş grubu için 17 Haziran- 26 Temmuz tarihleri arasında salı ve perşembe günleri atölye çalışması olacak. (www.mucitleratolyesi.com)
Basketbol, voleybol, İngilizce
Geleceğin Yıldızları, 17 farklı programla Türkiye ile birlikte dünyanın farklı ülkelerinden çocuk ve gençlere birçok alternatif sunuyor. 5-10, 10-13, 13-16 ve 16-17 yaş grupları farklı bölgelerdeki programlardan faydalanabilecek. Ayrıca, 24 Haziran-2 Ağustos tarihleri arasında da İstanbul’da ‘Summer City Camp’ başlığıyla yatılı kamp için hazır olmayan 5-12 yaş grubu çocuklar için bir yaz kampı düzenliyor. Temmuz ayı başından 10 Ağustos’a kadar yurtiçinde ve dışında uygulanacak programların başlıkları şöyle:
Uludağ (1-14 Temmuz): Yaz Gelişim Kampı, İngilizce Gelişim Kampı, Voleybol Gelişim Kampı,
Uludağ (17-30 Temmuz): Uluslararası Gençlik Kampı, İngilizce Gençlik Kampı, Film Kampı, Uluslararası Basketbol Kampı,
Çeşme (16 - 23 Temmuz / 23 - 30 Temmuz / 30 Temmuz-6 Ağustos): Alaçatı Sörf Kampı,
Göcek (27 Temmuz-3 Ağustos): Yelken Eğitim Kampı,
Kuşadası İngilizce Kampı: 20-27 Haziran,
İngiltere Yaz Lisan Kampı/Ascot: 6–19 Temmuz,
İngiltere Yaz Lisan Kampı/Caterham: 11–14 Temmuz,
İngiltere Yaz Lisan Kampı/Kingston: 30 Haziran–13 Temmuz/30 Haziran–27 Temmuz,
İngiltere Yaz Lisan Kampı/Dulwich: 8– 29 Temmuz,
İngiltere Yaz Lisan Kampı/Pepperdine Malibu–ABD: 21 Temmuz–10 Ağustos. (www.geleceginyildizlari.com)
Survivor’dan doğa yürüyüşüne...
Şile-Ağva’da bulunan İstanbulkamp, 7-13 yaş arası çocuklar için program hazırladı. 4 ayrı dönemde uygulanacak etkinliklerde öğrenciler survivor oyunları oynayacak. Oryantiring, flying fox, hazine avı ve doğa yürüyüşü yapacak. Programın ilki 24-28 Haziran, ikincisi 15-19 Temmuz, üçüncüsü 26-30 Ağustos ve dördüncüsü de 9-13 Eylül tarihleri arasında. (wwww.istanbulkamp.com)
Matematik, felsefe, sanat meraklıları Şirince’de
İzmir Şirince Köyü’nde bulunan Nesin Matematik Köyü’nde ise liselilere, lise öğretmenlerine, lisansüstü öğrencilere matematik ile birlikte sanat, edebiyat ve felsefe alanında ayrı ayrı programlar, farklı tarihlerde uygulanacak. Programlar haziran başından 15 Eylül’e kadar devam edecek. (www.matematikkoyu.org)
Bilim ve teknik meraklıları İTÜ’de buluşacak
İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Taşkışla Kampusu’nda bulunan Bilim Merkezi’nde de öğrenciler bilimin ve tekniğin ilginç ve zevkli yönlerini keşfedecek. İTÜ’nün araştırmalarına ortak olmuş olacaklar. 4-6 ve 7-11 yaş grupları için hazırlanan programlar 24 Haziran-13 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek. (http://www.eglenbilim.com.tr/ne-yapiyoruz/yaz-okullari/)
Doğa ve orman tutkunlarına...
Dünya Gençlik Kamp Hizmetleri Camp Club da, 8-17 yaş grubuna yönelik, 29 Haziran’dan temmuz ayı sonuna doğa ve orman, İngilizce, deniz kampı, junior ve aktif kamp, yüzme kampı, sörf ve macera kampları hazırladı. Meraklıları 7, 10, 11 ve 15 günlük programlarda yer alabilirler. (www.dunyagenclikkamp.com.tr)
Spor ve İngilizce birarada
İngilizce ile birlikte birçok doğa kampları düzenleyen Kamp Dünyası bir haftalık, 10 ve 15 günlük farklı programlar sunuyor. İlk kamp 21 Haziran’da başlayacak. 23 Ağustos’a kadar sürecek kamp programları Ayvalık Ören’de ve Bolu Abant’ta yapılacak. Program kapsamında 9-14 ve 15-17 yaş arası genç ve çocuklar İngilizce öğrenebilecek, yüzme, scuba, voleybol, futbol, basketbol, okçuluk, tenis, eskrim, orkestra, tiyatro, resim ve daha birçok aktiviteye katılabilecek. (www.kampdunyasi.com.tr)
At biniciliği, okçuluk, basketbol...
Paintball, trekking, dağcılık, at biniciliği, basketbol, okçuluk ve birçok aktiviteye katılmak isteyen 8-16 yaş grubundaki çocuk ve gençler Antalya’daki Aqua Kamp’ın programından faydalanabilir. 1-30 Temmuz arasında düzenlenecek Aqua Gençlik Kampı’ndan 2’şer hafta yararlanmak mümkün. 5-12 yaş grubu için hazırlanan Aqua Yaz Okulu programı ise İstanbul Altunizade’de düzenlenecek. (www.aquayazkampi.com)
Bilim sanat birarada
İstanbul Fulya’daki Bilim Merkezi’nin Yaz Bilim Okulu etkinlikleri 24 Haziran’da başlıyor. 26 Temmuz’a kadar ikişer haftalık programın uygulanacağı merkezde 6-13 yaş arası çocuklar için Nanoteknoloji, Einstein ve Beyin Takımı gibi pek çok atölye düzenlenecek. (http://www.bilimmerkezi.org.tr/)
Tatili, tatil gibi geçirsinler
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız:
4+4+4 eğitim sistemi bu yıl ilk defa uygulandı ama İstanbul’da önceki yıllardan çok farklı bir durumla karşılaşmadık. Geçen yaz yaptığımız hazırlıklar nedeniyle fiziki altyapıda karşılaşabileceğimiz sorunlara engel oldu. Sağlıklı ve eğitsel anlamda iyi bir yıl arkada bıraktığımızı düşünüyorum. Bir yıllık netice şunu gösterdi, önümüzdeki eğitim öğretim yılında 66 aylık çocukları okula başlayacak velilerimizin kaygılanmasını gerektirecek bir durum söz konusu değil. Kendi tercihleri doğrultusunda okula gönderebilirler. Öğrencilerimiz karnelerini aldı, tatili tatil gibi yapmalarını öneriyorum. Zaten çok ağır bir akademik dönemden geçiyor çocuklar. Arkadaşlarıyla aileleriyle kaliteli bir zaman geçirmeleri, spor aktivitelerine, sanatsal etkinliklere katılmalarını öneriyorum. Ders çalışma noktasında çocuklara soru çözün demiyorum. Ama kültür kitaplarından asla kopmamaları gerekiyor. Kitap okuma sadece tatil dönemlerinde ya da uygun zamanlarda değil, yaşam boyu süren ve hayatın her zamanında olması gereken bir iş olduğu için, “Yaz tatilinde kitap okuyun” demeyi zul sayarım. Zaten çocuklarımız her dönemde kitap okuyorlar, geçen yıllara göre toplumda da bir farkındalık oluştuğunu biliyoruz.
Akademik başarının sırrı ders çalışmakta değil, okumakta
Bakış Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Nevin Dölek:
Yaz tatilinde eğer müsaitlerse yazlıkları varsa, bahçeleri varsa çocukların bol bol dışarıda oynamasını öneriyorum. Ama müsait değillerse bu durumda bir yaz okulu düşünülebilir. Hafta sonları için de belki müzelerde veya çocuklara yönelik etkinlik veren kuruluşlardaki programlar takip edilebilir. Esas olan çocuğun dinlenmesi, bol okumaya teşvik edilmesidir. Tatil, tatildir eğer aileler çocuklarının zihinsel gelişimlerini önemsiyorlarsa okumak gibi hobiler gibi etkinliklere yönlendirmek gerekiyor. Anne babanın derdi akademik başarı ise ders çalışmaktansa kitap okumak daha büyük bir katkı sağlıyor, okuduğunu anlamak açısından. Esas hedef çocuğun dinlenmesi, sosyalleşmesi, eğlenmesi ve kişiliğinin diğer alanlarında gelişmesi konusunda odaklanmak.
Stres ve koşuşturma bitti
Özel Amerikan Robert Lisesi Yurtiçi Üniversite Danışmanı Mehtap Kaya:
Öğrenciler için özellikle yaz tatili gerçek anlamıyla dinlenmektir. Yaz tatili geldiyse ödevler, sınavlar projeler geride kalmış, stres ve koşuşturma bitmiştir. İşte tam da bu nedenle öğrenciler süresi ve içeriğini aileleri ile planlayacakları, fiziksel ve ruhsal olarak dinlenecekleri tatillerini mutlaka yapmalılar. Sınavlara hazırlanan öğrenciler ise kendilerini eksik gördükleri konularda ders çalışacaklar. Bu öğrencilerimize ders çalışma tempolarını çok yüksek tutmamalarını öneririm. Aksi takdirde önümüzdeki eğitim öğretim yılına dinlenemeden girmek zorunda kalacak ve yıl içerisinde gerçek performanslarını ortaya koymakta zorlanabilecekler. Okuma alışkanlığı ile akademik başarı arasında anlamlı ve olumlu ilişki dikkate alındığında; yıl içerisinde kitap, gazete, dergi okumak için yeterince vakit bulamadığını söyleyen öğrenciler, yaz tatilinin önemli bir fırsat olduğunu unutmasınlar.