Güncelleme Tarihi:
Zihinsel açıdan aktif kalın
Fiziksel aktiviteler vücudunuza zindelik verir. Mental egzersizler ise zihninizi güçlendirir. Puzzle yapın, bulmaca çözün, gazete okuyun, eve başka yollardan dönün. Bir dil veya enstrüman çalmayı öğrenin. Okulda projelerde görev alın. Hafızanızı işleyebileceğiniz alanlarda tembellik yapmayın. Zihniniz ne kadar aktif olursa, bilgilerin uçup gitmesi o oranda zorlaşır.
Düzenli olarak sosyalleşin
Sosyal etkileşim depresyon ve stresten uzak durmak için size yardımcı olur. Çünkü iki yakın dost; stres ve depresyon hafızanın can düşmanıdır. Önemli hafıza kayıplarına neden olurlar. Sevdiklerinizle bir araya gelmenin yollarını arayın. Eğer yalnız yaşarsanız, hafızanızı da yalnızlaştırırsınız. Arkadaşlarınızla bir akşam yemeğine çıkın. Ortak programlar yapın. Eve kapanmayın.
Organize olun
Eğer eviniz çok dağınıksa ve notlarınızı bulmak için fazla mesai harcıyorsanız, bir şeyleri unutma ihtimaliniz artar. Bir not defteri edinin, buluşmaları, dersleri, projeleri, çalışmaları yazıya dökün. Defterinizi düzenli kontrol edin. Yapılanların üzerini işaretleyin. Fakat bunları yaparken dikkatinizi dağıtabilecek işleri en aza indirmeye çalışın. Bir seferde tüm işlere kalkışmayın. Hatırlanması gerekenler için çağrışım metodunu kullanın. Bir şarkı veya tanıdık bir konseptle bunları bir araya getirin.
Günlük aktivitelerinizin içerisine fiziksel etkinlikler de katın
Fiziksel aktiviteler vücuttaki kan akışının düzenlenmesinde çok önemli bir işleve sahip. Bu da hafızanın keskin olmasında önemli bir rol oynuyor. Uzmanlar haftada en az 150 dakika egzersiz öneriyor. Bunu yapamıyorsanız, günlük en az 10 dakika yürüyebilirsiniz. Hareket ederseniz, hafızanız güçlenir.
İyi uyuyun
Basit bir kural: Uyku yoksa hafıza da yok. Uyku hafızanın pekiştirilmesinde çok önemli bir işleve sahip. Uyku esnasında günlük olarak karşılaşılan bilgilerin beyinde kalıcı hafızaya aktarılması süreci işliyor. Çoğu yetişkin için günlük ideal uyku süresi 7-8 saat. Uykuyu asla ıskalamayın.
Sağlıklı beslenin
Sağlıklı beslenme programları kalp kadar, beyin için de yararlı oluyor. Meyve, sebze ve hububat ürünlerini tüketmeye özen gösterin. İyi bir hafıza için düşük yağ oranına sahip yüksek proteinli ürünleri ağırlıklı tüketin. Yeterince su tüketin ve hafızanın düşmanlarından biri olan alkölden kaçının.
Kronik rahatsızlıklara karşı önlem alın
Depresyon ve triod problemleri hafızanız için hiç iyi değil. Belli periyodlarla doktora gidin, kan değerlerinize baktırın, gerekli testleri yaptırın. Psikolojik destek alın. Sağlıklı bir beden, güçlü bir hafıza için olmazsa olmaz. Hafıza problemleriniz artma eğilimini sürdürürse, kesinlikle doktorun kapısını çalın. Hafızada yaşanan aksaklıklar, daha büyük hastalıkların habercisi olabilir. Erkenden önlem alın.